Storvinnarna: Så tog de rekordvinsterna på V86

Trav365 listar de fem högsta utdelningarna på V86 • Så gick det till • Reaktionerna • Lyxinköpen • Firandet

17 miljoner kronor. Så mycket kan en ensam vinnare ta hem på V86 i kväll.

Här är historierna bakom tidernas fem rekordvinster på spelformen.

Så gick det till

Reaktionerna

Och det har vinnarna köpt.

– Jag gav bort en lägenhet till min frus föräldrar, säger rekordvinnaren, Anders Åkesson, efter supervinsten på 22,6 miljoner.

– Jag har byggt hus och köpt både bilar och båtar, säger Per ”Otto” Ottosson som vann 19,8 miljoner – den näst högsta vinsten någonsin.

Under onsdagen saxas V86 från banorna Åby och Solvalla.

Kvällens omgång kan göra en eller några spelare mycket rika då det är jackpott med minst 17 miljoner till en ensam vinnare, bara i åttarättspotten.

Trav365 minns tillbaka på de tillfällen spelformen betalat allra mest.

Supervinnarna, som blivit ensamma med åtta rätt, berättar om hur det gick till, vad de har gjort för pengarna och hur det har förändrat deras liv.


Rekordvinnaren, Anders Åkesson, satsade 220 kronor och vann 22,6 miljoner. Här med gode vännen Hans G Lindskog som dessutom berättat att Åkesson varit nära att ta hela potten vid flera tillfällen.
Rekordvinnaren, Anders Åkesson, satsade 220 kronor och vann 22,6 miljoner. Här med gode vännen Hans G Lindskog som dessutom berättat att Åkesson varit nära att ta hela potten vid flera tillfällen.

”Helt sjukt, vi bara skrek”

Det nuvarande rekordet innehas av Anders Åkesson från Skåne som den 18 september 2018, i en omgång som saxades mellan Åby och Solvalla, blev själv med alla rätt på V86 – vilket belönades med 22,6 miljoner.

– Det jag minns allra mest är samtalet med ATG:s vinnarambassadör Hans G Lindskog. Han var den stora räddningen just den kvällen, det kommer jag aldrig glömma. Själva händelsen med vinsten är i sig fantastisk och unik men just hans samtal är klockrent. När han ringde ville jag inte veta för jag skulle se loppen i efterhand, men han fångade upp mig och började ställa frågor om mitt system. Jag tänkte varför ringer han mig, fattade aldrig riktigt, men tänkte det var lurigt. När han sa att favoriten vann i sista avdelningen blev jag besviken då jag hade garderat men det blev bra ändå, säger han och fortsätter:

– Till sist sa han jag blivit ensam och det var svårt att greppa, helt sjukt. Man ville liksom inte tro på det och jag kommer ihåg att jag tappade rösten. Det här med pengarna fattar man inte på länge. Efter samtalet kunde jag inte prata så för att berätta för min familj slog jag på text-tv där de kunde se summan, jag kunde inte få fram några ord. Vi bara skrek och till slut sa jag bara att de fick läsa på teven. Det var en omvälvande upplevelse som behövde lång tid för att smälta. Det blev en kollision och jag skakar nästan nu när jag tänker på det.

Hur har ditt liv förändrats?

– Jag spelar inte större system nu än då, bara upp till femhundringen, så det är samma. Jag har satsat på en del verksamheter som jag hoppas ska ge avkastning, men samtidigt njuta av pengarna nu. Min fru kommer från Kina och hennes föräldrar fick en lägenhet. Vi kan unna oss lite extra i vardagen men det största var känslan av att kunna vinna stort, det var inte pengarna utan bekräftelsen att det gick.

Hur ofta tänker du på vinsten?

– Ganska ofta och jag känner en väldigt stor ödmjukhet inför alla möjligheter man har och vad det har förändrat i vår tillvaro. Har man bestämt sig för en sak nu finns det ingen tvekan. Det finns inga belastningar som exempelvis lån eller liknande. Det är en fantastisk känsla, säger han med en stark betoning på ordet fantastisk.


Per ”Otto” Ottosson tog hem tidernas näst högsta vinst på V86 – 19,8 miljoner efter en våldsam upploppsdramatik i den sista avdelningen.
Per ”Otto” Ottosson tog hem tidernas näst högsta vinst på V86 – 19,8 miljoner efter en våldsam upploppsdramatik i den sista avdelningen.

”Nu jävlar är det allvar”

Den näst största vinsten på V86 gick till travprofilen och spelexperten Per ”Otto” Ottosson.

Han har genom åren blivit ett välbekant ansikte på främst Axevallatravet, men också på Törebodafestivalen, där han arbetat i många år, med den gula jackan som signum.

Onsdagen den 8 april 2020 stämde allt och ”Otto” lyckades med bedriften att bli ensam på V86 – belöningen 19,8 miljoner.

Den vinnande raden kostade 864 kronor.

Minnena från kvällen är många men främst är det upploppet i den avslutande avdelningen på Solvalla (V86–8) som etsat sig fast.

Miljonerna har också förändrat livet för den travtokige spelexperten.

– Jag var bara väldigt tom. Jag blev halvchockad. Det blev så rörigt. Det var en hare med på upploppet, hästen jag hoppades skulle vinna, Opalis, galopperade, sen kom haren, sen kom Ohlsson med Vera Spiro och det blev hårt i mål. Jag såg ju att Vera Spiro troligtvis vann. Då fattade jag, nu jävlar är det allvar. Jag förstod att jag hade chansen att bli ensam, så jag tog fram kupongen och kontrollerade, då stod det 19 miljoner där, det gick väldigt fort, så jag förstod att jag tagit hela potten.

Hur förändrades ditt liv?

– Den ekonomiska tryggheten inför pensionen känns väldigt bra. Under mitt liv som travspelare har jag inte direkt lagt pengar på hög inför framtiden. Efter vinsten har vi förverkligat några drömmar som att utveckla mitt sommarboende och köpt ett par nya lyxigare bilar. Jag är där jag vill vara i livet just nu då sommarboendet nu blivit ett permanent boende. Jag har kunnat spara samtidigt som jag har lyxat till det en del i tillvaron.

Firade med tårta på tvåårsdagen

Det är nästan exakt på dagen två år sedan Ottosson konstruerade det geniala systemet, vilket firades med de närmaste.

– Jag bjöd familjen på fika där beloppet på vinsten stod på tårtan. Vi plockade fram den gamla kupongen och tittade på de gröna prickarna, det såg väldigt läckert ut. Det blir givetvis svårt att göra ett sådant system igen.

Kan du berätta hur livet ser ut i dag för dig och din familj?

– Jag försöker vara väldigt generös mot mina närmaste, tänker att det är bättre att gynna dem nu, innan jag är borta. För min egen del är tryggheten jätteskönt. Jag har byggt hus, renoverat sommarstugan och köpt både bilar och båtar. Trots det har jag många miljoner kvar på kontot, så vi kommer att klara oss bra, man vill inte riskera något.

Hur ser ditt spelande ut?

– Jag spelar varje dag men är lite för lat för att göra det hårda jobb jag gjorde förr. Då lärde jag känna kuskar, tränare och fick bra information. Personligen känner jag också att jag har blivit äldre och har inte samma minne med hästarna, åldern börjar ta ut sin rätt. Det fordras ett jäkla tålamod, både spelmässigt och ekonomiskt, innan man kommer rätt.Huset brann ner – vann 16,6 miljoner

Den tredje största vinsten på V86 innehas av det värmländska paret Eva Svensson och Thomas Nilsson.

Den 22 maj 2019 saxades V86 mellan Åby och ett Örebro som brottades med ett stort oväder. De hittade en lysande strategi och spelade hem 16,6 miljoner genom att spika på Åby och gardera stort på den för dagen svårbemästrade ovalen i Örebro.

Att de blivit mångmiljonärer på ett kvitto för 378 kronor blev en vändning på ett liv som nyligen slagits i spillror. Några månader innan miljonsuccén flydde paret för sina liv när deras hus totalförstördes av en brand.

Nu drygt två år senare har de lämnat sitt tidigare hem och unnat sig ett helt nytt drömboende.

– Det är en nästan obeskrivbar känsla att äntligen ha fått ett hem, efter tre års boende i en "kappsäck". Vi bestämde oss för att ta steget att lämna Karlstad och flytta till västkusten när vi hittade en takvåning med en fantastisk havsutsikt. Den var rätt sliten så vi har renoverat upp den innan vi flyttade, så den har blivit precis så som vi vill ha den, säger Eva Svensson och fortsätter:

– Vinsten möjliggjorde att vi kunde köpa bostaden utan att låna pengar, vilket gör att vi har väldigt låga löpande utgifter numera, det är en skön frihetskänsla att inte ha några lån eller krediter på något man äger. Vi har också valt att investera en del av pengarna på börsen, vilket ger avkastning i form av utdelningar.

Vägen mot miljonerna: ”Helgardera”

Vad är ert bästa råd för för att bli mångmiljonärer på spelformen?

– Vårt bästa tips för att vinna stora pengar är att ha så många spikar man kan eller vågar och sedan helgardera något eller några lopp. Med en himla massa tur så kan man då få med någon högoddsare. Men oftast vinner ju favoriten i loppen man garderar, och högoddsaren i loppen man spikar.

Det finns en kärlek till hästarna och travsporten. Kan du utveckla?

– Jag älskar hästar och har alltid omgett mig med de här fantastiska djuren. Jag är en djurvän som tycker om när man sätter hästarna först. Jag beundrar bland annat Erik Adielsson och Björn Goop. Dom verkar vara trevliga människor som har god hand med djuren.


Gunilla Welander och Dennis Olofsson träffade alla rätt på systemet ”Beauty and the Beast” – vinsten: 13,7 miljoner.
Gunilla Welander och Dennis Olofsson träffade alla rätt på systemet ”Beauty and the Beast” – vinsten: 13,7 miljoner.

Kollegornas succé: ”Skrek bara rakt ut”

Bakom fjärdeplatsen på listan döljer sig spelexperterna Gunilla Welander och Dennis Olofsson. Duon driver sedan många år den mycket framgångsrika andelsbutiken Café Brasco.

Den 8 maj 2019 lyckades andelssystemet ”Beauty and the Beast” bli ensamma på spelformen – trots att de spikade två megafavoriter.

Den vinnande raden är den största i sitt slag när det kommer till just andelsspel.

Total vinst som tio kunder delade på – 13 727 090 kronor.

– Vi anade inför sista loppet att utdelningen skulle bli hög och vårt system på tio andelar var ju kvar med sju hästar i sista avdelningen, så pulsen var skyhög och glädjen framförallt när en av våra hästar på kupongen korsade mållinjen. När vi sen till slut såg utdelningen, 12 miljoner, så skrek vi båda bara rakt ut. Ensamma på V86 - wow! Totalt vann vi och våra andelsköpare över 13,7 miljoner, säger Gunilla Welander till Trav365.

Hur har ert liv förändrats?

– Vi fick äntligen bocka av "ensamma på V86" det är inte många förunnat. Men samtidigt startade hjärnkontoret och vinnarskallarna att nu ville vi även bli ensamma på V75, så vi siktar ju givetvis på det. Vi var ruggigt nära för en kort tid sedan (V75 18/8) då vi satt med ett spännande system som "bara" fick sex rätt och ingen lyckades pricka 7:an.

Vad är ert bästa råd för för att bli mångmiljonär på spelformen?

– Att verkligen våga spela på sina egna idéer.


Dåvarande PR-chefen hos ATG, Hasse Svennehed, gratulerade den anonyme vinnaren som 2012 tog hem tidernas femte största V86-vinst (10,9 miljoner).
Dåvarande PR-chefen hos ATG, Hasse Svennehed, gratulerade den anonyme vinnaren som 2012 tog hem tidernas femte största V86-vinst (10,9 miljoner).

Filspel spräckte drömgränsen

På femteplats hittar vi den ende anonyme vinnaren på listan.

Det var den 17 oktober 2012 som spelaren blev den förste att ta sig över 10 miljoner på spelformen V86 (10,9 miljoner)

Konceptet var ett filspel där den vinnande raden var en del av ett större system.

Den dåvarande PR-chefen hos spelbolaget ATG, Hasse Svennehed, gratulerade vinnaren efteråt.

– Det är roligt när någon vinner över 10 miljoner kronor. Det är en summa som kan påverka livet i generationer, sa han till Trav365 dagen efter rekordvinsten.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ämnen i artikeln