”Blivit inbjudna till Elitloppet”

Foto: Linda Toscano och Tim Tetrick är duon bakom Nordamerikas främste äldre travare Market Share. I maj kan vi få se Hambletonian-vinnaren Elitloppet.
TRAV

Elitloppstemperaturen har redan börjat stiga.

Natten till söndag svensk tid bekräftades att Nordamerikas främste äldre travare Market Share har Solvalla som mål nästa år.

– Vi har blivit inbjudna till Elitloppet och jag tycker att "Timmy" förtjänar en chans till där, sade ägaren Richard Gutnick efter en imponerande säsongsavslutning på Meadowlands.

Att vinnare av Nordamerikas största travlopp Hambletonian kommer till Sverige för att tävla hör verkligen inte till vanligheterna. Det senaste exemplet är förstås Stefan Melanders Scarlet Knight, men innan dess får vi backa bandet till åren 1988-1990 då Mack Lobell tjusade elitloppspubliken.

I vår kan det vara dags igen.

Efter den synnerligen övertygande triumfen i TVG Free For All på nyrenoverade Meadowlands bekräftade kretsen kring Market Share inte bara att man fått inbjudan till Elitloppet utan även att man planerar att komma.

– Vi pratade om det igår, att om hästen tävlade bra ikväll så fortsätter vi nästa år också. Men nu ska ha få en paus, sade tränaren Linda Toscano.

Och fortsatt tävlande betyder med stor sannolikhet att fyraåringen kommer att tränas mot start på Solvalla sista helgen i maj.

– Just nu lutar vi åt att åka. Vi har blivit inbjudna till Elitloppet och jag tycker att ”Timmy” förtjänar en chans till där, sade Richard Gutnick och hänvisade till kusken Tim Tetrick som inte hade någon lycka med sig då han körde sitt hittills enda elitlopp med Buck I St Pat 2009.

Market Share har dominerat under sin första säsong mot äldre eliten i USA och blev i och med lördagens triumf trefaldig dollarmiljonär.

Årets sista insats blev också en av de mest imponerande då Tetrick bombade till ledningen, kom till halva distansen på stenhårda 1.08,4 och aldrig släppte någon i närheten. Segertiden blev 1.09,0/1 609 meter, belöningen drygt 1,5 miljoner kronor och i det slagna fältet återfanns elitloppsbekantingarna Arch Madness och Wishing Stone.

Nuncio knappt slagen

En annan häst som säkerligen har en fortsatt karriär i Sverige utstakad är Stefan Melander-ägde tvååringen Nuncio.

Det var för att ta hand om denne som Marcus M Melander flyttade över Atlanten för en knapp månad sedan och på lördagen väntade duons första eldprov tillsammans i Valley Victory Trot.

Men det blev ingen total succé. Efter en störning i första sväng forcerade körande John D Campbell Nuncio till ledningen efter 600 meter och kom upp till halva distansen på 1.10,1. Ekipaget fick inte vila länge innan färske världsrekordhållaren Muscle Network utmanade. Den senare gjorde debut för Jonas Czernyson och visade att genombrottet i Lexington för två månader sedan inte var en tillfällighet när han kopplade grepp på favoriten och avfärdade dennes kontringsförsök på insidan, klockad till 1.11,6.

Nuncio noterades för samma tid och belönades med cirka 800 000 kronor vilket innebär att han passerade tre miljoner kronor under sin första säsong på tävlingsbanan.

Dubbelt så mycket har Jimmy Takters jämnåriga kulldrottning Shake It Cerry dragit in och stonas uppgörelse Goldsmith Maid blev en ren formalitet via ledning hela vägen på 1.10,7.

Och apropå kulldrottningar avrundade även Nordamerikas vinstrikaste travare 2013, fenomenet Bee A Magician, en perfekt treåringssäsong med 17 segrar på lika många starter och tio miljoner kronor insprunget, när hon spurtade hem Moni Maker Trot på 1.10,6.

Robin Johansson /Kanal 75