Loket: ”Måsta vara med i segerstriden”

TRAV

I början var det spelet som drog honom till travet.

Nu har ”Loket” fått bingo.

Som hästägare.

Hans tuffing Local Conch är med i Olympiatravet.

I övre tonåren drog Leif ”Loket” Olsson, 68, och kompisarna till Åby. Då var det liret som lockade.

– Jag har alltid gillat att spela, -säger mångsysslaren som alltjämt har fullt upp; han håller föredrag, leder allsång och auktioner och är konferencier vid travtävlingar.

Hur ofta går du på trav nu för tiden?

– Är jag hemma går jag på Åby. Jag åker en del, jag gillar att åka tåg, men jag ser ofta loppen i spelbutiken, man blir bekväm. Jag har för många hästar för att se alla som tävlar på plats.

Deläger 22 hästar

Trots att ”Loket” jobbat med trav i decennier (ni kommer väl ihåg högvinsten ”Hästen” i Bingolotto?) är det först på senare år han blivit hästägare.

I dag är han delägare i 22 -travare.

Största segern (hittills) kom för ett och ett halvt år sedan när -Ibiza Broline vann Breeders Crown--finalen för fyraåriga ston i Eskilstuna.

Andra fina hästar som ”Loket” -varit med på är trefal-dige miljonären Coolman Crown som tävlade mycket framgångsrikt i Frankrike och den speediga damen Elviria.

Tyvärr är båda döda.

– Coolman Crown blev felbehandlad av en veterinär och Elviria fick cancer.

En kanonaffär

Bästa hästen är utan tvekan Local Conch som ”Loket” äger tillsammans med Bo Jakobsson och Åbytravets ordförande Mats Ola Palm. Trion köpte Local Conch för två år sedan och det har varit en kanonaffär. Under fjolåret vann den ”danska pansarvagnen” både silverfinal och guldfinal på V75.

Vilken är roligaste segern?

– Guldfinalen i Gävle, när han slog Maharajah och Iceland i november. Tyvärr var vi inte där, vi såg det på ATG Live.

I dag är ”Loket” förstås på plats när Local Conch tävlar i Olympia-travet med 1,5 miljoner i förstapris. Och han tror på vinstchans.

– Han har ju slagit topphästar och tuffat till sig. Han måste kunna vara med i segerstriden.