Dopningstränaren blir favorit i miljonloppet

Dömd flera gånger • Därför kan inte förbundet stoppa honom

Han har blivit avstängd i ett år för att ha koldioxid-dopat en häst i Frankrike och så sent som i höstas ”lekte han veterinär” och injicerade 12 av sina hästar med otillåtet preparat.

På lördag välkomnas skandaltränaren Bertrand Le Beller till Solvalla där han startar hästen Diable de Vauvert, favorit att vinna Harper Hanovers lopp.

– Han har sonat sitt straff och han har fått tillbaka licensen i sitt hemland och då ser reglementet ut så att han får starta hos oss, säger Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson.


LÄS ALLTING INFÖR ELITLOPPSHELGEN HÄR

På lördag avgörs klassikerloppet Harper Hanovers lopp som V75-7 över mastiga 3 140 meter med voltstart.

Vinnaren tar hem en miljon kronor.

Favorit i loppet blir franske hästen Diable de Vauvert med kusken Gabriele Gelormini i sulkyn.

Den 27 februari vann hästen storloppet Prix de Paris på Vincennes och deltog även i Prix d’Amérique där hästen slutade sjua.

Det anmärkningsvärda inför helgens start: tränaren Bertrand Le Bellers förflutna.

Injicerade 12 av stallets hästar

I mars 2017 dömdes han till ett års avstängning av det franska travförbundet för att ha koldioxid-dopat hästen Austine de Vauvert, något som bland annat Le Parisien rapporterade om då.

Så sent som i oktober 2021 bötfälldes han igen. Den här gången ”lekte han veterinär” när han otillåtet injicerade 12 av stallets hästar med preparatet glukokortioder. Det var något som bland annat tidningen Sulkysport rapporterade.

Bertrand Le Beller bötfälldes med 6 000 euro och sex av de injicerade hästarna diskvalificerades i resultatlistorna. Le Beller fick emellertid behålla sin tränarlicens.

”Kan inte agera domstol”

Solvallas sportchef Anders Malmrot är fåordig om tränarens förflutna, men medger att Solvalla inte kan sätta stopp för tränaren då han valt att anmäla sig till loppet.

– Han anmäler sin häst, han har sin licens och är inte förbjuden att tävla. Jag kollar givetvis av med Svensk Travsport om det finns något hinder, vilket det inte gör, säger Anders Malmrot och tillägger:

– Vi kan inte agera domstol i sådana här frågor och stå över förbundens beslut.

Eftersom han är anmäld, så kan ni inte stoppa honom?

– Nej. Däremot, i de lopp där vi (Solvalla) bestämmer och bjuder in hästar, blir det en annan sak.

Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson är inne på samma linje.

– Han har sonat sitt straff och han har fått tillbaka licensen i sitt hemland och då ser reglementet ut så att han får starta hos oss. Vi måste följa det regelverk som finns, säger han och lägger till:

– Vi är givetvis angelägna om en ren sport, men som det är följer han det reglemente som finns.

I årets upplaga av Harper Hanovers lopp är hästen Iron Jet Solvallas wild card. Övriga hästar är anmälda av respektive tränare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!