”Tror hon hade varit klar etta i landet”

Grattis på födelsedagen Delicious U.S.

Foto: TR Bild
Daniel Redén och Delicious U.S.

avChristoffer Wickman

TRAV

Delicious U.S. lade tävlingsskorna på hyllan för två år sedan.

I dag fyller hon tio år – och livet leker för stjärnstoet på Furuby Gård.

– Hon ska få en påse morötter i kväll, säger Daniel Redén.

Delicios U.S. vann 29 lopp på 55 starter under sin tävlingskarriär och totalt sprang hon in drygt 6,5 miljoner kronor.

Hon charmade travpubliken vid ett flertal tillfällen – bland annat vid sina dubbla världsrekord.

Under tävlingssäsongen 2016 och 2017 tog hon 13 raka segrar och kom till 2017 års Elitlopp som ett av de stora svenskhoppen.

I försöket hade hon dock ingenting att sätta emot Bold Eagle, och med minsta möjliga marginal missade hon Elitloppsfinalen.

Delicious U.S. gjorde en start till efter det, på Bollnäs den 4 juli, ett lopp som hon självklart vann. Sedan bestämde tränaren Daniel Redén att hennes tävlingskarriär var över, och det högkapabla stjärnstoet fick lägga tävlingsskorna på hyllan.

Under måndagen fyller Delicious U.S. tio år – och Trav365 säger grattis på födelsedagen, till den fantastiska travhästen.

”Livet leker för henne”

Har du gjort något extra för Delicious U.S. i dag Daniel?

– Nej, inte ännu, hon är nog bara nöjd över att det är så fint väder som det har varit. Men i kväll ska hon få en påse morötter. Hon brukar inte få så stark mat, men hon fyller ju jämnt i dag, så då får man bjuda till lite, säger Daniel Redén.

Hur mår Delicious U.S. för dagen?

– Hon mår jättebra, hon är väldigt glad här hemma och man skulle nog kunna slänga på henne selen och hon skulle kunna springa en 1.10-tid utan att hon har tränat på ett par år. Hon ser jättefin ut och livet leker för henne.

Vad gör hon om dagarna?

– Hon går bara och njuter och har det bra, jag vill inte lägga på någon sele på henne. Hon får gå i sin hage och ha det bra med sin kompis.

”Hade varit klar etta i landet”

Delicious U.S. har alltid legat Daniel Redén varmt om hjärtat och han har bland annat döpt sin dotter efter sitt stjärnsto. Under sin tävlingskarriär brottades dock Delicious U.S. med en hel del problem, bland annat med magen. Frågan många ställer sig är, hur bra hon hade kunnat blivit utan magproblemen.

– Då hade hon blivit extremt bra, hon var extremt bra och visade lite av sitt register under en period när allt stämde och magen var med henne, men sedan började det strula lite och då kunde man inte starta henne så ofta. Med tanke på hennes historik så fick hon alltid bestämma när och hur ofta hon skulle starta, och tyvärr fick hon inte visa allt.

Hur bra hade hon kunnat bli?

– Jag tror hon hade varit ganska klar etta i landet.

Är det något du går och tänker på?

– Nej, det är så det är. Hon gjorde det så fantastiskt bra och huvudsaken är att jag vet hur bra hon var, även om de flesta väl såg det också. Det ska bli otroligt spännande när det kommer en avkomma som är hennes, den ska jag köra, säger Daniel Redén.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Elitloppet