Trav

Svanstedt: Jag spikar Anders häst på V75

TRAV

Åke Svanstedt om livet i USA.

Bjuder på tips till VM i V75-omgången och slår tillbaka mot tränarkollegans kritik.

Här kan du läsa om VM i V75

V75-1

Tre hästar höjer sig över mängden. Det är No Deal, ­Seabsiscuit och Overtaker By Sib. Första hästen är ­såklart No Deal på läget och Flemming har säkert vässat lite extra nu när det är finaler. Hästen har gått bra på slutet ifrån dåliga spår och nu borde han ha bra chans. ­Seabiscuit är också fin och han har ju vunnit två gånger i rad i V75. Overtaker By Sib har ju varit bra även han även om det blev ett billigt lopp när han vann i Romme. Varför han galopperade senast vet jag inte. De här två har å andra sidan dåliga lägen och det kan såklart strula därifrån. Normalt sett räcker det ändå med dessa tre hästar men vill man gardera ytterligare så kan man i så fall plocka med Pojke Kronos, Kaka A.T. och Democrat.

V75-2

  Ett lite öppet lopp och här behöver man nog ha en hel del streck för att känna sig säker. Linslusen A.U., som jag tidigare hade i träning måste med, även om han var sämre senast. Visserligen var det en tuff Breederes Crown-final men han borde ändå ha hängt med bättre när han fick en så fin invändig resa. Han hade ju varit så pass bra i starterna innan så jag tycker nog att han borde han kunnat tjäna pengar i alla fall. Nu är motståndet enklare och han är en av flera. Tore är också en häst jag har tränat och vi vann ju försöket i V75 knappt på Åby. Det är en kapabel häst för klassen men han är inte så lättkörd och kan inte vara med från start. Jag plockar med honom i alla fall liksom ­Martini Akema som var knappt slagen av Tore på Åby.

V75-3

 En öppen och inte alltför märkvärdig gulddivision. Första tanken var att ta med alla hästarna men det går ju inte på VM-systemet som är begränsat. Reven d’Amour var kanonfin när han vann i Romme då jag var tvåa bakom honom med Perfect Toll. Inte omöjligt att han kan vinna igen. Perfect Toll är lite mer gynnad av att det är medeldistans nu och han har ju gått bra i de två senaste starterna och ­visat toppform. Nu känner Jorma honom lite bättre och han måste försöka vara med lite bättre ifrån start och inte hamna sist om han ska kunna vinna. Womanizer var jättebra senast och är snabb ut men han har också varit ojämn tidigare. Monster Drive satt fast senast men måste köras på chans då han vinner väldigt sällan.

V75-4

 Reina La Caballo hade jag som vinnare här på VM-­sidan när han vann V75 senast. Hästen var bra och som jag skrev var det ett klart plus att Jorma Kontio körde. Han fick bra fart på hästen från start och nu kör Jorma igen så han är mitt första val. Annars har ju Highspeed Call varit imponerande vid sina segrar och han har tagit fem raka i bra stil. Han hade varit den givna tipsettan med ett bättre spår och även om han kan öppna snabbt så är det inte så lätt från spår åtta. Han är ändå given på kupongen.

Jag får inte råd med fler än dessa två men det är ett öppet lopp bakom och för de som vill och kan gardera ytterligare kan jag rekommendera Mind Your Face, som kanske leder länge, och Västerboonthenews som är bra.

V75-5

Här chansar jag lite och ger Anders häst förtroendet som min spik. Jag tycker att Aroma Grim måste ha en bra chans från det här läget. Hon kan öppna snabbt och förhoppningsvis kommer hon till ledningen efter en bit. Det är inte så tufft lopp, förutom några på tillägg som är bra, men är hon som hon ska vara borde hon kunna leda runt om. Anders sa att han hade mycket att köra med när galoppen kom senast i början av upploppet. Han trodde att hästen hade vunnit annars och hon har varit fin i träningen både före och efter den starten. Jag tror att de där bak får svårt att ta in 20 meter på henne. Annars är ju hästar som Global Midnight, Ariel Boko, Bell och Aloe Vera bra och de är givna streck för de som vill gardera.

V75-6

Laurier Dag har imponerat och har nog en bra chans igen trots spår elva. Men det är Robert Bergh som känner hästen bäst och när det nu är kuskändring och han inte kör själv så garderar jag med en häst som kanske får ledningen efter en bit. Det är Prey Frontline som jag spikade senast och som nu har fyra raka segrar. Han ska dessutom tävla barfota runt om för första gången och jag dubblar systemet med honom. Men hade Laurier Dag haft framspår hade han nog varit en spik för hästen har sett jättefin ut vid segrarna förutom i Romme där han blev lite störd till galopp. Det är inte säkert att det blir så lätt att plocka ner Prey Frontline till slut och det kan bli lång väg fram. Ytterligare garderingsbud är Västerbo Highflyer för de som vill.

V75-7

Digital Ink är veckans bästa och mest säkra spik. En kanonhäst som imponerade stort när han vann finalen i Breeders Crown senast. Jag tror att han är en blivande elitloppshäst och det här gänget borde han kunna slå. Även om han har bakspår så har jag svårt att se honom förlora. Han är både stark och speedig och niondespåret är ändå hyggligt.

Skulle han vara sjuk eller ha en dålig dag så är Magic

Tonight och Indigious tänkbara motbud.

”Funnit oss till rätta och kommit in i vardagen...”

I lördags var jag på nyinvigningen av

Meadowlands där man har byggt nya läktare och vänt på hela banan.

Det var otroligt fräscht och fint.

Vi fick köa i en halvtimme för att komma in och det var över 15 000 personer på plats.

För de som inte vet så ligger Meadowlands travbana strax utanför New York. När det är högsäsong så tävlar banan två gånger i veckan och det är höga prispengar både för unghästar men även för äldre travare.

I fjol tog en man som heter Jeff Gural över banan och han äger och styr numera verksamheten. Han gör jättemycket för sporten och är nytänkande och väldigt framåt med att hitta på nya saker. Han har betytt mycket för den positiva utvecklingen som har varit.

I lördags var vi inbjudna för att titta på det ”Nya Meadowlands” då det var nyinvigning av travbanan som har varit stängd i flera månader under ombyggnaden. Det här var första tävlingsdagen och man har vänt på allting och flyttat målet som numera är där bortre långsidan var tidigare. Där har det även byggts en ny anläggning med en imponerande läktare i tre våningar som har placerats på ”andra

sidan”.

Chans att bli dollarmiljonär

Det var fint som sjutton och otroligt fräscht och bra. Det var byggt för en lite yngre generation med en stor sportbar med jättelika tv-skärmar där det visades fotboll, hockey och trav från andra banor samtidigt. Det var även byggt en nattklubb runtomkring sportbaren.

Så där satt det mycket folk och kollade på olika sporter samtidigt som de spelade och åt mat. Det såg väldigt trevligt ut.

Det var jättemycket publik på Meadowlands och vi fick köa i en halvtimme innan vi kom in. Banan hade annonserat och marknadsfört det mycket och det var många som var nyfikna för att se hur den nya banan såg ut. Jeff Gural hade även gått ut och lovat en miljon dollar till den som kunde pricka in samtliga vinnare i alla 13 lopp som kördes.

Det var ingen som lyckades med det, men chansen fanns i alla fall att kunna bli dollarmiljonär.

Anläggningen med läktaren och restaurangen är kanonfin och väl utnyttjad i tre våningar. Det finns privata hästägareloger och företagsloger. På somrarna kan man även att utnyttja fjärde våningen, uppe på taket, där de kommer att ha en bar och grillning med en trevlig utsikt över Manhattan i bakgrunden.

Full fart på gården

Det var kul att se och samtidigt var det  några bra lopp också. Det största travloppet vanns av Wishing Stone, som jag tidigare hade i träning.

Man kör en serie för äldre hästar med 166 000 kronor i förstapris i försöken och 1,5 miljoner kronor till vinnaren i finalen.

Nu är vi tillbaka i Florida och det är full fart på gården i Vero Beach. Nu tränar vi unghästarna för fullt och det blir träning i ett halvår till inan vi i slutet av april flyttar norrut mot New York-området. Tävlingssäsongen drar igång i maj och sedan är det intensivt i ett halvår.

Vi har många otroligt fina och välutvecklade ettåringar, totalt 41 stycken, så det känns spännande. Och något travlopp kommer jag inte att köra på ett halvår men det är inget jag saknar än så länge.

Nu är det nytt liv med nya rutiner som gäller och man är helt inställd på det här.

Jag och familjen trivs bra, har funnit oss till rätta och kommit in i vardagen. Det känns bara kul.

Åke Svanstedt

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!