Fort Knox står emot alla attacker igen …

Carlssons GS75-tips: Den obesegrade supertalangen tar sjätte raka

Fort Knox spikas på GS75.

Det är hög klass på Grand Slam 75 i eftermiddag som bjuder på E3-uttagningar.

Flera unghäststjärnor visar upp sig och jag kan bara inte gå emot obesegrade super­löftet Fort Knox som har vunnit okörd varje gång.

Senast joggade han en 1.13-tid och drog inte en suck efteråt. Krossar allt.

Det är dags för uttagningslopp till tre­åringarnas första riktigt stora lopp för året, E3, och vi får se flera spännande namn och blivande stjärnor. En del av dem har redan presenterat sig med bravur och där är ”stjärnlampan” redan tänd. Det är således god sportslig kvalitet på Grand Slam 75 som avgörs i Gävle. Men som alltid när det gäller unghästar utvecklas treåringarna olika och i rask takt, så man brukar kunna räkna med en och annan överraskning.

En favorit som jag dock inte kan gå emot är superlöftet Fort Knox som har bländat mig totalt. Hästen är obesegrad efter fem starter, varav de två senaste i Pasi ­Aikios regi. Fort Knox har imponerat stort och senast bollade han med konkurrenterna och vann hur enkelt som helst från ledningen. Till synes helt okörd för Björn Goop.

Jag pratade med Pasi Aikio i veckan som sa att hästen inte har varit trött efter loppen och senast drog han inte en suck när han joggade 1.13,4 över medeldistans.

Fort Knox är verkligen något utöver det vanliga och helt klart är det ett råämne till någonting stort. Jag har full respekt för Byethebook som han möter här i GS75-4 men jag tror att Fort Knox bara är bäst och vinner oavsett position trots läget.

Berghs bästa

Jag spikar emot favoriten Belker, som är en fantastisk häst, i den sjätte avdelningen. Som många andra blev jag mycket imponerad när Power vann på Solvalla fredagen före Elitloppshelgen. Han fullständigt krossade Bythebook från dödens efter att ha lagt obarmhärtig press på denne redan 700 meter kvar. Power vann odriven för Björn Goop och här har tränaren Robert Bergh fått fram något alldeles extra.

Jag ringde upp Bergh för att kolla läget med den här skjutaren och han sa då att Power är hans bästa treåring.

Bergh hade sagt till Björn Goop inför senaste starten att han hade bra vibbar på seger oavsett position.

Näst senast gick Power med punktering hela loppet och följde med strålande som femma med krafter kvar. Han har över­tygat vid två segrar innan dess och är det någon som kan ställa i ordning hästarna till de stora loppen är det Robert Bergh. Det kan bli så att det blir skor runt om och att barfota­balansen sparas till finalen. Men Power har gått mycket bra med skor tidigare och med senaste insatsen på näthinnan spikar jag emot favoriten och lämnar Power ensam på systemet.

I Grand Slam 75-inledningen tror jag att No Limit Queen har en toppchans trots bakspåret. Jag vurmade väldigt mycket för den här flygmaskinen senast och spikade henne men då satt Björn Goop kvar när attackerna kom och hästen blev fast med krafter kvar. Han hade säkert E3- i tankarna och det var klokt för hästen som bara hade gjort två starter innan dess och vunnit båda i imponerande stil.

Jag gillar No Limit Queen skarpt och här är det någonting stort i vardande. Den här gången vankas det dessutom både barfota bak och eventuellt jänkarvagn.

Jag dubblar dock systemet med Alaska Dany, ett sto som kommer direkt från Alessandro Gocciadoros stall i Italien. Hon har vunnit tre lopp på fem starter i sitt hemland och visat startsnabbhet. Vi vet att Gocciadoros ­hästar kan vara hur bra som helst ibland och jag vill inte spricka på att hon rinner undan från ledningen och No Limit Queen inte hinner ifatt.

Stjärna hos Båth

Global Adventure är ett av flera stjärnämnen hos tränaren Svante Båth och den lovande hästen har vunnit åtta lopp på nio starter. Han har varit fin i årets tre segrar och öppnar kvickt bakom startbilen. Lyckas Erik Adielsson komma till ledningen blir han svårslagen.

Men jag plockar även med Aetos Kronos, som vann på nytt världsrekord 1.11,9 över medeldistans under Elitloppshelgen, samt Eric the Eel som övertygade vid segern i debuten för Johan Untersteiner.

I den tredje avdelningen jagar Robert Berghs Boxer Shrimp tredje raka segern och hon är motiverad favorit. 

Men pass upp för en riktig stänkare i Side­slip som har inlett karriären bra och som nu ska tävla barfota för första gången. Då brukar det hända saker på Stefan ­Melanders hästar och Tarzan har bra form på grejerna nu.

Mascate Match åkte på första förlusten senast när hon svek som storfavorit på Solvalla. Det finska stoet blev då bara fyra efter att ha vunnit varje gång innan dess i fem starter. Hon kan mycket väl få snabb revansch i det här loppet då tränare Korpi naturligtvis inte startar hästen om hon inte känns bra. Men med tanke på senaste insatsen och att hon är storfavorit garderar jag med tre hästar.

Global Avenue har gjort jättebra lopp och vunnit tre av fem och senast höll hon starkt som tvåa från dödens och var inte långt efter. Global Allegiance är också bra och så vill jag på nytt varna för en Stefan Melander häst och det är Visual Condition som har börjat karriären bra. Kan va en skräll.

Grand 75-avslutningen bjuder på ett öppet stolopp med 15 hästar. Favorit är Elsa Mearas som att fast med krafter kvar i V75 senast och hon kan vinna nu istället. Cheerful Rivner spikade jag för två veckor sedan när hon vann men nu står hon betydligt sämre till och har många att runda.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 10, 3 (8, 1)

GS75-2: 4, 1, 2 (5, 7)

GS75-3: 3, 2, 4, 10, 8 (1, 7)

GS75-4: 7 Fort Knox (3, 9)

GS75-5: 1, 2, 5, 4 (7, 6)

GS75-6: 2 Power (1, 6)

GS75-7: 5, 12, 15, 6, 9, 14, 4, 2, 11, 8 (10, 3)

1 200 rader/1 200 kronor

GS75 från Gävle sänds i TV12 klockan 14.30.