Så ska Catarina, 51, spöa männen på Åby

TRAV

30 gånger har Olympiatravet körts men enbart en gång har en kvinnlig tränare tagit hem storloppet.

På lördag kan den siffran dubblas då Catarina Lundström, 51, har superskrällen Timetosaygoodbye till start.

– Det vore så klart jättestort att vinna, men chanserna är inte så stora, säger Lundström.

51-åriga Catarina Lundström driver sin tränarrörelse på tio hästar i Enköping tillsammans med sin sambo Stefan ”Tarzan” Melander som själv äger och tränar 83 hästar.

På lördag kan Lundström bli den andra kvinnan någonsin att vinna Olympiatravet på Åby. Storloppet på Åby har avgjorts 30 gånger och enbart en gång har en kvinnlig tränare lyckats spöa männen. Det var 2001 då Etain Royal vann tillsammans med Jorma Kontio. Tränades hästen gjorde finska Pirjo Vauhkonen.

”Jättenöjda”

Lundström har åttaårige Timetosaygoodbye till start på lördag och i den senaste starten slutade hästen tvåa och kvalade in till Olympiatravets final. Timetosaygoodbye har gjort två starter hos Lundström och tränaren är mycket nöjd med hästens insatser.

– Vi har varit jättenöjda med honom, det har verkligen gått bra. Från det här läget får vi se hur långt det räcker, men han har varit duktig i loppen hos oss, säger Lundström.

Hur har hästen tränat efter senaste loppet?

– Jag sitter precis och kör honom nu och ska köra den sista finslipande ruschen och allt verkar bra. Jag håller på och värmer honom nu och sen ska jag bara köra några hundra meter så han får sträcka ut lite grann. Det är inget träningslejon, men han känns fin.

Hur ser du på chanserna på lördag?

– Det är svårt att säga, det är ett jämnt lopp och bra hästar men vi får väl smyga med och se hur långt det räcker.

Kan ni vinna?

– Ja, vi är ju med i loppet men chanserna är väl inte så stora.

Hur stort skulle det vara att vinna Olympiatravet som andra kvinna genom tiderna?

– Det skulle så klart vara jättestort, fantastiskt roligt. Men det var väl därför vi fick spår tio? Spår fyra fanns ju också kvar till sist, hade vi fått det spåret hade vi kunnat hamna bättre till, säger Catarina Lundström.