Läget är vettigt – det är dags nu!

TRAV

Valmis, yksi, kaksi, aja!

Jodå, V75 drar alltså till finska Vermo i morgon.

Lopparkivet har gett ett och annat...

Först bara. Jag är inte den känsligaste för ”stallkörningar”, men blotta synen av V86-1 i onsdags med fyra blågula Stall TZ-hästar (Stefan Melander) i rad i andraspår var snudd på lyteskomik.

Stallkörning eller ej liksom; det är inte roligt, det är konstigt … och jag brukar som sagt försvara ägarnas rätt … men hela kroppen skrek: fel! Som om motståndarna skulle börja med tre man mindre direkt på avspark i fotboll.  Och när Stefan Melander hade sänkt ledande favoriten Drillbit Ås med sin styrning kom stallkamraten True Advantage farande…

Dags att titta på någon form av regel ändå, ST?

Viktigt att ha koll på vädret

Så. V75 i Helsingfors och på Vermo (för sista gången?) alltså och för enkelhetens skull – vårt voltstartsystem skiljer sig en del från det finska – är det bara i ett lopp kommandoorden från ingressen kommer att ljuda. I övrigt är det autostart som gäller. Känns tryggast.

Vädret då? Tja, efter fredagens snöfall lyder prognosen på ett par minusgrader och arrangörerna tror på valfri balans, men det är sannerligen ingen garanti. Det gäller nog att hålla koll in i det längsta.

V75-1: Ingångskänslan var: superchans för Bret Boko att leda runt om. Men de ”många benen” från start med galopp som följd i det senaste loppet gör mig brydd. Första gången med norskt huvudlag låter dock spännande… Brisco Boko har väl annars en kropp som det fortfarande spritter i efter att inte ha fått fritt spurtutrymme senast. Formtränare Salmela har tokladdat för detta. Roligast är dock – Orderly, som kan massor i grunden och får favoritkamrat Kontio i sulkyn!

V75-2: Castor Boko är bra och Herbie Sisu en segerstaplare som ska tas på allvar, men draget är tveklöst åttaårige Revenue-valacken (!) Costatantisoldi. Smått grym efter vila senast och flyttas han – som hästen borde – framåt i form ytterligare  till denna start; ja då kan de andra faktiskt få rikta in sig på andrapriset… Varsågoda att skölj.

V75-3: Kan det inte räcka och vara okej att någon gång bara dra till med blahaanalysen: ”nu är det liksom dags, hans tur”? För är det inte det när det gäller Monster Drive ändå? Han har gått starkt i typ 150 guldstarter i rad vid det här laget, men det har inte velat sig. Läget är vettigt och – det är dags nu!

Upstream grym varje gång

V75-4: Valentin Laday (han som ströks som ”skrik” på Åby i oktober) är nog bäst, men hur är formen? Timo Nurmos gamla trashank Tarantino vann åkandes på topptid näst senast, fungerar travet lika bra nu kan loppet vara över.

V75-5: Ett till synes öppet och streckkrävande stolopp och skulle man klara av att spika sig ur det här har man ett övertag som heter duga. Och det fiffiga är – att jag har hittat lösningen! Tror jag (det är ju det vi håller på med trots allt). Finskan Upstream har nämligen varit toppbra varje gång på sistone, öppnat raskt från springspår och hamnar smaskens till.

V75-6: Här höjer sig svenskarna rejält och det logiska på papperet är ju spets-och-slut för Ulm Karsk. Hela intrycket från förra gången gallskrek ”nästa gång”. Men … jag liksom bara måste dubbla med härlige Burning Line Gral, vilken har lopp i kroppen för vår nye charm-Svanstedtare och ni väl minns hur himmelens vackert bra den här sexåringen var i våras? Krossen under Elitloppslördagen, den skonigslösa, visst kommer ni ihåg? Är betydligt mer härdad än favoriten och det kan faktiskt bara smälla till på sista långsidan, det är känslan…

V75-7: Håller fuxan She Loves You F.I. täten är loppet tvärslut, men jag vacklar och eftersom det hela är låst på tre tar jag den fega vägen.

Henrik Ingvarsson