Travtränaren i allvarlig olycka: ”Jäkla tragedi”

Kalmartränaren Thomas Jonsson dagarna efter svåra skadan: ”Benpiporna låg bredvid varandra – oerhörd smärta”

Proffstränaren Thomas Jonsson i allvarlig olycka - bröt båda benen: ”Hade kunnat gå mer illa...”
Proffstränaren Thomas Jonsson i allvarlig olycka - bröt båda benen: ”Hade kunnat gå mer illa...”

Proffstränaren Thomas Jonsson blev under onsdagen svårt sparkad i samband med ett träningsjobb.

Olyckan resulterade i dubbla benbrott och en lång rehabilitering väntar.

– Detta kom oerhört olämpligt. En jäkla tragedi, säger Thomas till Trav365.

Kalmartränaren Thomas Jonsson, med 35 hästar i träning, var under onsdagen med om en allvarlig olycka. I samband med ett träningsjobb på banan blev hans häst orolig och började slå. Det slutade med dubbla benbrott.

När Trav365 får tag i den mörbultade travprofilen några dagar senare så har han precis gipsat om båda benen och smärtan dämpas med morfin.

– Benpiporna låg bredvid varandra, så det är hopskruvat med plåtar och skruv. Jag har varit med om liknande incidenter tidigare när någon amatör slagit mig ur vagnen, men då kunnat resa på mig och torka av gruset. Den här gången gick det inte, berättar Thomas.

Vad kan du berätta om onsdagens tråkiga incident?

– Det var en jättesnäll häst som aldrig visat tecken på något sådant förr. Av någon anledning sparkade den bakut. Jag satt i sulkyn och blev träffad runt fotlederna och uppåt. Allt kom som en blixt från klar himmel och hur den träffade båda benen vet jag inte. Allt gick så fort och jag flög ur vagnen.

– När jag sedan låg på marken såg jag att ena benet stack åt fel håll. Det var en oerhörd smärta och då tänkte jag för mig själv: ”Hur ska det nu bli med allting?” Samtidigt är jag glad att hästen inte träffade mig i ansiktet, då hade det gått än mer illa.

”Jävligt jobbigt”

En entreprenör på banan skyndade till och ambulans tillkallades. En lång operation tog vid på sjukhuset och faktum är att Jonsson var vaken under densamma.

– Varför jag var det vet jag inte själv. Ingen aning. Jag tänkte: ”Nu får jag bita ihop i en timme”, men det drog iväg och de var nog klara efter fyra timmar. När de började borra i benen och slå med en hammare så var det jävligt jobbigt.

Proffstränaren har hållit på med detta under 35 års tid och ännu aldrig missat en arbetsdag på grund av någon yrkesrelaterad olycka. Benbrotten i onsdags kommer dock att hålla honom borta mellan fyra till sex månader, och uppgivenheten i rösten går att inte att gå miste på.

– Det är vad läkarna har sagt men jag hoppas att vi ska kunna korta ner det. Det har varit långa nätter med mycket smärta. Det känns ungefär som om du skulle ligga på marken, samtidigt som någon kör upp med en bil på dina ben och vägrar backa.

– Jag vet faktiskt inte hur saker och ting ska lösas medan jag är borta. Vi har en hel gård som ska skötas och ett jordbruk som börjar nu. Fölston som ska föla... Det är en stor procedur och jag är nyckelperson. Den här olyckan kom oerhört olämpligt.

Hur har reaktionen varit från vänner och kollegor?

– Väldigt bra, måste jag säga. Massvis har hört av sig och erbjudit sin hjälp. Min sambo sköter allt med barnen och brukar vara med på telefon om kvällarna för att höra vilka spakar hon ska dra i på traktorerna när hon sladdar.

”En miljö med faror”

Nyligen så var det tränarkollegan Håkan K Persson som var med om en liknande olycka, och nu Thomas Jonsson. Yrket är allt annat än riskfritt.

– Detta är en miljö med faror, så är det. Den här gången gick det illa helt enkelt. Jag är dock väldigt bestämd på att vara tillbaka på jobbet så fort som möjligt. Det finns ingen annan möjlighet för oss travtränare. Den här branschen är inte uppbyggd så att man kan vara sjuk.

Thomas fyller i sommar 50 år och är fast besluten på att inom kort vara tillbaka på arbetsplatsen, om än i begränsad förmåga.

– Det verkar som om jag kan få åka hem i morgon tisdag. Kommunen ska installera olika hjälpmedel i hemmet, som ramper och trösklar så att man kan komma in på toaletten. Det känns dock som om det kommer att dröja innan jag kan lägga någon vikt på benen. Om jag haft ett fungerande ben så hade livet fungerat rätt hyggligt. Som det är nu kommer jag inte upp i traktorer och andra maskiner.

Hur länge kommer du att kunna hålla dig borta från stallet?

– Jag hoppas vara tillbaka i slutet av veckan. Rulla runt i rullstolen och titta till hästarna. Jag saknar det vardagliga. Att köra häst och så. Detta är skitjobbigt. En jäkla tragedi. Jag kommer dock att ta mig tillbaka, avslutar Thomas bestämt.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ämnen i artikeln