Kan missa storloppet – stjärnan ska bli pappa

avMichael Carlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Lars Jakobsson, TR Bild
I dagarna förväntas travstjärnan Johan Untersteiner få sitt första barn med sambon Annie Larsson. Det gör att han kan missa att köra sin häst Cyber Lane i Olympiatravet på lördag: ”Kuskar finns det gott om”.

Den här veckan kan bli väldigt speciell för Johan Untersteiner och kan sluta i både babylycka och olympiskt guld.

Han har två hästar med i Olympiatravets final - och kan dessutom bli pappa för första gången.

– Vi får se om det blir något Olympiatrav för mig. Men kuskar som kan köra Cyber Lane finns det gott om, säger succétränaren i Halmstad.

Johan Untersteiners sambo Annie Larsson är höggravid och när intervjun görs måndag kväll är det spänd förväntan av vad som komma skall.

– Barnet är planerat att komma på onsdag men det kan ju ske när som helst. Det känns spännande såklart. Livet kommer att bli annorlunda när man blir förälder även om man har ett hektiskt liv som man har i dag. Men det kommer att bli en extra krydda i livet, säger Johan Untersteiner.

”Verkligen häftigt”

På lördag väntar Olympiatravet där Johan är ensam om att ha två hästar inkvalade. Cyber Lane, som han kör själv, och Day Or Night In, som körs av pappa Peter. Men det kan mycket väl bli kuskändring på en av hästarna.

– Vi får se om det blir något Olympiatrav för mig. Det kan ju mycket väl bli så att barnet kommer på lördag. Men blir det så att jag måste sticka iväg finns det många kuskar som kan köra Cyber Lane. Det är nog det minsta problemet. Christoffer Eriksson till exempel, han kör inte i loppet men har kört Cyber Lane tidigare, säger Johan.

Det kan alltså bli både babylycka och en fullträff i säsongens första stora travlopp för Halmstadtränaren. Olympiatravet brukar kännetecknas som startskottet för storloppssäsongen och ett säkert vårtecken. Propulsion är den stora förhandsfavoriten men lottades till ett dåligt läge med spår sju bakom startbilen. Två av de hetaste motbuden kommer från Johan Untersteiners stall. Det är Day Or Night In och Cyber Lane som var etta respektive tvåa i uttagningsloppet som kördes på Jägersro. Båda hästarna har varit i Johans träning sedan de var två år gamla och han har tagit dem hela vägen till eliten. 

Hur känns det att ha två hästar med i Olympiatravet?

- Det är verkligen häftigt. Man blir väldigt taggad av att kunna ha tre elithästar, som vi egentligen har då vi även har Pastore Bob, som vi kan åka runt och tävla med i storloppen varje helg. Det är jättekul såklart, säger Johan.

”Han är tråkig att köra hemma”

Cyber Lane är hästen som har tagit 20 segrar på 31 starter och sprungit in drygt 9,1 miljoner kronor. Han vann Svenskt Travderby efter en minnesvärd duell där han såg slagen ut men kontrade över upploppet. Hästen vann även Breeders Crown och flera andra större segrar som fyraåring. I fjol som femåring vann han bland annat Copenhagen Cup och var trea i Jubileumspokalen efter en tung resa. Cyber Lane avslutade säsongen genom att bli tvåa i Svenskt Mästerskap efter Readly Express, samt tvåa i Müllers Memorial bakom Propulsion.

– I fjol som femåring var det första året mot den äldre eliten. Han gjorde det bra utan att kunna utmana de allra bästa. Han var tvåa bakom Readly Express och Propulsion och vi får se om han är starkare i år och kan vara utmana dem.

– Hästen känns ju fin och jag tror att han har utvecklats, så jag hoppas att vi kan vara närmare dom i år. Jag tror att när vi summerar den här säsongen så kommer han att ha ett ännu bättre resultat än förra året, säger Untersteiner.

Du har i tidigare intervjuer sagt att Cyber Lane är en mycket speciell häst som inte utmärker sig i träningen. Hur vill du beskriva honom?

– Det är verkligen ingen häst som glänser hemma i träningen. Han är faktiskt rätt så tråkig att köra hemma. Han är så lat och flegmatisk och jag har minst 20 hästar i stallet som känns bättre när man kör hemma. Han ligger alltid lågt i puls och tar inte i. Skulle det komma någon och provköra som inte vet vem hästen är så skulle de inte få någon aha-upplevelse. Det är skillnad mot exempelvis Pastore Bob som känns som en klasshäst att köra och som bara dansar iväg uppför backen.

– Annars är det en väldigt snäll och okomplicerad häst. Han är enkel att ha att göra med och älskar att gå i sin hage med sin kompis Delicious Ice och bara lufsa runt och njuta av livet.

Cyber Lane blev tvåa i årsdebuten när han spurtade in bakom vinnande stallkamraten Day Or Night In på Jägersro. Vad säger du om det loppet och hur har han tagit det?

– Han gick bra där. Det var en lugn inledning och sedan ett rejält slutvarv. Han fick springa riktigt fort sista 800 metrarna och jag var nöjd med insatsen. 

– Han var lite tung i kroppen och travet flöt väl inte hundraprocentigt under vägen men han höll ändå ihop travet till slut. Jag hoppas att han med det loppet ska vara lättare i kroppen eftersom han han gått tung träning i vinter och nu har en genomkörare i sig.

– Både Cyber Lane och Day Or Night In var inne på Halmstadtravet i dag (måndag) och fick röra på sig i ett lugnt 1.23-jobb över 2000 meter och allt var som det skulle. Plan A är att starta i Copenhagen Cup efter Olympiatravet där han är titelförsvarare. Elitloppet är också något man drömmer om.

”Känner mig aldrig slagen”

Cyber Lane vann spårlottningen gentemot storfavoriten Propulsion. Vad säger du om det taktiska upplägget och har du feeling att han kan rå på Propulsion?

– Det är startsnabba hästar innanför men vi får köra från start då min häst också är snabb ut. Det är klart att Propulsion inte blir lätt att rå på men jag känner mig aldrig slagen när jag åker ut med Cyber Lane. Nu blir det även barfota runt om, säger Johan Untersteiner.

När det gäller stallkompisen Day Or Night In så har den sjuårige hingsten tagit 17 segrar och sprungit in drygt 4,8 miljoner kronor. Som fyraåring var han trea i Svenskt Travderby bakom storheter som Readly Express och Heavy Sound. Han har vunnit flera stora lopp, bland annat på Vincennes-banan i Paris, och precis som i fjol så vann han sitt uttagningslopp till Olympiatravet. Detta efter en perfekt resa i rygg på ledaren och när luckan kom spurtade Day Or Night In till en lätt seger före Cyber Lane.

– Han gjorde det jättebra och jag varnade innan loppet att hästen skulle ha bra form. Jag hade en god känsla och tyckte att förberedelserna hade varit väldigt bra och att han hade varit lite vassare än vanligt i jobben. Hästen levde upp till det, menar Johan.

– I fjol var han favorit i Olympiatravet tillsammans med Ringostarr Treb. Men tyvärr var han alldeles för pigg och galopperade i starten. Det är faktiskt första och enda gången han har gjort så och jag hoppas verkligen inte att det händer igen. 

Vad säger du om hans möjligheter i finalen från spår åtta bakom startbilen?

– Det känns tyvärr lite som att stå med tillägg när man har spår åtta mot de här hästarna. Hade han haft ett bra spår hade han varit vass till slut men nu krävs det något extra för att komma in i matchen. Vi får hoppas att han hittar ner och får bra ryggar att gå i och att tempot blir högt uppskruvat. 

– Hästen känns i alla fall fin och kommer att ha gått framåt med loppet i kroppen. Så jag tror absolut att han gör en bra insats. 

Om du jämför Cyber Lane och Day Or Night In hur de är som individer, vad säger du då?

– Cyber Lane är mycket mer lättare i kroppen, även om han är ganska stor, och har långa ben. Han är också en kvickare häst.

– Day Or Night In är en mer tyngre häst eftersom han har fransk härstamning på mödernet. Han är lite mer än pansarvagn, en bulldozertyp, säger Johan Untersteiner.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75