Svensk montéryttare åtalas för djurplågeri

TRAV

En svensk montéryttare åtalas för djurplågeri.

Detta efter att ha drivit en häst på ett otillåtet sätt i ett lopp på Åbytravet ifjol.

– En eventuellt fällande dom leder till ytterligare konsekvenser, men i avvaktan på domstolens beslut agerar inte sporten, säger Svensk Travsports jurist Göran Wahlman i ett pressmeddelande.

Montéryttaren segrade i ett lopp på Åbytravet i december i fjol. Men efter loppet dömdes hon till två veckors avstängning och 1 500 kronor i böter av måldomaren på grund av felaktigt bruk av körspö.

Kvinnan har avtjänat det straffet, men banveterinären anmälde även händelsen till Länsstyrelsen.

Nu åtalas hon vid Göteborgs tingsrätt för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

 – När Länsstyrelsen får in en anmälan, i det här fallet från banveterinären, gör man en egen bedömning om Länsstyrelsen ska polisanmäla ärendet. Så skedde och därefter har en åklagare bedömt att det finns anledning att åtala ryttaren vid tingsrätten, berätter Göran Wahlman på Svensk Travsport.

”Hon har avtjänat travsportens straff”

Just nu kommer inte förbundet att agera i frågan.

– Det straff som ryttaren dömdes till av travsportens måldomare har hon avtjänat under januari. En eventuellt fällande dom leder till ytterligare konsekvenser men i avvaktan på domstolens beslut agerar sporten inte emot henne utöver det straff hon redan dömts till.

Licensen kan dras in

Men en fällande dom skulle kunna få konsekvenser för både ryttare och hästägare.

– Om en person fälls för djurskyddsbrott beslutar licenskommittén om en eventuell indragning av licensen. Men redan Länsstyrelsen kan i praktiken avgöra detta – om de utfärdar ett djurförbud är det självklart inte möjligt för ryttaren att ha en licens inom travsporten.

– Vad gäller loppets resultat diskvalificeras ekipaget i efterhand om ryttaren fälls för brott mot djurskyddslagen eller djurplågeri. Därmed kommer vi kräva tillbaka prispengarna från ägaren och korrigera resultatlistan, fortsätter han.