Förbundet: ”Det kan bli kraftiga bötesbelopp”

Propulsion-härvan nära lösning • Förhandlingar hålls nästa vecka

Propulsion fråntogs bland annat segern i Elitloppet 2020.
Propulsion fråntogs bland annat segern i Elitloppet 2020.

Propulsion-härvan närmar sig ett slut.

Svensk Travsport yrkar på att tränaren Daniel Redén fälls för oaktsamhet och för att ha brustit i sitt strikta tränaransvar.

Nästa vecka hålls förhandlingar i Hästsportens Hus.

I fjol vann Propulsion Elitloppet men bara dagarna efter segern avslöjades det att hästen var nervsnittad, något som är förbjudet.

I oktober 2020 meddelade Svensk Travsport att Propulsion tävlat nervsnittad i Sverige. Alla hästens resultat ströks och hästen blev bland annat fråntagen sin seger i Elitloppet.

Ska hålla förhör med vittnen

Sedan dess har en dom mot tränaren Daniel Redén dragit ut på tiden. Nu närmar det sig en lösning.

Under nästa vecka ska förhandlingar i ärendet ske i Hästsportens Hus, något som tidningen Sulkysport har rapporterat om, i tre dagar.

Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd (STAD) kommer, med start på onsdag, hålla förhör med veterinärer och vittnen i ärendet.

Beslutet kan överklagas

Svensk Travsport (ST) yrkar på att tränaren Daniel Redén fälls för oaktsamhet och för att ha brustit i sitt strikta tränaransvar.

– STAD ska avgöra Daniel Redéns ansvar gällande att Propulsion tävlat nervsnittad i Sverige. Vi yrkar i första hand på oaktsamhet från tränaren och i andra hand att han brustit i sitt strikta tränaransvar. Utfallet kan bli kraftiga böteslopp för tränaren, säger Svensk Travsports förbundsjurist Göran Wahlman till Travronden.

”Förutsätter ett felaktigt agerande”

Daniel Redéns juridiska ombud, Jesper Arvenberg, säger så här till Travronden:

– Att hästen genomgått ett ingrepp är fastslaget. Huruvida det ingreppet varit verkningsfullt eller inte, såvitt utredningen visar har det inte skett någon undersökning av hästen i USA efter ingreppet. Den från ST påstådda fullbordade nervsnittningen har ST känt till sedan registreringen av hästen i svenska sportdatabasen.

De har, enligt Arvenberg, genomfört en avancerad undersökning av Propulsion. Arvenberg menar att Svensk Travsports beslut att stryka Propulsions tävlingsresultat varit förhastat.

– Ett ansvarsyrkande förutsätter ett felaktigt agerande, det vill säga att han har tävlat med hästen i strid med reglementet. Vi menar att han inte har gjort det, alltså blir det första frågan att pröva för STAD. Har hästen varit startberättigad eller inte?, säger Arvenberg till Travronden.

Inom tre veckor efter förhandlingarna väntas STAD:s beslut att komma.

Båda parterna, Svensk Travsport och Daniel Redén kan överklaga STAD:s beslut till den högsta instansen Överdomstolen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!