Skidstjärnans oväntade satsning: ”Är häftigt”

Frida Karlsson, 19, ger sig in i travsporten

I vintras tog hon VM-guld i sitt första skid-VM och tog hela Sverige med storm.

Nu har Frida Karlsson, 19, gett sig in i travsporten.

– Hon trodde inte att det skulle vara så spännande som det var, säger Frida Karlssons mentale coach Stig Wiklund.

Det var i februari tidigare i år som jättetalangen Frida Karlsson blev uttagen i den svenska truppen till VM i Seefeld, och efter en inledande femteplats i skiathlon tog hon ett sensationellt silver på 10 kilometer klassiskt – bara tolv sekunder efter Norges dominant Therese Johaug. Hon följde sedan upp det med bland annat VM-guld i stafett och blev därmed den yngsta VM-guldmedaljören någonsin och hon avslutade sedan sitt succé-VM med en bronsmedalj i den avslutande tremilen. Den unga svenskan tog hela Sverige med storm.

Nu har Frida Karlsson tillsammans med pojkvännen William Poromaa, svenske OS-guldmedaljören Johan Olsson och den tidigare toppskidåkerskan Anna Olsson gett sig in i travsporten. Något som Sulkysport rapporterat om.

I söndags var Frida Karlsson på plats på Dannero och fick se sin delägde Grisle Odin G.L. vinna sitt uttagningslopp till Svenskt Kallblodskriterium – och nu ska slås om 600 000 kronor i förstapris i finalen. Snacka om succé direkt som hästägare.

”Kul med en annan värld”

Det är den mentale coachen Stig Wiklund, som arbetat i branschen i 30 år och som arbetat med Frida, William och Johan, samt bland annat även stjärnkusken Johnny Takter, som fått in skidstjärnan på travsporten.

– Jag har mycket hästar hos Öystein Tjomsland och då tyckte jag det skulle vara lite kul att få in dom här i travsporten, att det kan vara kul att få hålla på med någonting annat, berättar Stig Wiklund.

Stig Wiklund är delägare i de två senaste årens Derbyvinnare i form av Philip Ess och Nordsjö Odin och har nu släppt andelar i den nye stjärnhästen Grisle Odin G.L. till skidstjärnorna.

– Jag har ju haft hästar ihop tidigare med bland annat Peter Forsberg och bröderna Sedin hos Robert Bergh och jag kommer ihåg hur kul de tyckte det var. Jag tänkte det kunde vara kul för dom med en liten annan värld, och då skänkte jag andelar från min del i hästen för att låta dom vara med på det här och få känna på travsporten.

”Är ju en stjärna”

Grisle Odin G.L. vann i söndags sitt uttagningslopp till Svenskt Kallblodskriterium och både Frida Karlsson och William Poromaa var då på plats på Dannero, och tog emot hästen i vinnarcirkeln efter loppet. Grisle Odin G.L. räknas nu som en av de stora favoriterna i finalen i Svenskt Kallblodskriterium – där vinnaren kammar hem 600 000 kronor.

– Det var så kul att Frida och William kunde vara med i söndags. Öystein Tjomsland har ju kommit långt med träning och då bland annat pulsträning, och det blev både Frida och William jätteintresserade av och de stod och pratade länge om det, säger Stig Wiklund och fortsätter:
– Det är kul att få in ungdomar i travsporten i Frida och William, det är ju mycket äldre som håller på med det här. Kan jag vara med och bidra till en god gärning och få låta dom känna på hetluften i travsporten så gör jag gärna det. Jag ville också att dom skulle vara med på någon bra häst och Grisle Odin G.L. är ju en stjärna, även om mycket kan hända.

”De tycker det är häftigt”

Vad säger Frida om att vara delägare i en travhäst?

– Det är ungefär som med hockeyspelarna att det blir en jäkla pulshöjning, och hon trodde inte att det skulle vara så spännande som det var. Både hon och William tyckte det var över förväntan och att det var jättekul att få vara med och delta och se hur det fungerade. Jag har ju jobbat ihop med dom här två i tre år nu och det är kul att få annat fokus, att få någonting annat att hålla på med. Med travsporten är det ju spekulationer både före, under och efter loppet och de tycker det är häftigt det här.

Tränare till Grisle Odin G.L. är norske topptränaren Öystein Tjomsland, som har flitig kontakt med norske stjärnåkaren Petter Northug.

– Det är rivalitet på ett positivt sätt mellan Therese Johaug och Frida Karlsson och det blev en del snack om Norge och Sverige i stallet, Petter Northug har ju kontakt med Tjomsland och Petter är ju någon som Frida haft som förebild och det var jäkligt roligt när vi var i stallet och Öystein Tjomsland berättade om det här, säger Stig Wiklund.

– Frida Karlsson är 19 år och tar upp kampen med Therese Johaug. Nu är hon med på en travhäst som är Kriteriefavorit. Frida har tusentals följare på sociala medier och nu ser de att hon börjat med trav. Det är klart att det är värdefullt för sporten, säger tränaren Öystein Tjomsland till trav365.no om sin nya hästägare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!