”Kastar mig från flyget om det går åt helvete”

Atle Hamre i stor intervju om • Snackhästen Beads • Drömmen om Elitloppet • Livstidsavstängningen: ”Hotar att straffa min bror”

Travtränaren Atle Hamre vill till Elitloppet med stallets snackhäst Beads, men blir i så fall inte insläppt på stallbacken.
Travtränaren Atle Hamre vill till Elitloppet med stallets snackhäst Beads, men blir i så fall inte insläppt på stallbacken.

En plats i Elitloppet står på spel när V86 avgörs under kvällen.

En av de som satsar allt på att komma med i superloppet är bröderna Hamre med snackhästen Beads.

Nu berättar skandaltränaren Atle Hamre om stallets stjärna och besvikelsen över att inte kunna vara på plats.

– Vi slår alla hästarna från dödens, i dag ska vi köra hela vägen, säger 62-åringen till Trav365.

Under onsdagskvällen kan ytterligare en häst bli klar för Elitloppet.

Det är i den sjätte avdelningen (V86–6) på Solvalla (sprinterloppet Meadow Roads lopp) där en rosa biljett kan delas ut av nationalbanans Elitloppsgeneral Anders Malmrot.

Åtta hästar kommer till start och i startfältet finns flera meriterade namn så som redan elitloppsinbjudne Vernissage Grif och Milliondollarrhyme.

Men den häst det snackas allra mest om är amerikanskfödde Beads, numera i träning hos norska stortränaren Frode Hamre, som tillsammans med sin bror Atle Hamre nu har gjort allt för att förbereda sin stjärnhäst för en topprestation på Solvalla.

”Kvick i benen, det är inte sant”

Nyligen dömdes Atle Hamre till 45 dagars fängelse för olaga hot och sedan tidigare har han blivit känd som skandaltränaren som vid två tillfällen dömts till fängelse för utpressning.

2010 valde det norska travförbundet att stänga av Atle Hamre för all framtid inom norskt trav.

Trots allt det som hänt i Atles liv är han fortsatt en viktig kugge i Frode Hamres stall där han nu tror sig fått fram en riktig stjärna i femårige Beads.

– Hästen är kolossal och har en motor och uthållighet som är fruktansvärd. Han är så kvick i benen så det är inte sant. I dag ska vi köra hela vägen och det är framåt som gäller. Vi ska köra så snabbt vi kan och det är Elitloppet som är målet. Jag skulle aldrig satsa om jag inte trodde vi kunde vara med på pallen i Elitloppet, säger Atle och berättar vidare:

– Vi slår alla de här hästarna i kvällens lopp från dödens. Det gäller att komma ner i andraspår från första kurvan, det är ingen som klarar av att svara honom om vi satsar. Senast var det så mycket fel så det är bara att glömma det loppet. Nu växlar vi upp med barfota runt om, amerikansk vagn och så ändrar vi en del med käken. Jag är mycket optimistisk. Går det åt helvete, då kastar jag mig från flyget. Den här hästen kan vara lika bra som Ecurie D..

Släpps inte in på stallbacken: ”Sinnessjukt”

Innan livstidsavstängningen har Atle Hamre deltagit i Elitloppet som kusk vid fem tillfällen, där tredjeplatsen med Giant Touchdown bakom Moni Maker (1998) är det bästa resultatet.

62-åringen kunde genom sitt breda kontaktnät i USA få hem Beads till Norge.

Nu är det många som gärna vill se hästen i Elitloppet, inte minst Solvallas sportchef Anders Malmrot som hoppas på norskt deltagande.

Nu är det upp till hästen att bevisa, något som Atle är övertygad om kommer att ske.

Samtidigt som optimismen är stor gällande Beads är besvikelsen och frustrationen stor över att inte bli insläppt på Solvallas stallbacke under onsdagskvällen men främst under ett eventuellt Elitlopp.

– Jag hade planer på att resa till Stockholm. Om vi skulle komma med i Elitloppet hade jag verkligen velat förbereda och värma vår häst inför publiken som nu äntligen är tillbaka. Det står i domen att jag är avstängd på livstid i Norge, inget om att det ska gälla i Sverige. Har hört att de vill vara solidariska med Norge men ingen från Stockholm har sagt något till mig direkt, inte ens över telefon, det är helt sinnessjukt.

– Min dröm hade varit att få resa till Elitloppet och värma min häst för den svenska publiken, har alltid känt att jag fått fin support från dem. Det hade varit det bästa sättet för mig att betala tillbaka för det jag gjort. Men i stället hotar man att straffa min bror om det bryts, det tycker jag är fel. Jag vet att jag fått livstid i Norge men det har varit folk som varit skyldig mig pengar och det är aldrig något som hänt på travbanorna, där har jag aldrig gjort något galet.

”Inte gjort något galet mot Svensk travsport”

Det låter som att avstängningen från just Solvalla plågar dig mycket?

– Man välkomnar dopningsdömda tränare och många andra tveksamma personer till stora lopp. När jag tänker på att jag inte är välkommen får jag lust att börja gråta. Man kan fråga vilken travtränare i Sverige som helst, borde jag inte under ett eventuellt Elitlopp få vara på plats och förbereda, presentera och göra i ordning min fina häst? Nu ska jag i stället smyga in och gömma mig på publikplats.

– Sverige har inte ens sänt mig något brev. Jag är den som deltagit i flest Elitlopp från norsk mark och jag skulle inget hellre än att sätta på mig hjälmen och dressen och vara med i förberedelserna. Jag vet många som får värma sin häst som inte har licens, då går det bra men inte för mig. Jag vill vara på plats för den svenska publiken, inte den norska. Jag har inte gjort något galet mot svensk travsport.

Atle Hamre är avstängd från att förbereda sin häst på Solvalla, något som inte står i den norska domen.
Atle Hamre är avstängd från att förbereda sin häst på Solvalla, något som inte står i den norska domen.

Hur mår du och stallet för dagen?

– Det här med att jag inte är välkommen i Sverige plågar mig men i övrigt känns det bra. Nio vinster för stallet på två dagar. Vi jobbar på och för min del så tränar jag hästar fram till lunch, sedan blir det gymmet och träna kroppen, för att sedan köra unghästar. Jag vill slutligen bara säga att det jag är dömd för har inget med travsporten att göra egentligen, det var personer som var skyldiga mig pengar som jag spöade upp. Hade det skett i dag hade jag inte fått samma straff.

 De är klara för Elitloppet 2022:

1. Don Fanucci Zet (Sverige)

2. Etonnant (Frankrike)

3. Vivid Wise As (Italien)

4. Back of The Neck (USA)

5. Extreme (Danmark)

6. Perfetto (Kanada)

7. Vernissage Grif (Italien)

8. Önas Prince (Sverige)

9. Cokstile (Italien)

10. Admiral As (Sverige)

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ämnen i artikeln