Travsatsning ska ge OS-guld till Sverige

1 av 3 | Foto: Travhästen ska hjälpa brottarklubben Joakim Lövgren tränar Filur Sund som sålts i 100 andelar. Männen bakom idén: MFF-legendaren Bengt Madsen och storhästägaren Jan Folgård. (Brottarna på bilden har inget med artikeln att göra).
TRAV

Här är travsatsningen som ska ge OS-guld – i brottning.

Trav365 kan avslöja att storhästägaren Jan Folgård och bland andra MFF-legendaren Bengt Madsen har köpt en travhäst tillsammans.

Målet med investeringen: Att tjäna pengar till brottarklubben IK Sparta i Malmö och i slutändan ordna medaljer till Sverige.

Jan Folgård har firat stora framgångar inom travet. Största stjärnan Torvald Palema har sprungit in över 26 miljoner kronor och vunnit i stort sett alla storlopp som finns. Men det kanske inte alla vet är att Folgård även har intressen i andra sporter. Främst brottningen. Jan var länge ordförande i IK Sparta, brottarklubb i Malmö. Nu har Folgård, tillsammans med ett gäng gamla kompisar kommit på en ny idé. De ska hjälpa brottarna i klubben ekonomiskt, med hjälp av en travhäst.

– Jag har känt Folgård i 40 år. Jag var ordförande i MFF och han var ordförande i Sparta, säger legendaren Bengt Madsen och förklarar vidare:

– Bolaget håller på att bildas nu. Vi kom på idén, att om vi går ihop ett antal gamla kompisar och köper en färdig travhäst så kan brottarklubben få procent på insprungna pengar och så vidare. De frågade om jag ville bli ordförande i det nya bolaget och jag tackade ja. Avsikten är att Sparta ska få en startpeng på 100 000 kronor.

Ska ge framgångar

Ekonomin inom brottningen är i stort sett obefintlig i dagsläget. Därav gör de stora profilerna en insats.

– När de ska på läger får de betala resor och uppehåll själva. Brottningsförbundet har inga pengar. Då kan man undra, hur får de folk att brottas? De lever på marginaler. Man kan ju inte tro att en landslagsbrottare ska få betala för sig själv, men så är det, förklarar Madsen vidare.

Den bästa brottaren i föreningen, Robert Rosengren har kvalificerat sig för OS i London 2012. Den här satsningen, med hjälp av travhästen, hoppas Folgård, Madsen och de övriga i bolaget ska ge fina framgångar.

– Vi ska se till att Robert Rosengren kommer till OS och att han kan göra en jävla bra insats där, klargör Madsen.

”Jättenöjda”

Ordföranden i IK Sparta, Alf Trelid, har tagit emot idéen med öppna armar.

– Det här är ett bra initiativ, jag är själv en liten delägare i hästen. Det har även stimulerat klubbmedlemmar att bli andelsägare i den här hästen, säger han.

Han fortsätter:

– Vi är jättenöjda, utan ekonomin kan vi inte utvecklas. Att Bengt Madsen, som har varit "allt" inom fotbollen, ställer upp för oss är stort. Det beror på att det finns gamla band mellan MFF och IK Sparta.

Hur kan de här pengarna hjälpa er som klubb, och de aktiva?

– Det här går till de aktivas träningar och tävlingar. Träningsläger utomlands och så vidare. Vissa av brottarna jobbar deltid, nu kanske de kan få mer ledigt.

Folgård: ”Alla har hjälpt till”

Hästen det är tal om, som sålts i 100 andelar, är tvåårige Filur Sund och tränas av Joakim Lövgren. Förutom Folgård, Madsen och kompisarna har 20 stycken brottare och familjer gått med som delägare i hästen.

– Det känns bra, jag fick den tränaren jag ville ha. Vi ville ha ”Jocke” och ha en häst han trodde på, säger Jan Folgård.

Filur Sund är uppvuxen på Erikssunds stuteri, och när de fick höra om ändamålet med hästen sänkte de priset.

– Hästen var mycket dyrare egentligen. Alla har hjälpt till med det här när de hört vad vi ska ha hästen till, förklarar Folgård och fortsätter:

– De 100 andelarna á 7 500 kronor såldes på mindre än en vecka. I den kostnaden är allt betalt på ett år. Det här hjälper ungdomarna i klubben. De ska få 100 000 kronor varje år och procent på hästens insprungna pengar. Hästen har gått premielopp och tränas nu för start nästa år.

– Nu har medlemmarna i brottarklubben börjat gå på trav också, de är intresserade. Vi fick in brottare på travet, det är det vi behöver inom travet, mer och ny publik, säger Jan Folgård.