”Då får man fråga om personen sitter ner”

Vinnarambassadören om tidernas häftigaste och mest udda vinnarsamtal • Så går han till väga vid rekordvinst

Publicerad:
Uppdaterad:
Hans G Lindskog.
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Hans G Lindskog.

TRAV

På lördag kan tidernas vinstrekord på V75 slås.

Och får du ett samtal från Hans G Lindskog – då lär du ha miljoner skäl att le.

– Vinner någon 120 miljoner får man försiktigt fråga om personen sitter ner, säger ATG:s vinnarambassadör.

Det råder spelhysteri i Sverige inför lördagens V75-omgång på Eskilstuna.

I potten: 120 miljoner kronor till en ensam vinnare, i så fall tidernas högsta vinst på spelformen.

I samband med en miljonvinst på trav så får vinnaren ett samtal från vinnarambassadören Hans G Lindskog.

”Chockerande upplevelse”

Trav365 kollade hur han förbereder sig inför ett sådant samtal och hans mest minnesvärda och mest udda vinnarsamtal genom tiderna.

Till att börja med, vad är den vanligaste reaktionen du får?

– De som vet att de vunnit säger nästan alltid: ”Tjenare Hans G, är det inte fantastiskt. Vad kul att du ringer”.

Om någon vinner 120 miljoner kronor på lördag är det du som ringer och berättar det. Hur förbereder man sig för ett sådant samtal?

– Skulle det vara så, då får man till att börja med suga in luft. Det är ju en chockerande upplevelse. Om vederbörande svarar så är alltid min första fråga om han eller hon har spelat, jag hör direkt om de vet om vinsten eller inte. Sedan går jag igenom systemet, så det är rätt man eller kvinna jag har på tråden. Sedan får man försiktigt fråga vederbörande om han eller hon sitter ner och har folk omkring sig och att någonting oerhört har hänt.

– När det handlar om så mycket pengar och personen har minsta behov av hjälp för att placera dem rätt på bank exempelvis så har ATG resurser att hjälpa till. Till sist är det viktigaste för mig att ha en total respekt för anonymitet om de så önskar det.

”Minns hela den dagen”

När vi ber Hans G Lindskog att lista sina mest minnesvärda vinnarsamtal genom åren så dyker V75-vinsten från nyårsafton 2017 upp först.

– Det var på nyårsdagens morgon och jag höll på att lasta in barnbarnen i bilen. Då ringde vinnaren själv upp mig och berättade att han hade en skrynklig papperslapp som var värd 17,6 miljoner.

– Jag minns hela den dagen, från det att han ringde och hur jag hjälpte honom att registrera sitt konto och lämna in spelkvittot hos ett ombud. Han hade lämnat in en Harry Boy för 96 kronor.

”Hade ingen aning”

– Sedan går det inte att komma ifrån rekordvinnaren på V86, Anders Åkesson, som vann 22,6 miljoner kronor. Han hade ingen aning om att han vunnit och vi gick igenom lopp för lopp. När vi hade kommit till den femte avdelningen så berättade jag att favoriten vann. Anders svarade: ”Vad synd att det inte kunde skrälla där”. Jag svarade: ”Anders, det gick bra ändå, du blev ensam med åtta rätt”.

– Jag drog på utdelningen och efter en lång tystnad sa jag att han hade vunnit 22,6 miljoner kronor. ”Sånt skojar man inte om”, svarade han. ”Nej, Anders, sånt skojar man inte om”, svarade jag.

Putsade fönster

Vad är det mest udda samtalet som du aldrig glömmer?

– Det var för tre år sedan. En man hade vunnit 1,2 miljoner kronor på V75. Jag ringde och presenterade mig för kvinnan som svarade. Hon var arg och vägrade låta mig prata med honom eftersom hon sa att han var upptagen på lördagskvällen.

– Till slut frågade jag vad han gjorde, svaret: ”Han putsar fönster”. Efter mycket om och men så fick jag prata med mannen. Han hade inte en aning om att han vunnit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN