Marc, 25: ”Vill skriva in mig i historieböckerna”

avAndreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TR Bild
Marc Elias.

Efter en perfekt styrning i kvalen till Svenskt Travderby lyckades Jägersro-lärlingen Marc Elias vinna sitt försök med skrällen Ferrari Sisu.

På söndag avgörs finalen med fyra miljoner i förstapris.

– Spelarkollektivet hade inte riktigt koll på hästen, säger kusktalangen till Trav365.

Den 21 augusti på Jägersro var det dags för de fyraåriga kulltopparna att kvala in till Svenskt Travderby. Den 25-årige lärlingen Marc Elias överraskade många när han enkelt vann sitt försök och slog av förhandsfavoriten Attraversiamo på upploppet.

Vinnaroddset blev höga 31,92 – men kusken själv är inte förvånad.

– Jag har hela tiden vetat vad hästen är kapabel till och det känns som spelarkollektivet inte riktigt fått grepp om honom. Tittar man tillbaka på vissa insatser så ser man att det finns kapacitet. Jag är faktiskt inte förvånad att vi tog oss till final.

”Trodde hela tiden på en finalplats”

Marc har efter förra veckans prestation med Ferrari Sisu fått mycket beröm för sin styrning.

– Det blev en enkel seger till slut. Han gick förbi på ett bra sätt och jag var mycket nöjd med hästen. Jag trodde hela tiden att vi skulle ta oss till final och spelarkåren får nog inse att de inte riktigt var med på noterna.

”Viktigast att utvecklas”

Marc Elias jobbar till vardags i sin pappa Conrad Lugauers stall. Han spås en lysande framtid då han hela tiden strävar efter att utveckla sig och sina förmågor på travovalen. Om vi tittar på siffrorna kan vi se att både inkörda pengar och segerprocenten ökar för varje år.

– Visst är det så att siffrorna hela tiden förbättras och det är naturligtvis jättekul. Det viktigaste för mig är ändå att skaffa mig erfarenhet och att vara med i verksamheten och utveckla mig. Då kommer också resultaten.

”Campo Bahia är förstahäst”

På söndag är det dags för årgångsloppen Svenskt Travderby och Derbystoet att avgöras på talangens hemmabana Jägersro. Stall Lugauer har förutom Ferrari Sisu även kvalat in monsterfavoriten Campo Bahia. Marc berättar om sin syn på loppet och att försöka besegra pappa Conrad.

– Vi slår ur underläge helt klart. Jag ser det som att Campo Bahia ska vara den häst som ska räknas först av våra. Det blir väldigt tufft att vinna från ett bakspår mot så här fina hästar. Jag ser det främst som en platschans, säger han och berättar vidare om storloppet:

– Från det här bakspåret behöver vi en hel del tur och man blir alltid lite utlämnade till vad de andra hittar på. Campo Bahia har klar segerchans men jag måste få det serverat med tanke på förutsättningarna.

Planerar ni att ändra något i balans/utrustning till finalen?

– På Campo Bahia ändrar vi ingenting. Med Ferrari Sisu har vi planer på att låta honom gå barfota bak. Det är inget som är spikat ännu utan vi får se hur det faller ut i veckan.

”Nervositeten släpper på banan”

Svenskt Travderby har körts sedan 1928 och är ett av de mest klassiska svenska travlopp som finns. Distansen går över 2 640 meter med autostart och alla hästar är premiechansade vilket betyder att segraren tar hem fyra miljoner kronor.

Men tro inte att Marc känner någon extra press när han väl sitter i sulkyn.

– Visst tänker man på att det är mycket pengar att köra om, men när jag väl sitter där ute på banan så är det som vilket lopp som helst. Jag får försöka koppla bort stundens allvar och fokusera på att ge hästen ett så bra lopp som möjligt.

– Jag kan känna mig lite spänd och nervös innan lopp, men när du väl är ute på banan försvinner allting. Jag kan tänka mig att det är likadant för fotbollsspelare när de väl är ute på planen. Det kan vara mer nervöst att stå vid sidan av.

”Vill skriva in mig i historieböckerna”

Vad skulle en seger i Derbyt betyda?

– Det hade självklart varit helt fantastiskt att vinna ett sånt här klassiskt lopp redan nu. Jag ser detta som ett delmål i min karriär och det är stimulerande att ha chansen. Det vore häftigt att skriva in sig i historieböckerna.

– Vi har ju två hästar med i loppet och Campo Bahia är ju den som har bäst vinstchans och det skulle ju också vara fantastiskt om han vann.

Vad skiljer Ferrari Sisu och Campo Bahia åt?

– Campo Bahia är den som ser ut och beter sig som en stjärna. Det är den stora talangen och vår bästa häst. Ferrari Sisu utmärker sig inte på samma sätt. Han är lite lat och loj i träningen och har inte heller den där perfekta aktionen, säger Elias och fortsätter beskriva stallets finalhästar:

– Ferrari Sisu fick vi som treåring och han gillar att vara ute och busa och leka i hagen. Han har inte samma utstrålning som Campo Bahia men i loppen då händer det ändå saker.

”Höga krav på sig själv”

Oavsett utgången i söndagens storlopp verkar Marc vara fast besluten att utvecklas inom travet. Han har höga krav på sig själv och vet vad han vill.
– Jag trivs bra i stallet men vill fortsätta utöka min närvaro på banorna. Jag vill finnas i stallet och sedan ut och köra lopp. I framtiden ser jag mig ta ännu mer ansvar och jag hoppas hela tiden kunna utveckla mig.
– I framtiden hoppas jag alltid kunna falla tillbaka mot en tränarrörelse. Som kusk kan man vinna eller förlora, men som tränare har du alltid det att luta dig emot, både i med och motgång.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Jägersro

V75