Vann miljonloppet – nu väntar Frankrike

Publicerad:
Uppdaterad:

Beanie M.M. är på väg att erövra Europa.

I sin första start utanför Norden vann den amatörtränade åttaåringen Nationernas Pris i Milano på löpningsrekordet 1.11,9/2 100 meter.

– Att åka så långt och få vinna, det känns grymt, säger tränaren Morten Waage som nu tar sikte mot Frankrike.

Den svenska duon svarade för storstilade prestationer i miljonloppet i Milano på söndagskvällen.

Beanie M.M. drog undan i spets och var aldrig hotad medan Noras Bean toppspurtade till tredjepriset efter strulig resa.

Att Beanie M.M. trivs med att dra hårt i ledningen över medeldistans har vi sett prov på många gånger.

Det mest noterbara var när hästen dundrade runt på världsrekordet 1.10,7 på Solänget sommaren 2009.

Sådana tider är svåra att nå i novembermörkret och att söndagens notering på 1.11,9 var en prestation av yppersta världsklass styrks av att det var nytt löpningsrekord och betydligt snabbare än vad storheter som Varenne, Moni Maker och Victory Tilly travat för att vinna Nationernas Pris.

Vill testa på Vincennes

Beanie M.M. var inte snabbast första biten, men Johnny Takter körde målmedvetet framåt i andraspår och övertog kommandot efter ett halvvarv. Sedan kom uppvaktning från Linda di Casei och när denna var trött utmanade skuggande Leben RL.

Slutligen flög Noras Bean lågt längst ut i banan men var också chanslös att nå fram till Beanie M.M. som tågade undan i imponerande stil.

– Det känns otroligt bra. Det är första gången vi reser så långt med honom och hästen visade att han är hård. Även om de allra bästa inte var med är det stort att komma hit och vinna ett grupp I-lopp, säger Morten Waage som nu fortsätter satsningen på kontinenten med sikte mot vintermeetinget i Paris.

– Men först åker vi hem och fräschar upp honom. Banan var stenhård efter allt regn och han behöver säkert lite tid för att återhämta sig. Men sedan vill vi testa honom på Vincennes. Jag är helt osäker på hur han duger där, men det blir ett spännande experiment. Siktet är inställt på Prix du Bourbonnais 10 december.

Nästan en och en halv miljon kronor blev belöningen, den största i den åttaåriga hingstens karriär och gör att han snuddar nio miljoner i insprungna pengar.

Backade runt hela fältet

En fjärdedel så mycket fick tredjepristagaren Noras Bean som svarade för en toppinsats utan att ha turen med sig.

Från sin position som fyra på innerspår backade Stefan Söderkvist runt hela fältet i slutsvängen och hästen avslutade överlägset snabbast längst ut i banan.

– Det är synd att det inte kan klaffa riktigt när hästen är så bra i ordning. Det är klart att han segerstrider om det löser sig bättre på vägen, men samtidigt var vi trea i ett riktigt stort lopp och det ska man inte vara missnöjd med, säger Ulf Stenströmer som även han har planer på Paris i vinter.

– Ja, vi kommer att testa något eller några lopp där, men vilka har jag inte bestämt. Han är underbar att resa med och blir bara gladare över att få se nya platsen. Men först ska han hem och få ta det lugnt en vecka.

Ytterligare en svensk framgång noterades i kvällens andra stora löpning Gran Premio Coppa di Milano där Lutfi Kolgjini-tränade Skully Gully fick en sen invändig lucka från rygg på ledande vinnaren Moses Rob och var så när att hinna fram.

Tiden för Skully Gully blev 1.13,1/1 600 meter och andraplatsen var värd cirka 130 000 kronor.

Robin Johansson/Kanal 75

Publicerad: