Karlsson: Elitloppets två största stjärnor

avMattias Karlsson

TRAV

Nuncio och Åke Svanstedt.

Det är Elitloppets två största stjärnor.

Nuncio kommer att krossa motståndet.

Sportbladets Mattias Karlsson.

Känslan är densamma varje år. Det tycks på förhand vara ett av de bästa Elitloppet någonsin, inte sällan blir så också fallet.

I startfältet finns som vanligt stjärnor, profiler och jokrar. Samtidigt som vi har fjolårets hisnande race kvar i huvudet – när speedige Magic Tonight höll emot vilt sluggande Mosaique Face i dödens och Nuncio i tredjespår.

Elitloppet 2016 har två starkt lysande stjärnor. En fyrbent och en tvåbent, Nuncio och Åke Svanstedt.

Stefan ”Tarzan” Melanders omåttligt populäre Nuncio är nu fem år och inte junior som för ett år sedan. Den svarte springaren ser ännu smidigare, starkare och speedigare ut jämfört med i fjol, han är helt enkelt en fullvuxen senior med mer muskler.

Den store profilen

Den store travprofilen Åke Svanstedt kommer tillbaka till Solvalla och Elitloppet från USA för en helg, och hans Elitloppsvinnare Gidde Palema och Torvald Palema ska hyllas på arenan. Årets Elitloppshäst Resolve gav inte det bästa intrycket i den senaste starten på Meadowlands i New Jersey, men ”Svanen” är fylld av självförtroende och vi vet hur han kan ställa i ordning sina hästar till när det verkligen gäller.

Visst hade det också varit spännande att se franska superstjärnan Bold Eagle mot Nuncio, och visst hade det varit kittlande med Daniel Redéns skadade supersto Delicious U.S. i andra ytter med Timoko i spets och Nuncio i dödens. Men feelingen är ändå att vi har det mesta och det bästa.

Tre tränare har två hästar med i Elitloppet; Stefan ”Tarzan” Melander, Daniel Redén och Fabrice Souloy. Där framförallt ”Tarzan” har en ny superduo i form av femåringarna Nuncio och Volstead, som är klass med radarparet Scarlet Knight och Gigant Neo (ja, ”Tarzan” vinner väl Elitloppet nästa år också med Uncle Lasse).

Daniel Redéns och miljardären Bengt Ågerups lyxstall har efter att Delicious U.S. blev skadad två jokrar med. Jag kan inte bli kvitt känslan att Propulsion skulle kunna slå Nuncio från dödens (ja, att Örjan Kihsltröm väljer att köra honom före regerande mästaren Magic Tonight säger också något).

En av världens bästa - genom tiderna

Den karismatiske franske tränaren Fabrice Souloy har vunnit Elitloppet med Commander Crowe och Exploit Caf, och varit tvåa med Oiseau de Feux. Your Highness har nyligen vunnit Olympiatravet och Copenhagen Cup och framstår som världens bästa sto efter att Delicious U.S. blev skadad och nu körs hon av Franck Nivard (Frankrikes Örjan Kihlström), men jag har svårt att se att hon har hårdheten att räcka ända till seger i Elitloppet.

Fransktränade Timoko är en av världens bästa hästar genom tiderna, har den bästa kusken i form av Björn Goop och är bättre än någonsin nio år gammal. Fyra raka Elitloppet, med segern 2014 och tredjeplatsen 2013, imponerar (i Prix d’Amerique har han på fem raka starter varit femma-sjua-femma-trea-tvåa).

Jennifer Tillman blev 2015 den första kvinnan att köra Elitloppet på 19 år efter Helen A Johansson. Jennifer Tillman och Royal Fighter kommer nu tillbaka efter käftsmällen som gjorde oss alla knäsvaga förra året när de vann försöket från dödens.

Synd att han misslyckades

Från USA kommer endast Åke Svanstedt till Elitloppet. De kaxiga jänkarna brukar alltid förgylla racet, men ingen från andra sidan Atlanten har vunnit sedan Moni Maker 1999 (ja, och då var det ju emigrerade svensken Jimmy Takter som tränade).

Det är synd att ”Tarzan” Melander misslyckades med att få hit cowboyen John Campbell (nyligen bortgångne Mack Lobells gamle kusk) för att sitta upp bakom Nuncio (ja, den publikfriande regissören ”Tarzan” ska ju också ha frågat Stig H Johansson att köra Nuncio och Berndt Lindstedt att köra Volstead). Örjan Kihlström i sulkyn bakom Nuncio i stället för ”Tarzan” själv som i fjol är i alla fall ännu ett plus – Kihlström kommer att vinna sitt tredje Elitloppet, det andra raka.

Ettan, tvåan och fyran 2015 – Magic Tonight, Mosaique Face och Royal Fighter – blev inbjudna de två senaste dagarna. Regerande norske världsmästaren Papagayo E. fick ingen alls.

Oasis Bi, Royal Fighter, Nuncio och Propulsion var spårvinnare. Magic Tonight var den stora förloraren.

Jag tror att det blir stor svensk dominans. Jag tippar att sju av de åtta finalhästarna är svensktränade men att den åttonde, franskränade Timoko, blir livsfarlig i segerstriden.

30 000 åskådare på Solvalla, alltid på mors dag den sista söndagen i maj. Tre miljoner kronor till vinnaren.

Två försök och en final över sprinterdistans, den engelska milen, 1 609 meter, med bilstart. Det är en av de mest dramatiska, klassiska och största återkommande idrottsögonblicken i svensk idrott.

Nuncio kommer att vara som bäst och vinna Elitloppet ett år. Det är 2016.

”Tarzan” slår ”Svanen”

Vidare från försök ett: Timoko, Propulsion, Mosaique Face, Oasis Bi.

Vidare från försök två: Nuncio, Royal Fighter, On Track Piraten, Magic Tonight.

Vinnare: Nuncio.

ARTIKELN HANDLAR OM