V75

”Sett tv-sändningarna många gånger efteråt”

Sveriges nya snackhäst – Amalencius B.B. • Högljudda ägargänget berättar: ”Inga huliganer”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Lägg namnet Amalencius B.B. på minnet!

Efter knockoutsegern på V75 haglade lovorden över hästen.

Nu drömmer ägargänget ”Stalletalltidibaren” om en framtida storstjärna.

– Jag blev alldeles chockad över prestationen, säger Yngve Hedin.

– Till och med kommentatorerna slogs med häpnad, säger ägarkompisen Lars-Gunnar Lendenius.

V75-lördagen från Färjestad var på många sätt en ordinär vinteromgång där få hade hoppats på några sportsliga toppar.

Visst, Disco Volante rann undan lite pliktskyldigt från ledningen i gulddivisionen – men det var det som hände en dryg timme senare i V75–6 som etsade sig fast.

Femårige valacken Amalencius B.B. hade inte startat på tre månader, hade ett tufft utgångsläge i form av spår 12 och mötte några riktigt bra motståndare i detta klass I-försök över medeldistans (2 140 meter med autostart).

Det stora spelarkollektivet ansåg att loppet på förhand var vidöppet och gjorde Amalencius B.B. till fjärdehandsfavorit på V75.

”Så fruktansvärt bra”

Redan i fjol fanns det stunder då ”Amalencius” visade att det är en häst utöver det vanliga men galopperna var många och kostade platser i finalerna av både Breeders’ Crown och Svenskt Travderby.

Inför lördagens lopp var det inte många som visste vad de skulle vänta sig av Timo Nurmos valack. Hur skulle kusken Örjan Kihlström lägga upp det? Var han i ordning på det sätt som Nurmos brukar presentera sina hästar?

– Det fanns tidigare inslag som vittnade om hans kapacitet. Exempelvis på Solänget då han gjorde det jättebra och senare i semifinalen i Breeders’ Crown, då han gjorde en tuff resa på bortre lång men tyvärr galopperade utanför en så bra häst som Önas Prince. Trots att vi vetat om kapaciteten trodde jag inte han skulle vara så fruktansvärt bra som han var den här gången på Färjestad, det såg jag faktiskt inte komma, säger delägaren L-G Lendenius till Trav365.

Örjan Kihlström och Amalencius B.B. var i en egen klass då de bombade runt Färjestads oval på topptiden för årstiden (1.13,0/2 140 meter med autostart).
Örjan Kihlström och Amalencius B.B. var i en egen klass då de bombade runt Färjestads oval på topptiden för årstiden (1.13,0/2 140 meter med autostart).

Jämförelsen med Calgary Games

Prestationen Lars Gunnar refererar till var något utöver det vanliga.

Trots att Amalencius B.B. hängde i tredjespår i ett varv och att loppets första 500 meter öppnades på vrålsnabba 1.07,4 kunde kusken Örjan Kihlström köra sig till ledning med varvet kvar.

I sista sväng såg hästen oberörd ut och bara stack undan på lätta ben, med till synes massor av krafter kvar och tussarna oryckta.

När loppet skulle summeras öste kommentatorerna och tv-experterna beröm över den nya snackhästen på ett sätt som drar minnena tillbaka till en annan häst från samma stall – Calgary Games.

– Det är inte många gånger på året man får höra såna superlativer. Det enda jag kan minnas den senaste tiden är just Calgary Games. Kommentatorerna slogs med häpnad och jag och flera i ägargruppen har hela tiden hävdat att han tillhörde kulltoppen i fjol bakom ”Calgary”. Jag är faktiskt inte säker på att Calgary Games är så mycket bättre, berättar Lars Gunnar vidare.

Calgary Games vann Svenskt Travderby. Jämförelserna mellan Amalencius B.B. och ”Calgary” har inletts.

”Vi röjer rätt rejält”

”Stalletalltidibaren” är inte bara ägare utan också en samling lojala supportrar till Amalencius B.B..

Om det festglada gänget inte är i vinnarcirkeln och spexar kan man med säkerhet finna dem i baren eller travrestaurangen.

Efter lördagens seger vittnade experten i trav-tv, Lennart Forsgren, om att de höll på att riva hela anläggningen på Färjestadstravet.

– Vi röjer rätt rejält men vi är inga huliganer. De flesta är törstiga och du kan lika gärna hitta oss vid bakluckan på en bil som i restaurangen. Jag skulle säga att i princip alla ägare är genuint travintresserade.

Personerna bakom ”Amalencius” är även uppfödare (Stallet Vi Ses I Baren) och har tidigare skördat framgångar med mycket kapabla stoet Askens Valencia, som för övrigt är mamma till Amalencius B.B..

Mamma Askens Valencia: ”Stjärnsto”

Askens Valencia sprang in 1,7 miljoner och satte bland annat ett spektakulärt världsrekord under Solvallas elitloppshelg då hon travade 1.12,5 över 2 160 meter.

– Vi som hade Askens Valencia sammanflöt då med L-G:s gäng som hade Amaru Boko och sedan slog vi våra huvuden ihop. Askens Valencia skadade knäet och det fick bli avel för henne som sjuåring. Hon var favorit i Svenskt Travderby 2012 men tyvärr körde Ulf Ohlsson in i vingen och det blev galopp, hon hade dessutom en halsinfektion i StoChampionatet, så vi är luttrade när det kommer till trav, säger delägaren Yngve Hedin med glimten i ögat.

– Jag minns med Askens Valencia när en av våra ägarkompisar, Dalapär, tog över mikrofonen när Per Skoglund höll i den, han tog över intervjun och skötte det. ”Valencia” är även ett stjärnsto inom aveln och vi har stora förhoppningar inför avelssäsongen, i synnerhet efter Amalencius topprestation på Färjestad. Vi har som mål att komma upp till 50 bokningar och vi har redan åtta stycken, berättar Lars Gunnar Lendenius.

Dalapär (Pär Lundholm) övertog Per Skoglunds intervjujobb efter en av Askens Valencias segrar, här på Solvalla under Elitloppshelgen 2013. Bilden till höger: Askens Valencia med sin dåvarande skötare Caroline Rönnblad.

”Nu blickar vi bara framåt”

Vad kände ni direkt efter prestationen i lördags och vad väntar den närmsta tiden för Amalencius B.B.?

– Jag blev alldeles chockad över prestationen och har efteråt sett tv-sändningarna många gånger - om och om igen. Nu väntar finalen på Solvalla lördagen den 5 februari. Jag hoppas vi får vilket spår som helst utom innerspåret (spår 1). I framtiden tror vi väl mest på Jubileumspokalen senare i år eller varför inte Harper Hanovers under Elitloppshelgen, där jag tror han skulle stå sig mycket bra, säger Yngve.

– Värmningen måste gjort stort intryck på en del då han blev nerspelad på vinnarspelet. I tv-sändningarna talades det om rosa biljetter men det tar vi med en nypa salt. Det är Jubileumspokalen eller Harpers som just nu är intressanta på sikt. Jag ser honom lite mer som stayer även om det nu fungerade med medeldistans. Hästen har de senaste månaderna blivit väsentligt förbättrad och såg nu fin och smidig ut från början. När han kom till ledning kände vi oss trygga. Det är klart att tidigare galopper gnagt men nu blickar vi bara framåt, berättar L-G.

”Örjan som gäller”

Amalencius B.B. har körts av flera toppkuskar. Nu senast körde Örjan Kihlström. Vem kör i fortsättningen?

– Absolut inget ont om de som kört tidigare men nu är det Örjan som gäller, vi bestämde det och som det ser ut så har inte Daniel Redén någon häst i just klass I-finalen så Örjan är den som kör.

Några av reaktionerna efter Amalencius B.B.:s V75-seger:

Oskar Westberg, ATG Live:

– Är det monopol, sällskapsspelet, som man kan få passera gå och knalla till gulddivisionen. Man undrar ju i vilket lopp den här kommer starta i under elitloppshelgen.

Lennart ”Kusken” Forsgren, ATG Live:

– Det är ett satans liv här, de river restaurangen. De är 15–20 delägare här. En makalös prestation.

Per Skoglund, programledare TV4

– Han startade i fel lopp.

Eskil Hellberg, ATG Live

– Vad är detta för prestation. Bland det värsta jag sett på väldigt länge. Jisses vilken insats. Han kommer springa in hur mycket som helst bara han få vara frisk, ohyggligt mycket pengar.

Det jublades så högt inne på Färjestads travrestaurang att Lennart ”Kusken” Forsgren trodde att de höll på att riva stället.
Ägargänget firar efter segern på Sundbyholm i juli 2021.
Publisert:

LÄS VIDARE

Världsrekordhållaren tillbaka: ”Är kanonfin”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Trav

Hästar

Örjan Kihlström