Sportchefen: ”Visst saknar vi publiken”

StoChampionatet på Axevalla utan åskådare på plats • Hårt slag för banan • ”Bara gilla läget”

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
Axevallas sportchef Lars Ågren berättar om årets stora travhelg – som blir utan publik
Foto: Malin Albinsson / TR BILD, Claes Kärrstrand
Axevallas sportchef Lars Ågren berättar om årets stora travhelg – som blir utan publik

Årets upplaga av StoChampionatet körs utan publik.

Banans sportchef Lars Ågren berättar om läget inför Axevallas stora travhelg.

– Det påverkar oss naturligtvis hårt, säger 51-åringen till Trav365.

En av årets absoluta höjdpunkter för alla travälskare är Axevallas StoChampionatshelg som i fjol lockade över 25 000 åskådare.

Redan på fredagen körs V64 för att följas av dubbla V75-omgångar under lördagen och söndagen.

Vanligtvis vallfärdar människor till Skaraslätten för att följa travsporten i dagarna tre, när den är som allra bäst – men i år är allt annorlunda.

Den vanligtvis sprängfyllda campingen intill banan står öde och tävlingarna kommer att genomföras helt utan publik.

”Blir väldigt konstigt”

Banans chef Lars Ågren berättar om helgen och förutsättningarna.

– Just nu känns det relativt stabilt men hela den här helgen med trippeltravet är ju uppbyggt som en folkfest. Campingen brukar vara full och publiken brukar ju skapa en unik stämning och det är också de som på ett vis gör hela helgen, säger han och berättar vidare:

– Det blir en märklig känsla och väldigt konstigt, men det är bara att gilla läget. Det viktigaste i år är ju att travet har kunnat fortsätta men visst saknar vi publiken här. Vanligtvis är det full fart på hela anläggningen men i år blir det lugnt.

Hur påverkar det er ekonomiskt?

–Det påverkar oss naturligtvis hårt. Dels får vi inte in några entrépengar och ingen merförsäljning. Intäkterna från campingen försvinner och det blir svårare att locka till sig sponsorer ett sådant här år. Jag kan säga att det blir tufft men det är svårt att presentera några siffror redan nu.

– Dessutom påverkar det olika föreningar som vanligtvis sköter parkering och städning. Det är en viktig inkomstkälla för dessa som nu helt försvinner.

Foto: Claes Kärrstrand
Så här brukar det se ut över publikplats på Axevalla under StoChampionatshelgen – men i år finns inga åskådare på plats

”Hög sportslig kvalité”

Trots att publiken lyser med sin frånvaro finns det all anledning att inte ge upp hoppet om en lyckad travhelg på Axevalla.

– Vi har 28 lopp under dagarna tre och jag är mycket nöjd med den sportsliga biten. Vi har av tradition en magiskt bra sportslig kvalité och jag kan säga att jag var lite orolig om vi skulle leva upp till dessa i år, men det gör vi och det är jag glad över, säger Ågren och berättar vidare om helgen:

– Jag brukar vanligtvis referera loppen men i år kommer Göran Borgås hit och ska höja pulsen på plats ytterligare. Vi kommer även ha en livestudio med reportage, tips och uppsnack inför varje tävlingsdag, som man hittar i våra sociala kanaler.

Många har redan bokat och betalat sina camping och stugplatser. Hur löser ni det?

– Vi har väntat in i det sista för att se om det blir någon ändring i direktiven men tog nyligen det definitiva beslutet om att genomföra utan publik på banan och campingen. De som betalat i förväg har möjlighet att få tillbaka sina pengar men det går även att skjuta upp bokningen tills nästa år. Då är man helt säker på att få en plats.

”Historisk bedrift”

Höjdpunkten denna travhelg är naturligtvis StoChampionatet som avgörs på söndagen.

Grupp I-loppet för de fyraåriga stona avslutar V75-spelet och delar ut 1,2 miljoner till vinnaren.

I kvalen lyckades Stefan ”Tarzan” Melander kvala in fem (!) hästar till finalen.

– Det är en historisk bedrift som ingen lyckats med tidigare. Det är helt makalöst och jag tror ”Tarzan” som bäst har en tredjeplats i loppet sedan tidigare. Jag tycker årets upplaga ser ovanligt öppen ut och alla startande har chans att vara med där framme.

– De två favoriterna Ganga Bae och Diana Zet ska naturligtvis räknas tidigt men jag tycker det är många som har chansen i år. Vi har ett långt upplopp och känslan är att det kommer hända mycket. Det såg vi ju förra året när Activated vann, avslutar sportchefen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN