Avundsjukan döljs i massan

TRAV

Vem är Sveriges mest överskattade kusk?

50 kuskar, ett tvärsnitt genom trav-sverige, menar att han heter Erik Adielsson.

Han är, enligt kollegorna, sämre än ryktet.

Håller ni med om det? Eller är det här bara ett utfall av avundsjuka?

Trav365, Aftonbladets travsajt på nätet, har gjort en undersökning där de intervjuat 50 kuskar om olika saker. Men… tydligen är det ­ingen som svarat på frågorna, inte en kotte, i alla fall låter det så när man hör sig för på landets stallbackar. Ingen har blivit uppringd, alla svär sig fria. Allt är bara påhittat… Så klart att det inte är. Kan det möjligen ha att göra med att de fick ­vara anonyma och kunde säga exakt vad de tyckte?

Det är enkelt att kasta sten och bua när man är dold i massan.

Bäst och tråkigast

Hur som helst: Vad heter Sveriges bästa travbana? Vem är den sämsta måldomaren? Vad heter bästa sportchefen? Hoppas att ni varit inne och tittat, det är spännande läsning och de ”drabbade” får också kommentera utfallet. Halmstads måldomare Mats Kvint är tydligen sämst, eller ska vi tolka det tvärtom? Han var närmast stolt över utnämningen. Han kanske är hårdast? Heja Kvint!

Örebro är Sveriges tråkigaste ­travbana men Håkan ”Lillis” Ohlsson är den ­bästa sportchefen, trots att han jobbar åt Örebrotravet. ”Lillis” började i stort sett gråta av lycka när han rosades. Solvalla är förresten bäst och Örjan Kihlström mest respekterad.

I dag publiceras den heta potatisen och ­föga smickrande utnämningen ”Vem är Sveriges mest överskattade kusk?” Enligt landets aktiva är det Erik Adielsson, Stig H Johanssons förstedriver, han som fick guldjobbet när Stig Henry bestämde sig för att lägga av.

Själv förstår jag inte. Skulle Erik Adielsson vara överskattad? Av vem i så fall? Vi som spelar vet exakt hur bra han är och trycker ofta ner honom i låga odds. Ja, man kan säkert säga att han är överspelad. Men det beror ju på att han är så bra, inte överskattad.

Den svenska avundsjukan

Min teori är att Adielsson drabbats av den svenska avundsjukan, en kniv i ryggen. Han fick ju både prinsessan och halva kungariket och kan luta sig tillbaka och svinga sig upp bakom Johanssons kanoner.

Om Adielsson är den mest överskattade kusken måste alltså Stig H Johansson vara den mest omdömeslösa tränaren. Och det tror jag ingen tycker, inte ens om de får vara anonyma.

Till sist, veckans citat:

”Det är bara när man vinner som det är en lek. När man förlorar är det ett helvete.”