5 heta talanger som kan slå igenom 2016

Nytt år – ny chans att lyckas inom trav-Sverige.

Vilka unga talanger slår igenom 2016?

Trav365 listar några stekheta kandidater.

– Målet är att bli tränare, framöver, säger Kevin Svedlund.

Vem blir näste Åke Svanstedt eller Björn Goop?

Trav-Sverige dräller av unga förmågor som satsar hårt på sporten.

Trav365 har listat fem unga aktiva som går en ljus framtid till mötes.

Fotnot: Talangerna får vara födda senast 1993 och inte ha slagit igenom ”med dunder och brak” redan.

Kevin Svedlund

Ålder: 22

Licens: Lärlingslicens, Åby

Trav365:s kommentar:

”Svedlund är på gränsen till att slå igenom på riktigt. Under 2015 hade han en hög segerprocent och fick chansen som försteman hos en av Sveriges bäste- och störste travtränare, Robert Bergh. Hos Bergh har den unge Kevin inte bara fått ta stort ansvar på gården och i stallet – han har även fått köra en hel del hästar åt chefen. Med den chansen i ryggen har han en gyllene chans att blomma ut på riktigt under året. Han har redan provat hetluften på V75, travets elitserie, flertalet gånger, med en andraplats som bäst. Sitter pricken över i:et i år?”

  Vad talar för att du slår igenom i år?

– Att jag fått en väldigt fin möjlighet med det här jobbet hos Robert Bergh. Jag får köra väldigt fina hästar åt honom. Med den positionen så kanske jag får köra åt flera stora tränare också, om jag sköter mig.

Vad är dina mål med travsporten?

– Målet är att bli tränare framöver, när jag blir äldre. Det är ingen stress. Om det blir om fem år jag söker till kurserna, eller när det blir, det vet jag inte.

  Vem av de andra på vår lista tror du kommer att få ett riktigt bra år?

– Kevin Oscarsson kommer garanterat att få ett bra år. Henriette går det också väldigt bra för.

Mats E Djuse

Ålder: 17

Licens: Ungdomslicens, Östersund

Trav365:s kommentar:

”17-åringen är född i en riktig travfamilj och de äldre bröderna Mattias och Martin Djuse har redan proffslicens, trots deras ringa ålder. Mats har visat väldigt fina körhänder, det gjorde han redan som ponnykusk, och spås en lysande framtid. I fjol tog han åtta segrar på nio starter. 2016 har han rivstartat med tre segrar på 13 starter, vilket ger en segerprocent på 23. I år hoppas han få visa upp sig på V86- och V75. Om det sker kommer den stora massan att få se hans kvalitéer. Frågan är väl bara när yngre brodern Magnus Djuse kommer upp på en liknande lista? Och följer ’travmaffian’ från Brunflos fotspår?”

Vad talar för att du slår igenom i år?

– Ja, vad ska tala för det? Det är väl att man får köra fler lopp, och kanske synas i större sammanhang, kanske på V86 och kanske köra något lopp på V75 under året. Det vore roligt! Jag har inlett året bra, det blir svårt att hålla det.

Vad är dina mål med travsporten?

– Jag har inga direkt långsiktiga mål så, jag går gymnasiet på Wången nu och har 1,5 år kvar. Jag ska gå klart det. Sen vill man ju både träna och köra lopp. Det är absolut roligast att vinna med en egen häst.

Vem av de andra på vår lista tror du kommer att få ett riktigt bra år?

– Jag vet vem alla är så klart, men Svedlund tror jag får ett genombrottsår, med allt fler styrningar hos Robert Bergh. Jag tror absolut att han kommer slå igenom ordentligt. De andra kommer också att fortsätta utvecklas så klart.

Henriette Larsen

Ålder: 20

Licens: Ungdomslicens, Halmstad

Trav365:s kommentar:

”Henriette är en snackis, inte minst i södra Sverige, då hon visar upp mycket goda körkunskaper. Under 2015 körde hon in 600 000 kronor och tog 17 segrar på 107 starter. Just att den unga talangen får så mycket körchanser öppnar upp för att hon får ett strålande 2016. Med arbetsgivaren Peter Untersteiner i ryggen kan den här tjejen gå hur långt som helst. Larsen får köra mycket lopp, åt flera olika tränare i söder, vilket ger henne jättechanser att synas och leverera i travsporten.”

Vad talar för att du slår igenom i år?

–  Det var roligt att höra att jag är med på er lista. Ja, att jag får fortsätta köra fina hästar och vara med i lärlingsloppen och vara med därframme. Jag har fått köra fina hästar också, jag får fina chanser.

Vad är dina mål med travsporten?

– Ja, alltså som kusk har jag som mål inom några år att vinna på V75. Och på lördag har jag en hygglig chans, tycker jag. Allt kan hända. Just nu har jag inte tänkt så långt, men jag tror inte att jag kommer bli tränare, jag vet vad det innebär och att det är enormt hårda krav som ställs på en. Jag har det väldigt bra nu, som skötare till sju hästar och kör lopp på kvällarna. Sen vill man ju alltid utvecklas, men jag vet inte åt vilket håll det kommer gå åt.

Vem av de andra på vår lista tror du kommer att få ett riktigt bra år?

– Jag tror Kevin Oscarsson och Kevin Svedlund har en väldigt ljus framtid.

Kevin Oscarsson

Ålder: 21

Licens: Lärlingslicens, Halmstad

Trav365:s kommentar:

”21-åringen är nästan överkvalificerad för den här kategorin. Han föddes in i sporten då hans pappa Jim Oscarsson är en välkänd tränare, där hela familjen är inblandad i jobbet kring stallet. Redan bakom ponnys visade Kevin talang för det här med hästar, något han även tagit med sig till stora hästar. Efter flytten söderut, och jobb hos Johan Untersteiner, verkar det som att talangen utvecklats ännu mer och han får chanser att köra lopp åt Johan, och Jerry Riordan på Halmstadtravet, bland andra. I fjol körde han 226 lopp, tog 22 segrar och körde in drygt en miljon kronor.

Inget talar för ett sämre 2016...”

Vad talar för att du slår igenom i år?

– Det låter väldigt bra, att jag är med på listan. Det som talar för mig är att jag får köra bra hästar och får mer och mer rutin under den tid jag kört lopp och jobbat med det här. Jag har fått chansen att köra bättre hästar, förutom det stallet jag jobbar för.

– En annan starkt bidragande orsak till att det kan gå bättre för mig är att jag tagit hjälp av mentala coachen Stig Wiklund. Det har verkligen varit ett lyft. Jag har lättare att ta mig igenom motgångar i lopp, det har gjort att jag kan hålla en jämnare nivå. Stig ska ha mycket cred för det.

Vad är dina mål med travsporten?

– Jag har som mål att bli travtränare och bli så bra som möjligt som tränare och kusk. Det är ett mål jag har inom en lång framtid. Jag har inga kortsiktiga planer på det. Jag har alltid som mål att förbättra sig. Jag vill bli bättre på allt.

Vem av de andra på vår lista tror du kommer att få ett riktigt bra år?

– Det är riktiga talanger allihopa. Det har de redan visat. Men både Henriette och Kevin får fina chanser av sina arbetsgivare, och de tar tillvara på dem. Det är hugget som stucket, alla är bra.

Viktor Lyck

Ålder: 22

Licens: Lärlingslicens, Bergsåker

Trav365:s kommentar:

”Har fått fina chanser av sin arbetsgivare Svante Båth, som är väldigt duktig på att lyfta fram de unga i travsporten. Lyck är numera försteman på Båths Stockholmsfilial i Knivsta, vilket ger honom en ypperlig erfarenhet av travsporten. 22-åringen har även tagit för sig i löpkörningen och förra året vann han på V75, under Kriteriehelgen, i Stig H Akademins lopp, med hästen Joy Ribb. Efter en kylig styrning spurtade ekipaget till en säker seger under storhelgen i Stockholm.

Körchanser lär trilla in på löpande band under året och just nu har Lyck en segerprocent på 50, dock har han bara kört två lopp än”.

Vad talar för att du slår igenom i år?

– Jasså, jag är med på den listan, vi får väl se vad det blir med den saken. Vad talar för? Ja, jag avslutade förra året bra och har börjat bra i år. Det har ju med erfarenhet att göra det där. Jag får en del chanser av  Svante Båth, man kör så mycket man hinner. Det har gått jättebra hittills, helt klart.

Vad är dina mål med travsporten?

– Jag trivs jäkligt bra nu hos Svante, jag är försteman här i Knivsta, det är jäkligt skoj. Det är mycket ansvar och fina hästar, men det är klart att man vill bli tränare någon gång. När det sker, det vet jag inte.

Vem av de andra på vår lista tror du kommer att få ett riktigt bra år?

– Jag känner dem mer eller mindre allihopa. Kevin Oscarsson har visat tidigare att han är duktig. Mats är yngst av dem alla, men han är riktigt duktig, jätteduktig. Det beror alldeles på vilka hästar man får köra. Jag hoppas jag själv får ett bra år. Nu ska jag snart skaffa en ny dress också, nya färger, det är mycket som är nytt.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ämnen i artikeln