Elitloppet 2020

Mardrömsförsöket: ”Vilken jävla häst”

Efter två dramatiska försök – dessa åtta startar i Elitloppet: ”Finns ingen häst i världen som kan göra hans lopp”

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Propulsion jagar sin första seger i Elitloppet – i sitt femte försök.

Då fick han mardrömsupplägg i försöket – men tog sig till final.

– Vilken jävla häst alltså, säger tränaren Daniel Redén efter att hästen tagit sig till final med tredjespår runt om.

Efter två högdramatiska försök är åtta hästar klara för Elitloppsfinal.

I försök ett vann Earl Simon efter en resa i andra utvändigt. Över upploppet avgjorde han mycket enkelt.

I samma lopp galopperade en av förhandsfavoriterna till slutsegern, Vivid Wise As, bort sig direkt bakom startbilen.

– Hästen var helt perfekt och vi fick verkligen det lopp som jag önskade mig att vi skulle få, men som jag inte kunde tro från det här utgångsläget. Jag behövde inte rycka huvan så det bör finnas krafter kvar till finalen och i och med vinsten kommer vi få bättre utgångsläge i finalen också. Det är första gången jag kör travlopp i Sverige och det var toppen att få vinna, men det är lätt när man har en bra häst, annars var det inte speciellt stor skillnad, säger segerkusken Franck Ouvrie.

Propulsion och Daniel Redén.

Tränaren Jarmo Niskanen fortsätter:

– Det är en massa känslor nu, det löste sig bra från det här utgångsläget och vi fick ett fint lopp och det känns bra. Jag hoppas han kan upprepa en liknande prestation i finalen, det är första gången han springer två lopp samma dag. Han är komplett hästen och det är fantastiskt att komma till Solvalla och vinna med honom.

– Vi ändrar ingenting till finalen, han tävlar som i försöket och kusken var mycket nöjd med honom och hade ingenting att klaga på. Det här är faktiskt det största jag varit med om, det här smäller högst av det jag upplevt inom travet tidigare.

Earl Simon vann sitt försök på 1.09,5 över 1 609 meter.

Tredjespår – hela vägen

I det andra försöket laddade Örjan Kihlström iväg Propulsion rejält från start, men blev ändå hängandes i tredjespår. Utvändigt om ledaren satt Christoffer Eriksson och Cokstile. Och de vägrade släppa fram Propulsion.

Det gjorde att Propulsion blev kvar i tredje spår – hela vägen.

Cokstile var grym som vinnare och Propulsion höll strålande till en tredjeplats - och är trots allt – klar för final.

– Vilken jävla häst, vilken jävla häst. Det finns ingen häst i världen som kan göra hans lopp, gång på gång på gång, säger Daniel Redén i tv.

– Han fick ett tufft lopp men hästen var fantastiskt bra. När man sitter där i tredjespår så är det bara att försöka göra det bästa möjliga av det. Han är helt fantastisk och det är ingen vanlig häst, han är fantastiskt bra och visade att han är i form. Jag kunde låtit bli att köra från start eller backat efter 500 meter, men jag vet inte om det hade blivit bättre. I finalen nu är det ett nytt lopp och jag hoppas vi får bättre resa och spår sex är bättre än spår åtta och jag hoppas vi har lite tur nu i finalen, säger Propulsions kusk, Örjan Kihlström.

”Bra kraft i honom hela vägen”

Christoffer Eriksson var naturligtvis mycket nöjd med sin häst. Efter ett strålande försök.

– Det här var lite det jag hade på känn innan att det skulle vara så här bra. Det hade inte kostat så mycket att komma fram till dödens så jag ville inte släppa ner Propulsion utan valde upplägget att svara. Jag hade bra kraft i honom hela vägen och det kändes säkert. Det är en väldigt bra häst och jag hoppas han kan vara lika bra i finalen, jag tror han kommer fixa två heat. Just nu är det bara glädje, säger han.

Cokstile vann sitt försök på 1.09,4.

Publisert:

LÄS VIDARE

Livechatt: Här följer du Elitloppet

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2020

Elitloppet

Solvalla

Trav

V75