Mot eliten – över alla distanser

Foto: Patrik Fernlund
TRAV

Han är som ett årgångsvin.

Blir bättre och bättre för varje år.

Alfas da Vinci kommer få en succé­säsong igen.

Nu vill jag se honom i Olympiatravet.

Åttaårige Alfas da Vinci hade ett makalöst fjolår tillsammans med sin tränare och kusk Joakim Lövgren. Tillsammans tjänade de över två miljoner kronor och vann fyra lopp.

Tar det stopp nu, var det flera som frågade mig inför säsongsstarten på Mantorpstravet för några veckor sedan. Jag hade då sett hästen i ett strålande provlopp där han öppnade riktigt fort de första 500 meterna och jag fick direkt wow-feeling.

Han har nu två segrar på två försök i år och i går vann han trots en del strul på ­vägen.

Joakim Lövgren såg att värste konkurrenten i spetsstriden Nahar galopperade direkt. Det gjorde Lövgren sugen, men då körde även han galopp men hästen hjälpte till och hittade snabbt benen. Sedan blev det rätt så rörigt under slutvarvet då Jägersroprofilen körde på chans och det såg länge mörkt ut då skicklige Erik Adielsson styrde enligt skolboken bakom Spring Erom. Han försökte stänga inne Alfas da Vinci så länge som möjligt, men mitt på upploppet kom luckan för Lövgrens häst som sprang om Adielssons styrning den sista biten.

Lövgren har smugit igång hästen och inte satt upp några direkta mål men nu måste han väl satsa på Olympiatravet med sin pr-häst?

Jag tror att Alfas da Vinci kommer utmana den yppersta eliten i år och han kan bli en otäck upplevelse för motståndarna. Många menar att hästen är alldeles för trög och långsam för de stora kortdistansloppen och det finns en poäng med det men kom ihåg: Det är många starka hästar som när de blir äldre utvecklar snabbheten och jag blir inte ett dugg förvånad om åttaåringen hävdar sig mot de bästa – över alla distanser.

Kan bli årets uppstickare

En annan häst som kan vinna något storlopp under detta år är Buzz Mearas, fem år. Det är en fantastisk häst att följa på en travbana. Han ser ut som en tavla, är extremt startsnabb och trots att han inte lämnat Silver­divisionen ännu tror jag att Lutfi Kolgjini och hästens ägare spänner bågen högt i år.

Han hade inte startat på flera månader inför gårdagens lopp på Kalmartravet, men trots det lekte han med konkurrenterna från ledningen.

Elitloppet? Ja, varför inte.

Han har det mesta som krävs och har ­visat att han duger mot topphästarna. Det kan bli årets uppstickare.

Upp i rök

Dramatik i V75-5, där Veijo Heiskanens tuffa brud Roses Glory var på väg att koppla segergreppet, men i början av upploppet gick hästen över i den förbjudna gångarten passgång och chanserna gick upp i rök.

I stället vann Orakel Face, som höll undan före en bra avslutande Hertig Shim som visat storform på sistone.

Till sist: Härliga tävlingar med mycket kamp var det under hela dagen och det märks att våren snart är här. Nu börjar säsongen på allvar.

Det finns bara ett ord för det: Magi.

Patrik Fernlund