Ingen käftsmäll den här veckan

TRAV

Micke Nybrink om helgens V75

Spik ett har brakat upp i klass men har inte på långa vägar gått i taket.

Spik två... har en så enkel uppgift att det nästan känns skumt.

Jag får Express Merett-feeling.

Foto: Micke Nybrink

Åbys omgång är rolig och det finns utrymme för action. Banan är extra bred och de som har snäva spår i voltstart, typ fyra och fem, ges större chans att klara starten utan galopp. Upploppet är ovanligt långt och känslan när man spelat ledaren är ofta att "men kommer de aldrig i mål någon gång". Det blir ofta roliga slutstrider på Åby med andra ord.

Juvel Neo i V75-1 spikar jag. Han har visserligen gått upp två klasser sedan han vann finalen i klass 2 härom veckan men det här är en häst som har alldeles för lite pengar på sig. Bronsgänget, som han ska möta nu, är inget han skiter på sig vid åsynen av. Enda hotet heter Mr Shimmer men den är han garanterat före i starten och sen ska det mycket till.

Juvel Neo lekte sig till seger på 13,8 full väg på Solvalla senast och när jag frågade Åke Svanstedt, efter loppet, hur bra hästen är sa han bara med ett brett leende: "Han är ruskig".

Samma känsla igen

Spik två, den där som är så klar att man börjar undrar om det är en fälla, heter Arras. Jag får samma känsla som med Express Merett förra veckan. Spår två bakom bilen, tidig spets och hur ska det sedan kunna sluta med annat än seger?

Express Merett var sjuk och det får man köpa men det kan väl inte vara så jävligt att man åker på en sån käftsmäll igen? Inte en gång till.

Arras vann V75-finalen senast på Solvalla, från spets med 20 meter på 13,3 full väg och står fortfarande kvar i klassen. Senast gick han barfota runt om för första gången och effekten var häftig. Det blir samma balans och det enda jag kan hitta emot honom är att han ibland verkar ha laddat med lösa skott, typ knallpulver; han sviker emellanåt.

Men jag tar risken, att hitta en bättre spik går nämligen inte.

Fräckis i andra

Sen provar jag en fräckis också, en chansspik. I V75-2 står Allen All Over bra till. Håkan Olofssons travare har härdats i V75 en längre tid och i de två senaste starterna har det känts positivt, det kan vara dags för full pott. Näst senast smög han med i den där V75-finalen som Juvel Neo vann och när luckan uppenbarade sig på upploppet kom en försmädlig galopp, med krafter kvar. I lördags gick han sylvasst den sista biten som tvåa bakom Unbeatabletealight - det råder ingen tvekan om att formen är kanon.

Spår två bakom bilen ger honom en fin resa och i ett gäng där motståndarna är lite av sillmjölkar den sista biten väljer jag att prova vingarna och lämnar Allen ensam.

Andra roliga bud:

Sävaflickan (V75-3, 16 %) som har lopp i kroppen nu och det blir full gas mot spets. Kan absolut hålla undan.

Pudding (V75-5, 9 %) som sänkte skjutaren Regisseur senast, från dödens, jag skojar inte. Ändå fantastiskt bortglömd.

Pases J.Pej (V75-7, 15 %) som höll strålande senast och som laddas för ledningen och svarar allt.

Helgens tips

Micke Nybrinks V75-system

Micke Nybrink