”Utan mina kryckor kan jag få jävligt ont”

Per Lennartsson om vägen tillbaka efter otäcka skadan

Per Lennartsson kämpar för att komma tillbaka som travkusk – efter den otäcka hästolyckan
Per Lennartsson kämpar för att komma tillbaka som travkusk – efter den otäcka hästolyckan

I mitten av december förra året blev stjärnkusken Per Lennartsson omkullkastad av en häst och fick en fraktur vid bäckenet.

Han tvingades till operation.

Nu fem veckor senare berättar han om smärtorna i vardagen och längtan efter att återvända till sulkyn.

– Jag har varit mycket otålig och vill tillbaka hela tiden, men det går inte att skynda på, säger den 54-årige Eskilstuna-tränaren till Trav365.

Det senaste året har varit minst sagt turbulent för kusken och tränaren Per Lennartsson.

Livet har varit som en berg- och dalbana.

I början av förra året meddelade tränaren att han drabbats av prostatacancer. Han opererades och gjorde rekordsnabb succécomeback bara veckor efter ingreppet.

För en månad sedan kom nästa missöde då tillvaron vändes upp och ner ytterligare en gång på kort tid då han blev omkullkastad av en unghäst och skadades allvarligt.

Återigen tvingades Lennartsson upp på operationsbordet.

Efter ett dygn av fruktansvärd smärta är jag nu ihopskruvad och uppe och rör mig försiktigt”, skrev han på Twitter strax efter läkarnas åtgärd.

”Fått jävligt ont”

Efter fem veckor av smärtor och rehabilitering berättar nu Per Lennartsson om hur den senaste olyckan påverkat honom.

– Det senaste året har verkligen varit omtumlande för min del. Så mycket problem med hälsan som jag haft den senaste tiden har jag inte haft under hela mitt liv. Jag mår sakta men säkert lite bättre för varje dag men det går långsamt. Det har varit nödvändigt för mig att använda kryckor men nu på slutet när jag plockat bort dom en liten stund har jag fått jävligt ont i höften och uppåt, säger han till Trav365.

”Känns hopplöst”

Vad säger läkarna om din skada och finns det någon prognos när du kan vara tillbaka som kusk?

– Jag är ihopskruvad och enligt vad de säger från sjukhuset är att jag har full belastning i benet vilket är bra. Men smärtan är fortfarande hög och jag ägnar mig åt sjukgymnastik regelbundet. Läkarna har sagt att det är svårt att säga ett datum utan mer att jag måste känna själv. Jag har tappat mycket muskulatur då själva ingreppet tog mycket kraft.

– Vissa dagar när jag vaknar och ska gå upp känner jag att nu är det mycket bättre men direkt så slås jag ner och kommer ner på jorden, då känns det hopplöst. Det gäller att försöka ha tålamod och låta det ta den tid det tar. Om jag skulle våga mig på att gissa så hoppas jag att jag kan vara tillbaka i februari eller mars och skulle det bli tidigare så är det bara en bonus.

Per Lennartsson hoppas vara tillbaka i sulkyn igen i februari eller mars.
Per Lennartsson hoppas vara tillbaka i sulkyn igen i februari eller mars.

”Fått mig att tänka till”

Att vara ifrån tävlingsbanan är en stor påfrestning för både Per och hans sambo Linda.

– Jag vet ju att jag måste ha tålamod men det är svårt. Jag blir ibland väldigt otålig och det kan gå ut över mitt humör. Ibland blir Linda så trött på mig. Men nu har det gått fem veckor sedan olyckan och jag börjar tänka mer och mer på att det kanske ändå var lite nyttigt för mig. Innan olyckan hade jag trappat upp min aktivitet som kusk och det blev lite för mycket igen för mig. Olyckan har fått mig att tänka till lite också.

Trots att det går sakta i tillfrisknandet så finns det en ljusglimt och något som Lennartsson ser fram emot på kort sikt.

– Nästa vecka ska jag försöka att köra häst. Det kan vara riskabelt om det skulle hända något, men jag ska köra en snäll häst och jogga försiktigt. Det blir ytterligare ett steg framåt men det gäller att jag inte slår mig igen på samma ställe, säger proffstränaren.

På det sportsliga planet har 54-åringen haft ett närmast osannolikt bra fjolår (2020) trots sin sjukdom.

Den stora förändringen har skett som kusk där han körde in över 13 miljoner och var flitigt anlitad av flera stortränare.

Bland annat segrade han med Robert Berghs Hail Mary i Breeders’ Crown och var tvåa med Björn Goops San Moteur i Svenskt Travkriterium.

Även 2021 har inletts på ett formidabelt sätt.

Stall Per Lennartsson har startat nio hästar i år och vunnit fem av dom och slutat tvåa vid två tillfällen.

– Våra hästar har verkligen levererat hittills och det är jättekul. Vi har femton starthästar och vi har även fyllt på med ett antal unghästar. Det är precis så jag vill ha det. Köra bra hästar i större sammanhang som catchdriver och även ha stallet som vi har det nu.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN