V75 på Åby – då är det trash-trav

TRAV

De slinker loss lite överallt. Hoppsan.

V75 på Åby med dubbla open stretch är lurigt.

Det blir action på upploppet – och det är kul.

Tills man spricker på det…

Men nu ska vi inte vara såna.

Vi spelare är ett stryktåligt släkte. Den där klyschan om att det är gott virke i travtränare har jag aldrig fattat. Näe, det är vi som spelar och reser oss upp efter storstryk på V75 varje lördag som är hårdingarna. För lätt har det inte varit på slutet, men det är så vi vill ha det. Favoriterna ska gå i dödens och slockna medan våra drag speedar förbi.

Hur det blir på Åby i morgon är svårbedömt. Det är ju dubbla öppna spår invändigt över upploppet, som ni kanske minns. Mycket kan hända den sista biten när det, plötsligt, ser ut som om hästarna släppts lös på en fotbollsplan och alla kan spurta var och hur de vill.

Vackert är det inte. Rent travestetiskt är open stretch rena kitchen, det är bad taste-trav. Men lite kul är det, ibland.

Svårt från bakspår på Åby

Nog om det, V75-1 är ett högklassigt försök i silver där Earl Tilly är favorit. Han är ju tokbra, det vet vi, och Åke Svanstedt kör som om alla lopp vore hans sista styrning i livet. Bra chans, men… open stretch innebär att det är svårare att vinna från bakspår, när man ska runda i spåren.

Robis Ingo är därför ett hett motbud. Han spetsar i ett huj och sen kan Erik Adielsson ta den bästa positionen som finns på Åby, rygg ledaren. Ingo var grym på Solvalla näst senast, har lopp i kroppen nu och går förmodligen barfota. Så då knockar han väl allt när luckan kommer?

Elviria basunerade jag ut senast och hon blåste till överlägsen seger på V75. I V75-2 möter hon, lite slarvigt uttryckt, ingenting och visst visslar hon förbi igen. Hon är helt enkelt alldeles för bra för sin nuvarande klass. Enda hotet? Ja, alla hästar kan ju vara sjuka, de är inga maskiner.

Conny Nobell (V75-3) är en häst man bara kan gilla. En sådan krigare ser vi sällan på travbanorna. Nu är han tillbaka efter en massa strul och vi håller tummarna för att han finner storformen igen. Men just nu är han knappast där. Det lär behövas några lopp i kroppen och som favorit är han inte så intressant. Jag väljer istället att spika emot. SMHI lovar +2 grader och uppehåll i Göteborg på lördag och då vinner Acclaim. Han speedar ner allt. Senast sprang han 1.09,5 sista 700 i leran i Örebro och visade fortsatt form. Får han bara, typ, fjärde ytter så smäller det sista 400. Det här är häftigt att se! Han är rysligt effektiv in mot mål.

Sprängde ljudvallen

Jag singlar även i V75-7. Här pratar vi om häst i tokform, toppkusk, drömspår och perfekt distans. Okej, motståndet kunde ha varit sämre – men de ska i alla fall plocka ner Sembs Gregory och Björn ”jag gungar in allt sista 300” Goop. Det fixar de inte.

Gregory är den där hästen som Olle Goop sprängde ljudvallen med på sista bortre senast, i V75-loppet som Rutger Raket vann. Gregory är den där hästen som öppnar lika fort som Ben Johnson i OS-finalen på 100 meter i Seoul 1988. Pang.

Omgången i övrigt, passas:

?Domino Eson vinner väl från rygg på ledaren i V75-4?

?Glöm inte Hamras Kavat i V75-5. Rubbet kvar senast.

?Högstena Enzo (V75-6) flög fram sista biten senast. Nu med Örjan!