DOKUMENT: Så blev banan en stjärnfabrik

avChristoffer Wickman

TRAV

Trav365 går på djupet i mysteriet Mantorp: ”Hårt arbete"

Foto: Kanal 75
Kjell P Dahlström, familjen Takter, Ina Scott och Dumle Loss är alla från Mantorp

De är en av Sveriges yngsta travbanor – men har trots det fått fram mängder av färgstarka profiler.

Hemligheten: hårt arbete.

På söndag kan Mantorp vinna sitt första Elitlopp.

– Det är en angelägenhet för alla på banan, säger Mantorps sportchef Thomas Knutsson.

1965 invigdes travbanan Mantorp.

Bara Halmstadtravet, som invigdes fyra år senare, är yngre bland Sveriges större travbanor.

Men trots sin ungdom har Mantorp genom åren fått fram flera färgstarka profiler, både två och fyrbenta.

Vad sägs om familjen Takter, Helen A Johansson, Kjell P Dahlström, Sture Lindström, Claes Svensson, Jan Hellstedt och Mikael Selin.

Eller hästar som Ina Scot, Opal Viking, Don Kiwin, E.O.Brunn, Dumle Loss och Ivar Sånna.

På söndag kan Mantorp få sin första seger i Sveriges största travlopp Elitloppet, och de har inte bara en chans, utan två.

Per K Erikssons Royal Fighter och Stefan P Petterssons Oasis Bi försvarar Mantorps färger framför en fanatisk Solvallapublik på söndag eftermiddag.

”Ser att andra kan”

Mantorp har haft representanter i Elitloppet tidigare, närmast seger har Royal Fighter varit. I fjol gick han i mål som fyra fastlåst med gott om krafter kvar. Ina Scot, som faktiskt gjorde karriärens sista start just i Elitloppet, samt Cenit Guy, Hassan Star och Prince Tagg har också representerat Mantorp i Elitloppet.

– Det är svårt att säga varför Mantorp genom åren lyckats få fram både bra tränare och hästar, men till viss del handlar det om att man ser att andra kan, och att man då kan själv. Jag tror det är självförtroende som smittar av sig. Det har också genom åren visat sig att vi har duktiga hästmänniskor i regionen, och även om vi inte haft någon jättestor tränare som tillhört toppen i landet den senaste tiden så har vi flera duktiga tränare som tillhör skiktet precis under, säger Thomas Knutsson, sportchef på Mantorp, till Trav365.

Hur är det som travbana att ha två representanter i Elitloppet?

– Det är fantastiskt, det är kul och få förunnat att ha med en, och att ha med två är helt fantastisk. Det känns på hela banan att det smittar av sig och alla gläds också, det är god sammanhållning mellan tränarna på banan och jag tror att alla gläds med Stefan och Per. Det är en angelägenhet för banan, verkligen.

”Vi är jättetajta”

Per K Eriksson, tränare till Royal Fighter, är säker på sin sak gällande Mantorps framgångar genom åren.

– Hårt arbete, säger han till Trav365 och fortsätter:

– Det är hårt arbete som gör att det går bra, och sedan också kunskap. Men vi är inga glidare, det som gör att det gått bra är för att det är hårda killar. Det är arbetare som jobbar jämt, så är det faktiskt. Tuffa killar som jobbar hårt.

Per K Eriksson framhåller också sammanhållningen.

– Om man tittar på mig och Stefan P Pettersson så är vi jättetajta, vi hjälps åt, lånar varandra grejer, och ställer alltid upp på varandra.

”Han kan absolut vinna”

Hur är status med Royal Fighter, inför söndagens Elitloppet?

– Det är jättebra med honom, och jag tror det blir perfekt med årets tredje start i Elitloppet. Debuten i år var tio gånger bättre än i fjol, och loppet senast i Jägersro var jättestarkt och han har också gått framåt med det loppet i kroppen. Han ska gå ett jobb under onsdagsmorgonen och jag tror tajmingen blir perfekt faktiskt.

Tror du att din häst kan vinna Elitloppet?

– Det tror jag absolut, om det inte blir för mycket strul. Men med det fina utgångsläget som han fick och hur han känns så tror jag det, absolut, säger Per K Eriksson.

”En jävla trygghet”

Stefan P Pettersson, tränare till Oasis Bi, instämmer i Per K Erikssons ord om hårt arbete och sammanhållning.

– Ja, så är det. Man kan ju fråga sig om det är tur eller skicklighet att Mantorp lyckats få fram både hästar och tränare, och det vet jag faktiskt inte, men det är klart det är jättearbete som ligger bakom. Det är också bra sammanhållning och alla gör sitt bästa för att hjälpa till, och det är en jävla trygghet faktiskt. Vi bollar med varandra och har man ett problem kan man ställa frågan och sedan gör alla sitt bästa, säger Stefan P Pettersson och fortsätter:

– Just nu så har vi ju två kanonhästar på banan och jag vill lyfta fram banpersonalen där, de har gjort ett kanonjobb i vinter vilket har gjort att vi har kunnat fullfölja den träning som vi vill. Det är bra stämning på banan och det känns roligt, vi stöttar varandra när vi kan och vi hjälper varandra när vi kan. Det är ingen tränare som har mängder med hästar och blir överlägsen, utan det är medeltränare där de flesta känner varandra och det är bra arbetsförhållanden här.

”Takter tar besluten”

Hur är status med Oasis Bi inför söndagens Elitlopp?

– Han mår bara bra, han gick jobb i lördags och har bara myst och skrittat lite efter det, och han ska gå ett jobb under torsdagen och sedan hoppas och tror jag att allting ska vara perfekt sen.

Vad tror du om loppet?

– Svårt att säga, Johnny Takter tar alla beslut, mitt jobb är att se till att hästen är så bra som han kan vara. Ingen tar en längd på honom från start om vi inte vill i varje fall, men som sagt, lösningen är upp till Takter. Det är skönt att vara på innerspår i varje fall, för vi vet hur fort det kommer gå, säger Stefan P Pettersson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mantorp

Trav

Elitloppet