Daniel Redén befrias från påföljd i härvan

Dom klar under fredagen: ”Vi vill inte att något liknande ska inträffa igen”

Daniel Redén och Propulsion.
Daniel Redén och Propulsion.

Stjärntränaren Daniel Redén befrias från påföljd i Propulsion-härvan, det meddelar Svensk Travsport då domen från STAD blev klar under fredagen.

Superhästen Propulsion förblir förbjuden för all framtid att delta i tävling.

– Jag tycker att beslutet ger Daniel Redén en enorm upprättelse, säger tränarens juridiska ombud, Jesper Arvenberg till Trav365.

Under fredagen kom domen mot Daniel Redén i den så omtalade Propulsion-härvan.

Svensk Travsport yrkade på att om STAD fann Daniel Redén skyldig till oaktsamhet skulle han dömas till böter om 200 000 kronor och om nämnden ansåg att det strikta tränaransvaret tillämpligt skulle han enligt ST ådömas böter med 100 000 kronor.

Enligt STAD döms stjärntränaren till ansvar enligt paragraf 72 i Tävlingsreglementet, men befrias från påföljd.

”Det finns enligt nämndens uppfattning inte något som tyder på att Daniel Redén haft någon anledning att misstänka att Propulsion genomgått någon otillåten behandling innan hästen kom till Sverige”, står att läsa i domen.

– Jag tycker att beslutet ger Daniel Redén en enorm upprättelse. Från att på presskonferensen i oktober i fjol nästintill utpekas till en medveten fuskare, så visar det här att han inte alls varit medveten om vad som har hänt, säger tränarens juridiska ombud, Jesper Arvenberg till Trav365.

”Varit tungt för alla inblandade”

– Först och främst tror jag att alla känner en lättnad över att det äntligen kommit ett beslut i det här ärendet som diskuterats ända sedan i juni förra året. Det här har varit tungt för alla inblandade och för hela travsporten. Nu har båda parter fått presentera sin sida av saken för en oberoende instans som nu kommit med sitt avgörande, säger Maria Croon, VD på Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

STAD finner att Propulsion genomgått ett ingrepp som ligger inom ramen för begreppet nervsnittning i ST:s regelsystem. Daniel Redén har därmed brustit mot reglerna, men väljer att inte ge honom någon påföljd för detta.

”Tagit på största allvar”

STAD beslutar också att Propulsion ska vara förbjuden att för all framtid delta i tävling. Propulsion har redan avslutat tävlingskarriären och verkar för dagen som avelshingst i USA.

– VI har synpunkter vad gäller synen på Propulsion. Vi delar inte nämndens åsikt. Det kommer vi att ta till Överdomstolen, säger Jesper Arvenberg till Trav365.

Förbundets kommentar:

– Vi vill inte att något liknande ska inträffa igen och vi har gått igenom 1000-tals importer för att säkerställa att det här är det enda fallet i sitt slag. Med det sagt så kunde just det här ärendet ha hanterats annorlunda av Svensk Travsport. Vi genomförde också en intern utredning som presenterades i oktober förra året där det framkom behov av att utveckla våra rutiner och interna processer. Det är något vi tagit på största allvar och arbetat med sedan dess.

I avgörandet har Björn Samuelsson (ordförande), Monique Wadstedt, Lennart Olsson och Johan Kvart deltagit. Beslutet var enhälligt.

Trav365 söker Daniel Redén för en kommentar

Fakta: Detta har hänt i Propulsion-härvan

 • 31 maj: Propulsion vinner Elitloppet
 • 2 juni: Norska tgn.no går ut med uppgifterna om att Propulsion uppges nervsnittad, något som är förbjudet att tävla med.
 • 3 juni: Svensk Travsport sätter startförbud på Propulsion och en utredning inleds.
 • 5 juni: Daniel Redén uttalar sig för första gången i en text på sin hemsida.
 • 6 juni: Svensk Travsport tar in experthjälp i form av en extern jurist: – Jag tror den här personen kommer bli viktig i utredningen, sa Maria Croon, vd för ST.
 • 8 juni: Ägare till hästar som slutat bakom Propulsion i lopp kräver miljonbelopp av förbundet Svensk Travsport.
 • 12 juni: ST meddelar när utredningen kan vara klar: ”Utredningen om Propulsion pågår med hög intensitet. Jag förstår att många väntar på svar, men ett omfattande arbete återstår och frågeställningarna är många och komplexa. Det är angeläget att alla fakta kommer fram och att alla parter ska höras så det kommer troligen ta veckor innan utredningen är klar”, skrev Maria Croon.
 • 3 juli: Daniel Redén uttalar sig för första gången i media efter att bomben briserade. Till Trav365 sa han: – En ren knockout - jävligt tungt mentalt.
 • 7 juli: Svensk Travsports säkerhetschef Steen Morten Johansen får sparken, mitt under brinnande utredning: – ST vill lägga skulden på mig, sa Johansen till Travronden.
 • 20 augusti: Meddelande om att utredningen kring Propulsion försenas. – Jag kan inte säga ett exakt datum, säger Maria Croon.
 • 16 oktober: Tidningen Sulkysport och dess ansvarige utgivare Claes Freidenvall går ut med uppgifter att han utsatts för ett dataintrång då hans slagningar på sitt låsta Pathway-konto (amerikanska motsvarigheten till att söka sportinfo på travsport.se) figurerar i utredningen, vilket han meddelats och förhörts om. Tidningen förbereder en anmälan till Datainspektionen för brott mot GDPR.
 • 22 oktober: Redéns juridiska ombud, Jesper Arvenberg, går ut med stark kritik gällande Svensk Travsports utredning och metoder: – Det är ju skrämmande hur en organisation som ST kan medverka till att detta skett, säger Jesper Arvenberg till Travronden.
 • 29 oktober: Svensk Travsport presenterar sin interna och externa utredning. Förbundet fastställer att Propulsion nervsnittades den 27 april 2015. Alla Propulsions resultat i Sverige stryks och 26,3 miljoner kronor ska återbetalas till nya hästägare.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!