Elitloppet 2019

”Verbeeck har passerat bäst före-datum”

Frankrikeexperten om de franska Elitloppshästarna

Av: 

Christoffer Wickman

TRAV

På söndag avgörs Elitloppet på Solvalla.

Men att Joseph Verbeeck kör Aubrion du Gers istället för Jean Michel Bazire är ett klart minus – enligt Frankrikeexperten Anders Lindqvist.

– Han har passerat bäst före-datum, säger han.

Klockan 14.55 på söndag så går det första försöket i Elitloppet av totalt två iväg på Solvalla inför cirka 30 000 travfans.

16 hästar från fem nationer gör i två heat upp om åtta finalplatser – där vinnaren kammar hem tre miljoner kronor.

Från Frankrike kommer tre stycken hästar för att försvara de vit-blå-röda färgerna, och man kommer till Sverige, Stockholm och Solvalla med optimism.
Travtränaren Anders Lindqvist, med bas i Frankrike, har givetvis full koll på de franska hästarna, och rapporterna.

”Då hade det varit min favorit”

– Fransmännen är alltid optimistiska på förhand, säger Anders Lindqvist.

De tre franska hästarna som är med i årets Elitlopp är alla tre med i samma försök, det andra Elitloppsförsöket som går av stapeln klockan 15.22 på söndag.

Det är Aubrion du Gers, Bahia Quesnot och Dijon.

– De tycker att spår ett för Aubrion du Gers inte var det bästa, och Dijon fick spår åtta och hade fransmännen fått bestämma hade de väl varit bättre att byta startspår för de här två. Bahia Quesnot fick bra spår, och det är dom nöjda med. Bahia Quesnot gick bra senast och gynnas av hårt tempo. Dijon är fruktansvärt startsnabb så frågan är om han inte kan ta ledningen trots spår åtta om han laddas, frågan är väl bara vad det skulle kosta i så fall.

Vem som är den bästa franska segerchansen i årets Elitlopp är det ingen tvekan om.

– Det är så klart Aubrion du Gers, hade Jean Michel Bazire kört honom så hade det varit min favorit till att vinna årets Elitlopp, säger Anders Lindqvist.

”Har passerat bäst före-datum”

Aubrion du Gers kommer till årets Elitlopp med 15 raka segrar, något som är oerhört ovanligt i den absolut högsta klassen.

– Men även om Joseph Verbeeck har ett bra namn så är han inte lika het som Bazire, Bazire är ju ett fenomen just nu, och Verbeeck har väl passerat bäst före-datum egentligen och är inte med i hetluften längre och kör sina lopp i Holland och Belgien. Verbeeck är dock mästare på att få iväg hästarna från start och Aubrion du Gers är en bra häst, en fruktansvärt bra häst.

Vad tror du om de franska hästarna i årets Elitlopp?

– Jag har svårt tro att de ska vinna, men Aubrion du Gers har i varje fall kapacitet för det, och som jag sa tidigare, hade Bazire kört så hade det varit min favorit. Nu är det inte Bazire som kör, och Bazire går ju på vatten nästan nu mer, säger Lindqvist och fortsätter:
– Med Dijon så ska man veta att Readly Express hade svårt att plocka in på honom i Cagnes Sur Mer. Dijon passar bättre på mindre banor och är en katapultstartare och om han skulle lyckas ta sig till ledningen så kan han bli svårsåld faktiskt.

Rapporterna gör gällande att Aubrion du Gers ska tävla i en jänkarvagn i Elitloppet?

– Ja, och det blir första gången för jänkarvagn är ju förbjudet i Frankrike. Jag tror dock inte det har så stor betydelse, men han är i varje fall bra hästen, han är fruktansvärt bra.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2019

Elitloppet

Solvalla

Trav

V75