Micke Nybrink: Gör kuskarna sitt jobb?

Av: Micke Nybrink

Publicerad:

Expertens krönika och tips

Vem ska man lyssna på?

Har inte Forus en veterinär?

Läser inte kuskarna på?

Och varför vill ingen vara med i Sprintermästaren?

Fick ett mejl där en läsare undrar om jag lyssnar på kuskar och tränare eller går på egna intryck och lopparkivet. Svaret är att jag slukar det mesta men att jag genom åren lärt mig vilka man ska lyssna på. Vem är då vettigast? undrar ni.

När Robert Bergh uttalar sig tycker jag man ska spetsa öronen. Han drar inte en massa floskler utan har alltid något spännande på gång. Om inte, hörs det tydligt. Det blir aldrig ointressant. Han vet exakt vad spelarna vill veta. Ni andra – lyssna och apa efter.

En annan sak som kom upp i lördags på Bergsåker var hur kuskarna förbereder sig inför ett lopp. Själv vet jag inte exakt hur de jobbar men om jag vore kusk skulle jag lägga motståndet under lupp, läsa allt och kolla alla konkurrenter noga. Jag skulle dyka in i lopparkivet och leta styrkor och svagheter. Så jobbar ju till exempel fotbolls- och hockeytränare. De vet exakt vad de står inför när det är dags för en viktig match. Taktiken beror på hur motståndarlaget spelar. 

Ibland undrar jag om kusken har gjort sitt jobb före loppet. Vissa gånger verkar de bara kasta ett getöga på oddstavlan för att se vem de ska ha respekt för. Visst, det funkar hyggligt och är en latmanslösning; spelarna har koll och oddsen är lite som börskursen för varje häst.

De kuskar som tar det ett steg längre har större framgångar. Joakim Lövgren har en försteman i stallet som heter Micke Fagerberg. Han kollar upp motståndarna inför varje lopp och ger Lövgrens kvalificerade råd när det är dags. Det här märks också på Lövgrens agerande i sulkyn.

Rapide Lebel var inte i ordning

Jag har fått flera mejl om elitloppstvåan Rapide Lebels insats i Forus Open i söndags. Ni undrar om han verkligen skulle ha startat. Frågar ni mig är svaret nej. Hästen värmde knackigt och provstartade ännu sämre. Kusken, Eric Raffin, skyllde på en lös nummerbricka och att han inte hann provstarta ordentligt.

Låter som en bortförklaring. Om han så gjort femtio provstarter hade han inte ”värmt ur” den stelhet (?) han uppvisade. Hästen var helt enkelt inte i ordning, hade ont eller stördes av något. Är det inte väldigt konstigt att han måste vara så kraftigt uppkäkad. Jag menar, han springer ju med nosen rakt upp i himlen. Det finns säkert ett flertal svenska veterinärer som skulle köra ut honom om han försökte tävla på det sättet.

Till sist: Sprintermästaren är ett av sommarens roligaste lopp. Tråkigt nog ser årets upplaga ganska tam ut. Tre stora slåss i finalen: Wishing Stone, Orecchietti och Formula One. Försöken kittlar inte.

Hur kunde det bli så här? Det måste de ansvariga för loppet fråga sig. Var är Raja Mirchi, Kadett C.D., One To Many och Tamla Celeber?

Varför vill de inte vara med?

Publicerad: