”Ser det som mobbning från många personer”

Paret vill lämna hemmabanan: ”Verkar vilja jaga bort oss från tävlingsbanan”

Laura Myllymaa och Christian Fiore.
Laura Myllymaa och Christian Fiore.

Christian Fiore är i blåsväder efter senaste tidens drivningar.

Nu vill han och sambon Laura Myllymaa lämna Halmstadtravet.

– Jag ser det som mobbning från många personer med koppling till vår hemmabana, säger hon.

Det var söndagen 18 augusti, då Tingsryd var värd för Grand Slam 75-tävlingarna, som Christian Fiore vann med den sexårige valacken Taiga Woodland. Efterspelet handlade dock inte om segern utan om den 31-årige lärlingens yviga drivningar på upploppet.

Halmstad-kusken stängdes av i en månad och och fick 6 000 kronor i böter för felaktigt bruk av körspö. Christian själv mår för dåligt för att prata, men sambon och hästens tränare, Laura Myllymaa, berättar om händelsen.

– Som vi sagt tidigare så såg det verkligen inte snyggt ut och Christian har varit ångerfull. Det var onödigt att driva så hårt även om jag vill betona att hästen inte ådrog sig några märken eller skador. Han har bett om ursäkt till alla för det inträffade och mår dåligt över situationen.

– Drivningarna var helt onödiga, så ska det inte se ut på ett upplopp. Hästen hade troligtvis vunnit ändå men det spelar ingen roll.

”Vi kände oss pressade”

Fiores hemmabana Halmstad tyckte dock att straffet var för lindrigt och ville utreda hur man på bästa sätt kunde skärpa det. Till slut kom man fram till, enligt banan på kuskens eget initiativ, att låta honom köra utan körspö i tre månader.

Nu vill Laura även ge sin syn på detta beslut.

– Halmstadtravet tyckte att straffet var för lindrigt och vi hade egentligen inget val än att gå med på att köra utan körspö. De la fram det på ett sätt som att antingen blir det så här eller så kommer ett ännu mer kännbart straff, säger Myllymaa och fortsätter beskriva samtalet med banan:

– Vi kände oss lite pressade. De ville att Christian självmant skulle gå med på att köra utan körspö. Vi upplevde det som att vi inte hade några andra möjligheter än att gå med på det de begärde. Utåt sett verkade det som Christian själv varit drivande i beslutet, men vi blev mer eller mindre tvingade.

”Ny avstängning för drivning”

Under måndagens V64-tävlingar på Halmstad var det återigen dags för Christian Fiore att hamna i blickfånget. I lopp 4 fick han ytterligare två veckors avstängning och 1800 kronor i böter för dels en förseelse av ordningskaraktär och dessutom för felaktiv drivning med hästen Vitulano Lung. Under loppet ser man att Christian driver på sin häst trots att ekipaget ligger hopplöst sist.

– Jag säger inget om domen på Tingsryd, men i det här loppet tycker jag inte Christian gör något fel. Han har ju inget körspö utan försöker hålla igång hästen. Hade det här hänt någon annan hade det knappt blivit uppmärksammat.

– Visst kan jag hålla med om att det ser lite extra illa ut då hästen är sist men det är absolut inget som påverkar hästen negativt, enligt min mening. Vi känner oss motarbetade och får oförtjänt mycket kritik då man verkar vilja jaga bort oss från tävlingsbanan.

”Överväger att lämna Halmstad”

Efter den senaste händelsen på Halmstadtravet berättar nu paret att de överväger att flytta från Halmstad och hitta en plats där de kan känna sig mer välkomna.

– Vi ser snart inget annat alternativ än att överge vårt hem och vår verksamhet här i Halmstad. Vi har kontakter på bland annat Axevalla där vi känner oss bemötta på ett helt annat sätt än här i Halmstad.

– Jag ser det som mobbning från många personer med koppling till vår hemmabana. Jag och Christian kan inte tolka det på annat sätt än att de försöker driva bort oss härifrån och jag kan säga att de är på god väg att lyckas.

Hur blir det med Christians styrningar nu i veckan?

– Jag vet faktiskt inte om han orkar köra något nu. Han ska bland annat köra Othala som är en väldigt lat häst. Om han så mycket som rör hästen så kommer han att få problem. Som det känns just nu mår han helt enkelt för dåligt för att tävla, men vi får se.

– Vi har dessutom varit i kontakt med Stockholm (förbundet Svensk Travsport) där vi framfört vår syn på den senaste händelsen på Halmstad och de har lovat att kolla upp saken och återkomma till oss.

”Ingen hemlighet att det varit turbulent...”

Halmstadtravet svarar så här på den fräna kritiken från hemmatränaren.

– Det är väl ingen hemlighet att det har varit turbulent på banan och att det finns vissa friktioner. Tråkigt dock om man känner på det viset. Vår målsättning är att alla skall känna sig välkomna på Halmstadtravet och att det är såklart trist om det finns personer som inte känner så, säger sportchefen Jan-Olof Molin.

Angående förslaget att Fiore skulle köra utan körspö efter den fula drivningen, säger Molin så här:

– Upprinnelsen till detta var att Christian själv två dagar efter på Åby körde utan körspö. Det ledde till en diskussion som utmynnade i denna överenskommelse, som dock inte är något reglementsmässigt förbud, utan just en överenskommelse.

Efter att ha samtalat med paret Fiore/Myllymaa så hoppas ändå Halmstad på en ljusare framtid.

– Vår vd Dag Ekner har varit i kontakt med Laura Myllymaa under eftermiddagen (läs tisdag eftermiddag). Efter det samtalet har vi förhoppningar om det trots allt kan komma något gott ur detta, säger Jan-Olof Molin.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN