”Var en chock för mig och jag grät av lycka”

27-åriga skötaren i tårar efter V75-segern: ”Gjorde sista dagen hos Timo Nurmos”

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Lena Emmoth / TR BILD
Skötaren Amanda Larsson vann med klass I-finalen på Solvalla med passhästen Västerbo Pokerface, sista dagen på jobbet

Amanda Larsson har de senaste fem åren arbetat i stortränaren Timo Nurmos stall.

Under lördagens V75-tävlingar på Solvalla gjorde hon sin sista dag på jobbet.

Det blev ett tårfyllt avsked i TV4:s direktsändning då passhästen Västerbo Pokerface vann klass I-finalen.

– Jag är en känslomänniska och jag gråter när jag är lycklig, säger hon till Trav365.

Lördagens V75-tävlingar med STL-finaler hade det mesta.

Trots att temperaturen låg runt nollan och att november månad nu snart är över, fick vi se glödheta travlopp på nationalbanan Solvalla.

Klass I-finalen avslutade V75-spelet och på förhand såg loppet mycket svårlöst ut.

Knapp favorit blev, Timo Nurmos, Västerbo Pokerface som startade från spår nio bakom bilen, över distansen 2 140 meter.

Med 800 meter kvar så sände kusken Jorma Kontio ut i tredjespår med den sexårige valacken som svarade för en strålande avslutning, trots att han fick dra tåget. Ledande Royce Rolls med Björn Goop i sulkyn kunde inte försvara sig då Västerbo Pokerface tryckte sig till täten strax före sista sväng.

På upploppet syntes ingen avmattning utan segern, som var värd 220 000 kronor, blev mycket behaglig.

”Jag blev chockad”

Hästens skötare, Amanda Larsson, intervjuades efter loppet i TV4:s direktsändning och kunde inte hålla tillbaka tårarna framför kameran.

Förutom finalsegern på V75 var det även hennes sista dag på jobbet hos stortränaren Timo Nurmos.

– Jag blev chockad och mycket stolt över hästens prestation. Det var verkligen en perfekt avslutning för min del. Jag har ju jobbat hos Timo i fem år och få avsluta med en finalseger på V75. Jag hade förväntat mig en bra prestation men inte att han skulle springa 1.11,4 över medeldistans sent i november. Det var väldigt bra gjort, säger den 27-åriga skötaren till Trav365 och berättar vidare om den känslosamma intervjun efter loppet:

– Jag är en känslomänniska och jag gråter om jag är glad. Jag vet hur svårt det är att vinna ett sådant här lopp. Allt ska stämma. Kusken ska ha en bra dag och även hästen. Det är klart det blev mycket känslor då det var mitt allra sista lopp i stallet.

Vad kände du under loppet?

– Det var jättenervöst. Nu underlättade det lite att Jorma kom till ledningen i sista svängen och slapp hänga ute i tredjespår hela vägen, men hästen var fantastisk. Han har fruktansvärd kapacitet och nu fick han visa det.

Jorma Kontio vann klass I-finalen på V75 med Västerbo Pokerface
Foto: Lars Jakobsson / TR BILD
Jorma Kontio vann klass I-finalen på V75 med Västerbo Pokerface

Den sexårige valacken har bara gjort 18 starter i sin karriär och vunnit hälften av dem.

– Han har tidigare dragits med en del fräschörproblem och det är därför han har gjort så få starter. Jag har varit med hela tiden och ägarna har haft stort tålamod och gett honom tid.

Varför slutade du din anställning hos Timo Nurmos?

– Det är av familjeskäl. Vi som arbetar som skötare jobbar långa pass i stort sett varje dag. Tidigare har jag fått pendla till min sambo Marcus Syréhn i Örebro. Det tar väldigt mycket på krafterna och jag bestämde mig till slut för att avsluta min anställning där. Jag har trivts fantastiskt bra hos Timo. Det är ett sådant stall du som skötare gärna återvänder till. Vi får alla ta stort ansvar och jag har lärt mig mycket där. Jag har sagt att jag gärna kommer ut och hälsar på.

”Skönt att bara vara ledig”

För tillfället har Amanda ingen inplanerad sysselsättning, utan ska njuta av en välbehövlig semester innan hon bestämmer sig för vad hon ska göra i framtiden.

– Det ska bli väldigt skönt att bara vara ledig under en period nu när det snart är jul. Jag fyller snart 28 år och vi får se vad som händer. Travet finns ju nära både mig och Marcus. Han är hästägare och mycket intresserad av travsporten och även spelet, avslutar Amanda.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN