Micke Nybrink: ATG och Xbox-trav? What the fuck!

TRAV

Äntligen. Som vi har väntat.

Nu behöver vi inte spela på riktiga hästar längre.

Och så kan vi lira V75 Lotto eller 200 spänn på Malin Baryard-Johnsson.

Det här är vändningen, ögonblicket när ATG började resan uppåt igen.

Foto: Micke Nybrink.

Ingressen dryper förstås av ironi. ATG:s nya speltillstånd som presenterades under torsdagen har fått många travspelare att gå igång, att se rött. Man gör ju det, spontant känns det absurt och inte alls vad vi hade hoppats på. På ren svenska: What the fuck!

Tydligen har ATG med nya vd:n Hasse Skarplöth ansökt om att få anordna spel på virtuella lopp och regeringen har sagt ”visst, kör på det”. Jepp, nu räcker det med en Xbox 360 eller kanske en Playstation. Ingen behöver längre levande hästar att spela på. Lutfi Kolgjini och Timo Nurmos kan gå i pension eller ansluta sig till Åke Svanstedt i Florida. Hej då.

Dessutom behöver vi inte kunna ett dugg om trav längre. Nej, nu ska vi spela ”V75 Lotto” med hästarna som nummer och vem som helst kan vinna. Kunskap är inget som värdesätts. En sjujävla tur räcker, travet ska bli ett rent slumpspel. Lett å vinne.

Men den som vill så kan istället spela 500 vinnare på Rolf Göran Bengtsson i Stockholm Horse Show i Globen. Det är annat än Maharajah och Digital Ink, nu snackar vi om riktigt fina hästar.

atg.se jobbar så stenålders

Så där kan man förstås spinna loss. Påstå att det brunnit totalt för ATG och att Hasse Skarplöth inte förstår sig på travets väsen. Han överger allt det fina vi byggt upp med en levande sport och ett spel där skicklighet premieras och där tusentals människor kan livnära sig. Nu knäcker han oss för evigt. Ajajaj. Gör inte det misstaget.

Jag är nämligen ganska säker på att så inte är fallet. Faktum är att det här är den enda vägen som Hasse Skarplöth kan gå om han nu, som han säger i sitt manifest, ska göra ATG till Nordens största spelbolag på en global marknad, om han ska vända den smått hopplöst nedåtgående trenden med en spelarkår som börjar bli blasé.

Då duger det inte att fortsätta fiska i vatten där de stora trålbåtarna (V75, V64, V86) dragit upp varenda torsk och där hajar simmar runt och väntar på nyplanterad, fet strömming. Vad det gäller spel på virtuella lopp är det inte så konstigt som det låter. Antar att ni loggat in på atg.se någon kväll eller morgon och mötts av... ingen action alls. Snark. Från tio på kvällen fram till klockan tolv nästa dag är det en stendöd sajt som inte tar emot ett enda spel.

Inget annat spelbolag (Betson, Unibet och allt vad de heter) jobbar så stenålders och det är förmodligen till de här bolagen den spelsugne vänder sig efter att han loggat in på ATG och fått fingret.

Värld med tuggmotstånd

Men om ATG drar igång med Xbox-trav när sista loppet är i mål på Romme en fredagskväll lovar jag att en drös helgjosade spelare hakar på. Visst,  det är Jack Vegas-varning men samtidigt går det inte att vara en dubbelmoralist när man är ett spelbolag med ambitioner.  Vad det gäller införandet av rena turspel kan vi förstås gallskrika att trav inte handlar om tur – men det är ju också så att säkert ett par miljoner svenskar inte spelar på trav för att det är för svårt och för att man måste kunna så förbannat mycket; travet är en sluten värld med tuggmotstånd.

Vad ATG gör nu är att man breddar sin spelflora och, som sagt, ­fiskar i helt nya vatten. Att de nya spelen inte står högst upp på ­travspelarnas önskelista är inte så konstigt. De vänder sig inte till den typiske V75-spelaren.

Jag kan ju inte heller låta bli att reflektera över hur det här nya ska tas emot av de oftast hyfsat fyrkantiga aktiva. ”Nu kan vi lägga ner uppfödningen”. ”Snart är vi utbytta allihopa”. ”Vi ville ju ha lägre skatt, inte enarmade banditer”. Och så vidare.

Men om vi ska vara krassa och fejsa verkligheten: Det är nog bara att tacka och ta emot alla kronor som kan strömma in utan omkostnader. Det här är billiga spel och allt överskott blir prispengar och nya, fräscha travbanor.

Vill ni sedan ha ett stalltips gissar jag att det här var fläskbenet som travet får av staten.

Att hoppas på skattesänkningar efter de här eftergifterna är nog som att tro på Tomten.