Jag kommer få sova i min säng lite oftare

Rikard N Skoglund säljer Wolmsta Gård

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Rikard N Skoglund säljer Wolmsta Gård och flyttar till Stockholm
Foto: Maria Holmén/TR Bild
Rikard N Skoglund säljer Wolmsta Gård och flyttar till Stockholm

TRAV

Proffskusken Rikard N Skoglund, 30, säljer Wolmsta Gård i Sundsvall.

Anledningen: han har köpt hus i Killinge i Stockholm.

– Jag kommer få sova i min egna säng lite oftare nu, säger han.

Proffskusken Rikard N Skoglund har gjort en makalös resa som travkusk de senaste åren. I fjol körde han in 12,3 miljoner kronor, att jämföra med 3,5 miljoner kronor åren innan, och hittills i år har han kört in 16,4 miljoner kronor med fyra månader kvar av året. Han har alltså redan i år kört in knappt fem gånger så mycket som under 2017.

Så sent som den 1 september vann han Derbystoet med Mattias Djuses Racing Brodda på Jägersro, samma häst som han i somras slutade tvåa med i StoChampionatet på Axevalla.

Rikard N Skoglund tar för sig allt mer runt om på landets travbanor och det är enligt Skoglunds utsago den största anledningen till valet att sälja Wolmsta Gård i Sundsvall och flytta till Killinge i Sigtuna i Stockholm.

I fjol körde Skoglund 1 206 travlopp och hittills i år har han kört 1 126 travlopp.

”Sovit mycket hos Ulf Ohlsson”

Alla timmar i bilen och de kortare avstånden till travbanorna i södra Sverige från Stockholm kontra Sundsvall är anledningen till flytten.

– Det är väl framför allt för att det finns mer travbanor i området, jag kan både köra söderut och i Norrland och det ger mig mer möjligheter i och med den här flytten. Du sparar på resorna helt enkelt. Många travbanor i Norrland slår igen i höst och öppnar framåt våren och förra vintern körde jag uteslutande här nere i södra Sverige. Jag var någon sväng till Boden och Umeå också, men dit vill man helst flyga, säger Rikard N Skoglund och fortsätter:
– Jag samåker en hel del med Ulf Ohlsson och har kört ungefär 8 000 mil hittills i år, och då har jag ändå samåkt mycket. Hade jag kört runt själv till alla travbanor hade jag väl slagit världsrekord i antal mil körda per år. Så framför allt är det ett strategiskt beslut det här, det blir bättre resemässigt och sedan kan man sova i sin egen säng lite oftare.

Skoglund berättar att han ofta övernattat i Knivsta hemma hos en annan proffskusk, Ulf Ohlsson.

– Det går inte att åka hem till Sundsvall om jag exempelvis kört på Solvalla för att sedan åka tillbaka dagen efter. Nu provar jag det här och ser hur det fungerar.

”Hade behövt sälja ändå”

Vart kommer du att flytta?

– Jag har köpt ett hus som ligger i Killinge vid Erikssund bakom deras anläggning, man ser deras rundbana från fönstret så det ligger väldigt nära Normans och deras hästgård vid Erikssund. Det är också väldigt nära både Solvalla och Arlanda och du tar dig enkelt och snabbt både till E4 och E18.

När flyttar du?

– Första februari nästa år.

Hur känns det att sälja Wolmsta gård i Sundsvall?

– Det hade jag behövt göra ändå, jag har inte användning för en så stor gård då jag inte har så mycket egna hästar och kör så mycket travlopp runt om i landet som jag gör. Det är mest en belastning att ha det i bakhuvudet med allt som finns där och allt som behöver ordnas med för att de som hyr in sig på gården ska vara nöjda. När jag köpte Wolmsta Gård så hade jag redan börjat köra en del lopp, men jag trodde inte att det skulle gå så fort som det har gjort och att jag skulle köra så pass mycket travlopp som jag gör i dag. Det känns så klart lite vemodigt också att sälja, men det känns faktiskt mest positivt och jag hoppas gården kommer hamna i goda händer och att det fortsatt kommer vara en travanläggning.

Hur ser intresset ut kring gården?

– Det finns ett intresse, men sedan är det alltid svårt att sälja stora gårdar. Jag vill helst sälja till någon med travverksamhet, men i slutändan kommer vi behöva sälja och en del ridfolk har hört av sig och verkar vara lite offensiva, säger Rikard N Skoglund.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!