Elitloppet

Lindqvist: Är många som lider med honom

avDaniel Söderbäck

Foto: LARS JAKOBSSON, MATILDA ÖHRMAN/TR BILD
Den svenske travtränaren Anders Lindqvist med sin bas i Paris.

Stjärnhästen Aubrion du Gers stod på toppen av sin karriär.

Efter dödsolyckan är det sorg i trav-Frankrike.

– Man tycker det är otroligt sorgligt. Det var en häst som berörde och var en liten folkfavorit, säger travtränaren Anders Lindqvist med sin bas i Paris.

Under tisdagen kom chockbeskedet att Elitloppstvåan Aubrion du Gers dött i en olycka under en träning hemma på tränaren Jean-Michel Bazires gård.

Hästen frontalkrockade med miljonhästen Cyrano du Pont som också dog. Aubrion du Gers skötare Julie Grenet bröt både vad- och skenbenet.

”Omåttligt populär”

Dagen efter är det ett travland i sorg.

– Personligen blir man bedrövad. Man berörs, sådana individer finns det inte många av, säger den svenska travtränaren Anders Lindqvist med sin bas på Grosbois utanför Paris.

– Man tycker det är otroligt sorgligt. Det var en häst som berörde och var en liten folkfavorit. Sedan är Jean-Michel Bazire omåttligt populär i Frankrike, det är många som lider honom, fortsätter Lindqvist.

Vad kan du säga om hästen?

– Det var en fantasisk häst som tjänade enorma pengar. Mycket tack vare att han var vallack vilket gjorde att han kunde sparas som unghäst för att blomma ut som lite äldre. Han matchades lugnt av Bazire de första åren. Han var helt sparad kan man säga och hade kunnat tävla flera år till i Skandinavien och USA.

Kusken: Var en riktig krigare

Det var bara tre kuskar som körde Aubrion du Gers i lopp. Tränaren Jean-Michel Bazire, Jos Verbeeck och Nicolas Chereau, som jobbade som försteman åt Jean-Michel Bazire från 2005 till 2016.

– Som ung visade Aubrion ingenting utöver det vanliga, han var väldigt okoncentrerad i träning och det var därför han blev kastrerad, säger han till Paris Turf.

– Han var helt annorlunda på banan, där var han en riktig krigare. Det var en topphäst. Jag slutade aldrig följa honom och stödja honom, även efter att ha lämnat Jean-Michel Bazire, fortsätter Nicolas Chereau.

Aubrion du Gers sprang in över 25 miljoner kronor och slutade så sent som i maj tvåa i Elitloppet på Solvalla. Han blev nio år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet

Trav

Hästar

Paris

Frankrike