Det är topprapporter på tre givna spikar...

Carlsson: Men flera av de andra loppen är vidöppna • Analysen V75 söndagen den 31 mars på Boden

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Selmer I.H. är en av dagens spikar.

I fjol spöade han självaste Perfect Spirit i Breeders Crown-finalen.

Efter segern i årsdebuten tar Selmer I.H. en ny triumf och är en given spik.

Det är även Tangen Haap som krossar allt i kallblodsloppet, samt Robert Berghs nyförvärv Quito Lane som leder runt om efter goda träningsrapporter.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på V75. Här går du med i laget och ryggar i dag. [Extern länk]


Det är V75 även under söndagen och efter gårdagens finaler på Solvalla styr vi kosan till Boden-travet som bjuder på en spelvänlig omgång.

Jag väljer tre spikar på systemet som det är topprapporter på och som jag tror bara vinner. Därmed får jag utrymme för rejäla garderingar i flera av de andra loppen som är vidöppna med skrällpotential.

Vi tar tjuren vid hornen direkt och spikar Tangen Haap i V75-inledningen. Jag pratade tidigare med tränaren Björn Karlsson som har haft siktet inställt på det här loppen en tid. Tangen Haap har också visat finfin form i vinter och gjort bra prestationer, detta trots att han är missgynnad av att tävla med broddar i skorna. Att hästen nu får tävla med sommarbalans är ett klart plus och spurten som tvåa senast bakom den undflyende ledaren och vinnande Bellfaks var av bästa märke.

Tangen Haap har stångats i tuffa V75-lopp och även om det är V75 här också är motståndet inte lika skarpt som vanligt. Jan-Olov Persson tror inte att Järvsö Odin rår på Tangen Haap och precis som Björn Karlsson tror jag att hans topphäst är snabbare i benen. Han gillar lång distans som han har vunnit över och jag tror att han ställer alla schack matt i spurten.

Överlägsen i comebacken

 Selmer I.H. mötte och besegrade årgångstoppen i fjol. Det var i Breeders Crown-finalen för fyraåriga hingstar och valacker som han spurtade ner Perfect ­Spirit precis på mållinjen. Vinnaren av Hambletonian, Kungapokalen och Sprinter­mästaren kunde inte svara Umeå-hästen som kom farande den sista biten.

Efter fyra månaders tävlingsuppehåll skedde comebacken för en dryg vecka sedan. Selmer I.H. löste sin uppgift i ett billigt gäng och var överlägsen.

Jag såg loppet då och lyssnade på vad den rutinerade kusken Mika Forss sa efteråt. Det är sällan jag har hört en kille av hans kaliber låta så lyrisk och nöjd över sin häst när han strödde superlativer om Selmer I.H.

Nu är han fem år och ska ta upp kampen med de bästa i landet och kommer att få möta den äldre eliten. Han börjar här i Scandal Plays Minne, V75-3, och det ser ut som en lämplig början. Selmer I.H. lär släppas till ledningen efter en bit och då blir han mycket svårslagen när han nu har fått ett lopp i kroppen som torde ha fört fram honom ytterligare formmässigt.

Den på förhand värsta konkurrenten har bakspår och det är Hesiod. Han hade krafter kvar i årsdebuten efter en snäll resa och även om det vankas barfota och jänkarvagn här tror jag ändå att han får svårt att plocka ner Selmer I.H. ­bakifrån.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas V75-system i dag. [Extern länk]


Bergh gjorde tummen upp

Robert Bergh har ett intressant nyförvärv i Quito Lane som gör debut för stjärntränaren i den femte avdelningen. Hästen vann tre lopp på sex starter i fjol och visade startsnabbhet genom att braka direkt till ledningen vid segrarna. Quito Lane har varit i träning hos Bergh i fyra månader och är väl förberedd med fina träningsrundor inför comebacken. Jag tycker att han har en perfekt uppgift här och efter strykningen av den på förhand värsta konkurrenten, Mellby Galanga, blev jag ännu mer övertygad.

För säkerhets skull var jag i kontakt med Robert Bergh och när han gjorde tummen var saken biff. Spik nummer tre på Quito Lane som vinner enligt en klassisk spets och slut för Ove A Lindqvist.

Hope and Dreams är favotit i V75-2 och hon har varit duktig i två lopp efter sin come­back. Senast fullföljde hon bra som trea ute i spåren mot bra hästar i en snabb avslutning. Kan runda alla men 40 meters tillägg är alltid 40 meter och det är inte bara att ut och runda i spåren. Jag garderar med ett gäng och är lite inne på att Mika Forss kan skrälla med Fudge Sisu som är härdad från Solvalla-konkurrens där hon varit tvåa och trea. Står intressant till på start med bara två hästar.

I V75-4 är det främst två hästar som höjer sig över mängden. Twice Kronos är obesegrad felfri men har å andra sidan bara gått felfritt två gånger. Den finska gästen Aging Well har vunnit överlägset i två raka segrar och är startsnabb och har ett perfekt läge. Gör dock årsdebut så formen är osäker.

Det är också orutinerade hästar så jag plockar med några fler och varnar för Lexington Tooma som har gjort jämna och bra insatser på slutet och som vinner när som helst.

Favoriten Cobourg Hanover i V75-6 har varit duktig i två starter efter sitt långa uppehåll för sjukdom. Först var han lite seg i benen när han vann från ledningen och senast fick han stryk på linjen av en smygkörd som liftat med i rygg. Har en annorlunda uppgift mot vad han är van vid med tillägg och jag smetar på med tio streck.

Celsius Evo har gjort kanonprestationer i de två senaste loppen efter tuffa upplägg i spåren och är stark som en oxe. ­Sedan måste man även ha med form­starka lågprocentare som Falcon W.F., Mr Matjes och Oleander Face med flera.

Upstream vann direkt i debuten för duktige Oscar Berglund. Hästen var inte tränad i några snabbare farter innan dess och lär gå framåt rejält med loppet i sig. Men läget med spår åtta bakom bilen över kort distans gör att det blir gardering.


ANNONS: Här kan du gå med i andelslaget och ta rygg på Sportbladet-experternas V75-system från Boden. [Extern länk]


Micke Carlssons V75-system

V75-1: 9 Tangen Haap (7, 11)

V75-2: 15, 4, 3, 13, 2 (8, 7)

V75-3: 5 Selmer I.H. (9, 6)

V75-4: 6, 3, 13, 12, 7, 8 (2, 9)

V75-5: 6 Quito Lane (1, 4)

V75-6: 11, 9, 14, 15, 2, 7, 6, 1, 13, 10 (4, 8)

V75-7: 8, 9, 5, 1, 6, 2, 11 (4, 3)

2 100 rader/1 050 kronor

V75 från Boden sänds i TV12 klockan 14.00

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

V75-tips

V75