Nybrink: Är dags att ta dem i örat

Egentligen är det bara en simpel bön.

Jag går ner på knä, snälla söta rara, sluta använda kryphålet.

Det är inte för mycket begärt.

Vi skulle uppskatta en uppryckning.

Ni har hört talas om silly season, perioden mellan säsongerna då trans­ferfönstret är öppet för fotbollsspelare och andra lagidrottare. Men ni känner nog inte till att vi i travets lying season? Tiden då travtränare mörkar hur hästarna ska balanseras.

Säsongen börjar när banorna blir fina, när de flesta hästar utan problem kan tävla utan skor. Då går startskottet. Men vad yrar jag om? Vi har ju barfotainformation; det är bestämt av Svensk Travsport att travtränarna måste anmäla hur hästarna ska tävla senast en timme före start av de stora spelformerna. Det är en skitbra grej ju.

Visst, så skulle det kunna vara, men – det finns ett gigantiskt kryphål som utnyttjas av en handfull stortränare.

För om du anmäler hästen utan skor är det fritt fram att göra vad fasen du vill ända fram till loppet, bara det rapporteras till banan.  Vi kan ta ett exempel från i helgen. Björn Goop berättade i Björnkollen (alltid bra info där) på atg.se att Castor Boko skulle tävla med skor. Så gick han också i loppet. Men på tävlingsdagen var han anmäld barfota runt om.

Kvartetten högst på listan

Nu är jag en jobbig kille utan förmågan att få nya kompisar så jag ger er fyra namn som jag anser syndar mest i den här frågan.

Det känns som de satt det i system, att anmäla alla hästar utan skor, för att kunna öka sin valfrihet ända fram till start.  Björn Goop, Timo Nurmos, Roger Walmann och Per Lennartsson. Aja baja.

Nurmos sa dessutom nyligen. ”Man måste alltid anmäla barfota runt om...”

Det finns givetvis fler namn men det är kvartetten som jag lagt högst på min ”varför gör ni på detta viset mot oss”-lista? Nej, de gör inget olagligt – de håller sig till reglerna men de bjuder kanske inte till heller?

Varför, eftersom det uppenbarligen är himla svårt att respektera spelarnas önskan, kan inte ST skriva ett regelsystem som omöjliggör myglet och stoppar missbruket?

Dags att ta dem i örat och ge dem en dask i baken – så här får det bli: Anmäl hur ni vill men efter klockan två på tävlingsdagen (V75) så får ni inte ändra skoning, huvudlag eller sulky (vi inför lite nytt också, som straff). Vill ni ändra skoning så är alternativet strykning OM inte banveterinär eller dylikt godkänner förändringen.

Det vill säga, blir det ösregn, snöstorm eller åska och driv-is kan veterinären eller måldomaren godkänna en sko- eller utrustningsändring.

Man blir ju beordrad stänkskydd om det regnar. Då borde de väl kunna ha någon som avgör om det, ur djurskyddssynpunkt, behöver göras en förändring.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!