Hans-Owe Sundberg: ”Grämde mig lite i fjol”

71-årige proffstränaren optimistisk inför pokalkavlen på Åby: ”Båda kan ta sig till final”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Maria Holmén, Lars Jakobsson / TR BILD
Solvalla-tränaren Hans-Owe Sundberg ska under fredagens V64-tävlingar från Åby försöka kvala in två av sina fyraåriga hästar till Kungapokalen.

TRAV

Fredagens travtävlingar från Åby blir något utöver det vanliga – då kvalen till Kungapokalen och Drottning Silvias pokal ska avgöras.

En av de tränare som jagar finalplatser är Hans-Owe Sundberg.

– Både Selected News och Sultan Norrgård kan gå vidare, de är i mycket bra författning, säger han.

Fredagens V64-tävlingar från Åbytravet blir något alldeles extra.

Under kvällen ska totalt åtta lopp köras där de tre främsta hästarna går vidare till final i Kungapokalen (Konung Gustaf V:s Pokal) och Drottning Silvias pokal.

Två finalfält ska utformas och det formligen kryllar av fantastiska fyraåriga hästar – räkna med att det kommer att köras friskt från de inblandade för att nå finalerna som avgörs i maj, med en miljon kronor i förstapris.

En av alla tränare som siktar högt är 71-årige veteranen Hans-Owe Sundberg.

Solvalla-proffset skickar två hästar och har mycket god koll på statusen – inte bara i egenskap av tränare – utan även för att han körde dem själv i genrepet inför Åbys kval.

Sundberg har de senaste åren trappat ner ordentligt vad gäller kuskinsatser men gladdes mycket åt de senaste prestationerna.

I lopp 6 (V64–3) är det dags för Selected News att göra sin andra start för i år och den fyraårige valacken har dragit spår tre bakom bilen – över distansen 2 140 meter, vilket gäller för alla kvallopp under kvällen.

Superkvalet: ”Stenhårt motstånd”

Just detta försök kan vara ett av de mer svettiga på mycket länge – då motståndarna bland annat heter Brambling och Bitcoind’ Arc.

I vagnen sitter ordinarie kusken, gode vännen och den mångårige samarbetspartnern Torbjörn Jansson.

Förutsättningarna är glasklara – att vara bland de tre främsta i mål.

– Jag var mycket nöjd med min häst senast i årsdebuten på Solvalla. Trots att vi fick dödens kände jag mig rätt säker på att vi slagit den invändige hästen och han svarade även ut utvändig häst. Men lite snopet så fick vi stryk invändigt av just Brambling, han hann aldrig se honom komma. Men totalt sett var det en mycket positiv insats och det är ofta små marginaler i sporten. Det är stenhårt motstånd men jag skulle ljuga om inte ambitionen såklart är att ta oss till final.

Du testade att rycka skorna på honom för första gången senast. Vad gav det för effekt?

– Vi provade ju det då och jag tyckte det kändes bra, han fick helt klart ett bättre flyt. För fart finns det verkligen i honom och han kommer även gå utan skor nu i kvalet.

”Snöpligt – grämer mig”

Trots att Selected News har tjänat närmare 1,3 miljoner är det tydligt att tränaren anser att hans häst har för lite pengar på sig.

– Jag tänker främst på det snöpliga kvalet till Svenskt Travkriterium där han blev trea men kändes väldigt fin i ryggar, han var verkligen redo för att vara med i den finalen och då kan man lätt räkna ut att en framskjuten placering där hade minst dubblat hans prispengar. Det är klart att det grämer mig lite från i fjol och vi hade lite stolpe ut med honom, även om han lyckades bli trea i Breeders’ Crown, säger han och fortsätter berätta om sin häst:

– Han har tagit det senaste loppet väl och med det i kroppen borde han vara ännu bättre. Han känns pigg, fin och vi reser till Mölndal med en riktigt bra häst för dagen. Det känns som formen är riktigt i antågande.

Torbjörn Jansson och Selected News slutade på en snöplig tredjeplats i kvalen till Kriteriet i fjol (2020).
Foto: Lars Jakobsson / TR BILD
Torbjörn Jansson och Selected News slutade på en snöplig tredjeplats i kvalen till Kriteriet i fjol (2020).

”Topplopp senast”

Den andra av Sundbergs hästar som ska försöka nå en plats i samma grupp I-final är Sultan Norrgård.

Han startar i lopp 7 (V64–4) från spår två bakom bilen – med kusken Erik Adielsson i sulkyn för första gången.

Även om optimismen inte är lika påtaglig som med Selected News anser Hans-Owe Sundberg att det finns en liten chans att även kvala in honom till den åtråvärda finalen.

– Han gjorde ett topplopp senast men blev tyvärr överladdad. Halvvarvet gick på 1.07,4 och jag tycker han höll mycket starkt till fjärdeplatsen, han var inte långt från vinnaren. Vi möter hårt motstånd även här men visst finns förhoppningen om att kunna kvala in även honom. Mister Hercules är en fantastisk häst och likaså Önas Nougat, men där bakom kan vi vara med. Han är mycket bra i ordning och även under kraftig utveckling.

Vill du ge dig på en jämförelse hästarna emellan?

– Egentligen är det väl så att Selected News var lite tidigare och har fått en annan hårdhet än sin stallkamrat. Jag vet att Sultan Norrgård är på väg framåt, men samtidigt lite osäker om han är riktigt redo, men det känns bra inför loppen, det måste jag säga. I slutändan tror jag alla hästar har en summa i sig, kommer inte pengarna tidigt så får man det tillbaka senare.

Hur är det som aktiv med dessa kval till miljonloppen?

– Dessa försök är alltid de som är mest jobbiga. Nu går visserligen tre hästar vidare men i vissa lopp som Kriteriet och Derbyt är det ju bara två som kvalificerar sig. Det är det som är mest nervöst och det är mycket som måste stämma just då.

Kvalloppen avgörs under fredagskvällen på Åbytravet (lopp 4–11)

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!