”Har inte haft så fin form på väldigt länge”

Lars I Nilsson bärgade den enda V75-vinsten till Sverige

avChristoffer Wickman

1 av 2 | Foto: TR Bild
Global Takeover vann på V75 i lördags med Lutfi Kolgjini

I lördags vann Lars I Nilssons Global Takeover på V75.

Det gjorde att stallet passerade en miljon i insprungna prispengar.

Jägersroproffset tycker det blåser positiva vindar för dagen.

– Jag har inte haft så här fin form på hästarna på länge, säger Lars I Nilsson.

I lördags avgjordes V75 från vårt västra grannland Norge och på Momarken travbana.

Sex av de sju V75-loppen vanns av norska ekipage, och den enda svensktränade hästen som vann var Lars I Nilssons Global Takeover, som kördes av Lutfi Kolgjini.

Global Takeovers V75-seger var stall Lars I Nilssons tionde årsseger, och i samband med den V75-segern passerade stallet också en miljon kronor i inkörda prispengar.

Lars I Nilsson hade ett ganska tufft fjolår och körde ”bara” in 2,5 miljoner kronor till stallet, att jämföra med siffror som 4,1 miljoner kronor, 4,4 miljoner kronor och 7,8 miljoner kronor de tre åren före.

Men nu tycker Jägersroproffset att det blåser positiva vindar i stallet.

”Det var välregisserat”

– Stallet mår bra för dagen, jag har inte haft så här fin form på hästarna, jag ska inte säga på ett par år, men inte under hela fjolåret så hade vi så här bra form överlag på hästarna, säger Lars I Nilsson och fortsätter:
– Just nu så känns det som om alla hästarna löper bra, och jag har fått en bra start på året och har redan passerat en miljon kronor i inkörda prispengar. Vi har också lite fina hästar som kommer underifrån, och några treåringar som jag hoppas ska blomma ut.

Global Takeovers V75-seger i lördags var den sexårige valackens tionde seger i karriären, i den 44:e starten. 2017 vann Global Takeover försök och final i Klass II, och nu var det dags för V75-seger igen.

– Han var fin. Han har inte startat över aktuell distans tidigare för han är lite uppe i varv, därför fick han det perfekta loppet av Lutfi Kolgjini, med rygg och perfekt lucka till slut. Det var välregisserat.

”Trevlig tid framöver”

Vad tror du om Global Takeover framöver?

– Han är i en tuff klass och han har ett bekymmer och det är att han lätt blir lite entömd, därför är han svår att köra bakifrån för då drar han högertöm. Han är beroende av bra utgångslägen och att han sitter bra till, för då brukar han leverera. Får han bra utgångslägen då hänger han med i alla tempon för han har lätt att springa fort, men han är lite löpningsberoende och får han dåliga spår och dåliga positioner så blir han inte lika konkurrenskraftig, då blir han ofta entömd och vi har inte lyckats lösa den knuten fullt ut.

Vad väntar härnäst för honom?

– Det blir V75 på hemmabanan Jägersro den 6 april, sedan är han ju klar för V75-finalerna under Elitloppshelgen på Solvalla så det blir en trevlig tid framöver.

”Blev av med några fina hästar”

Upplevde du fjolåret som tufft?

– Ja, det var det. Jag blev av med några fina hästar, och det har varit lite av en generationsväxling i stallet. Men nu håller vi på och jobbar oss in i matchen igen och jag tycker jag har ett bra stall med bra hästägare och bra personal, vi har kul om dagarna och vi gör ett bra jobb och det är kul att gå till stallet varje dag, säger Lars I Nilsson och avslutar:
– Hoppet lever om att det ska fortsätta gå bra ett tag till, jag har fina hästar att fylla på med underifrån och de som går bra nu tror jag också har en del kvar att hämta. 

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Solvalla

Trav