Kenth Åkerlund: Det är lite nervöst så klart

Bergsåkerkusken kör jackpottomgångens störste favorit

avChristoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Anna Gerdmarker/TR Bild
Kenth Åkerlund

Superjackpott på V86 med 26 miljoner kronor till en ensam vinnare.

Då kör Kenth Åkerlund, 66, omgångens i särklass störste favorit.

– Det är klart det blir lite nervöst, säger han.

Under onsdagskvällen avgörs V86-tävlingarna från Solvalla i Stockholm och från Bergsåker i Sundsvall med fyra V86-lopp på vardera bana.

Det är superjackpott på spelformen V86 med 26 miljoner kronor till en ensam vinnare och det råder spelfeber runt om i landet.

V86-omgångens i särklass störste favorit och den häst som de flesta V86-spelare lutar sig mot i jakten mot miljonerna är stjärntränaren Robert Berghs 3 Van Gogh Z.S. (V86-5) – under onsdagseftermiddagen spelad till hela 76 spelprocent.
Van Gogh Z.S. kommer att köras av Kenth Åkerlund, 66.

”Kommer närmare en förlust”

Kenth Åkerlund har hittills i år kört in 1,1 miljoner kronor som kusk, det genom sju segrar på 166 starter. Att sitta upp bakom V86-omgångens störste favorit i en superjackpottomgång tillhör inte Åkerlunds vardag.

– Det är klart det är lite nervöst, att det känns lite extra. Man vill att det ska gå bra. Men jag kan inte göra mer än att försöka göra mitt bästa, och sedan får vi se om hästen är i ordning, och han är som han varit innan. Men visst känns det förhoppningsfullt med honom.

Kenth Åkerlund har aldrig tidigare kört Van Gogh Z.S. – en häst som tagit fem raka segrar inför onsdagskvällens V86-lopp.

– Jag har så klart kollat upp honom i lopparkivet inför den här starten och det är en fin häst som gjort det väldigt bra, och han verkar vara i bra ordning. Samtidigt är det så, ju fler segrar man tar på rad ju närmare en förlust kommer man ju.

”Man älskar ju det här”

Har du pratat någonting med Robert Bergh?

– Nej, jag har inte hört någonting ännu, antingen så ringer han eller så ringer han inte. Han brukar ringa ganska kort innan loppet.

Om vi summerar, vad tror du om möjligheterna?

– Det är första gången han springer över distansen 2 640 meter och han lär inte få någonting gratis, det lär tävlas om det. Men är han lika bra som han varit så är det klart jag är förhoppningsfull.

Kenth Åkerlund kör även 1 Vincent Horse (V86-7) åt Robert Bergh.

– Han har gått bra på slutet och gick bra senast som tvåa efter sen lucka, och han verkar vara i bra ordning. Vi borde kunna få ett fint lopp från det här utgångsläget och även om det är några skapliga emot så är han bra själv också. Nu har han gått barfota på slutet och det får han ju inte göra i kväll så jag vet inte hur det påverkar, men Van Gogh Z.S. känns hetare på förhand.

Hur är det annars för dagen?

– Nu har jag fått köra lite bättre hästar på slutet och då blir det genast roligare, det är det som håller mig uppe. Man tycker ju att det är kul att hålla på, man älskar ju det här, säger Kenth Åkerlund.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

V86

Trav

Solvalla

Stockholm

Sundsvall