Knepet mot seger: Tränas av ’Buddy’

TRAV

Hunden är Royal Fighters bäste vän  – och assisterande tränare

1 av 3 | Foto: Tina Eriksson/Privat
Royal Fighter och Buddy pussas i stallet hos tränaren Per K Eriksson.

Topphästen Royal Fighter tar hjälp av hunden Buddy inför uppladdningen till Elitloppet.

Buddy är med på alla träningspass och ser till att allt går rätt till.

– De är bästa kompisar, säger Per Rodert, uppfödare och ägare till Royal Fighter.

Det är Per Rodert, som fött upp och äger Royal Fighter tillsammans med sambon Christina Nilsson, som publicerat de fina bilderna på Elitloppsstjärnan Royal Fighter på Facebook.

På bilderna kan man se hur hästen står och pratar med sin hundkompis Buddy i stallet. I inlägget beskriver Per Rodert hästen och hundens relation som något alldeles extra.

– De är bästa kompisar. Den bilden jag publicerade på Facebook där de mer eller mindre står och pussar varandra – så är det nästan varje dag. Buddy är med på varje träning som de har. De är riktiga kompisar, berättar han för Trav365.

– Han är med på alla träningspass, han jagar på och håller ordning. Det är inte någon träning som han inte är med på. Hunden kanske inte orkar hela träningen, han har sämre kondition än vad Fighter har, fortsätter Per.

Du skriver även att Buddy har sett till att Royal Fighter har slutat att bryta åt vänster när han springer?

– Frågar du tränaren så är det nog andra faktorer som gör att Fihter springer rakt nu. Men jag tyckte det var roligt. Hunden springer med vid sidan av och då springer Fighter och tittar på Buddy.

Men du tycker att hunden kan ha ett finger med i spelet?

– Ja, precis hunden har ett finger med i spelet, säger han.

”Van vid hund”

Royl Fighter är uppfödd på Per och Christinas gård och redan där fick han bli kompis med en hund.

– Han är van vid hund hemma hos oss. Det var en hund som var med när han föddes, vår schäfer. Han är uppväxt med hund som han har jagat och blivit jagad av. Nu har han fått en ny kompis, Buddy, sedan några år tillbaka.

– När de är riktigt små fattar nog varken föl eller hund att de inte kan leka med varandra ordentligt. Hundarna brukar vara inne och jaga hästarna. Hästarna brukar ofta jaga hundarna i hagarna. Det blir hatkärlek till en början och när de lär känna varandra så blir det mer precis som med Buddy och Fighter. Det där kortet när de står och pussar på varandra har vi inte stått och väntat länge på. Han är med när Fighter tvättas av och ser till att allt går rätt till, säger han.

”Drömmen har fortsatt”

För Per Rodert är det ett stort ögonblick när hans egna uppfödning går ut i Sveriges största travlopp; Elitloppet.

– Elitloppet är inget som man tror att man ska få vara med i. Bara att få vara med är otroligt spännande. Nu är det andra året. Förra året levde vi bara som en dröm de veckorna som var innan. Nu känns det som om drömmen har fortsatt. Det är osannolikt att få vara med om det här och två år i rad. Det är inte många som både är uppfödare och ägare som får vara med om det här. Det är speciellt.

Vad tror du om chanserna?

– Det är så att vi är med och om hästen är i bra form, vilket vi tror att han är, kommer han kunna vara med långt där framme om allt fungerar. Han är lika bra som de andra hästarna i Elitloppet och har lika bra chans att vinna. Förhoppningarna och drömmen finns. Det är en sådan sak som uppfödare tänker när hästarna är föl. De drömmer om att det ska bli en riktigt bra häst. När man är i stallet brukar man skämta; där har vi fått en Elitloppsvinnare. Det är det största inom travet för uppfödare och en dröm man pratar om när hästar föds.

För er är det inget skämt, det kan bli verklighet?!

– Ja, och han var med förra året och bevisade att han dög väldigt bra när han vann sitt försök och var fyra i finalen. Vi har en bra kusk så vi är jättenöjda.