Ett av de snabbaste jobb jag kört med Sebastian K.

Jag har ju aldrig tränat hästarna i några snabbare farter under min karriär. Min filosofi har varit och är styrketräning och på senare år i en sandbana.

När jag körde 1.17,5 över 2 000 meter med Sebastian K. i onsdags på rundbanan var det ett av de snabbaste träningsjobb jag har kört. Tiden låter inte så märkvärdig men jag brukar aldrig köra fortare än runt 1.20-tempo med hästarna innan de ska börja starta. Stjärnor som exempelvis Zoogin, Gidde- och Torvald Palema gick alltid ett jobb mellan 1.19 till 1.22 innan de skulle göra årsdebut.

Sebastian K. joggade i 1.17-tempo och kändes så fin som han kan göra. Jag är mycket nöjd med hästen och han känns väldigt bra. Som jag har sagt tidigare så känns han ännu lite bättre och framförallt fräschare i år än han gjorde i fjol.

På söndag reser han tillsammans med nio treåringar och en tvååring upp till vår andra gård i New Jersey. Han kvalar på Meadowlands lördagen den 26 april och startar sedan den 10 maj.

Vi körde även treåringarna i ett skarpare jobb på rundbanan i onsdags efter 1.18 full distans och några av dem ser riktigt fina ut. Sedan vet man inte hur långt de räcker för de har inte gjort så mycket som tvååringar.

Utmaning att träna passgångare

Men vi har framförallt en treårsmärr som heter Blixtra som känns jättefin och stark och rejäl. Det ska bli spännande att följa henne. Hon är en passgångare och det är en utmaning för mig att nu få träna pass- gångare för första gången.

Vi har fem passgångare i träning varav fyra av dem är tvååringar. Det känns som att de har en bra motor för de är väldigt starka när man tränar. Hästarna är överlag väldigt snygga och har finare exteriör än vad travarna har.

Det känns som att passgångareaveln har kommit lite längre för det är mer fulländade hästar. Jag minns att Sören Nordin också tyckte det när han flyttade över till USA för länge sedan och jag håller med. Sedan är det lite svårt för mig att bedöma hur mina passgångare står sig i det här stadiet eftersom jag inte har tränat några tidigare. Så det här får bli lite av ett läroår.

Blixtra ska även hon kvala den 26 april och starta den 9 maj på Meadowlands.

White Bliss på väg tillbaka

Det är en del som frågar om den vita hästen, White Bliss, som också är en passgångare. Han har tränat på bra under vintern men fick sedan kolik och var dålig i tio, tolv dagar.

Vi trodde att han skulle bli tvungen att opereras men det behövdes inte så det var ju positivt. Han verkar bra nu och är på väg tillbaka igen.

Noras Bean såg bra ut i loppet när han vann förra veckans försök till Olympiatravet. Han vann på en bra tid och det såg ut att finnas krafter kvar i mål. Håller han sig fräsch så är han säkert med och slåss om segern i finalen. Sedan gjorde Mr Picolit ett bra lopp. Han fick en fin löpning och följde med bra in i mål.

Däremot borde New Line kanske ha kunnat speeda lite bättre, men samtidigt är det svårt att ta in längder när loppen avslutas i 1.08-tempo. Men han är inte så långsam från start som han var i lördags.

Nu var det en ny kusk som inte kände hästen och då törs man inte köra från början. Men nu ville ju ägaren ha en ny kusk och ibland är det inte bra att byta kuskar. Jag tror att en sådan som New Line går bäst när det är samma kusk som känner till hur hästen är.

Av hästarna i veckans försök av Olympiatravet är det bara Formula One som har i finalen att göra. Det är ett ojämnt lopp men Formula One är en kanonhäst i grunden som vinner normalt. Given spik. Han brukar gå bra efter vila när han är fräsch och fin.

I V75-7 så tror jag det står mellan Ready For More och Maverick Man som jag båda har tränat. Lite fördel för Maverick Man eftersom han är snabbare från start. Men Ready For More har utvecklats väldigt mycket och närmat sig så jag tror inte att det skiljer så mycket mellan de båda. Det är två väldigt bra hästar.

Åke Svanstedt

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!