Trav

ATG:s vd om Quinté: ”Ett intressant spel”

Av: 

Minimedia

Erik Pettersson

Foto: Kanal75

TRAV

I tisdags vann spelare i Frankrike 52 miljoner kronor på spelformen Quinté.

Ett spel som kan komma till Sverige i framtiden.

– Det är värt att titta på, absolut, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth till Trav365.

Franske spelaren satsade en tjugolapp och prickade in de första fem hästarna i ett lopp på Vincennes, i rätt turordning, precis det spelet Quinté går ut på – lägg därtill att han prickade rätt bonusnummer.

Belöningen för hen blev drygt fem miljoner euro, eller runt 52 miljoner kronor.

”Intressant spel”

I Sverige finns inte möjligheten att spela Quinté. I alla fall inte än.

Är det något ni tittar på till Sverige?

– Det är värt att titta på, absolut, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth.

Han fortsätter:

– Man kan säga att spel på hästar bygger på tradition. Traditionen i Frankrike är att spela ”enloppsspel” och sätta ettan, tvåan, trean, fyran och femman i rätt ordning i Quintén. Traditionen i Norden är att vi spelar i flera lopp. Det är djupt rotade grejer, som byggts upp i många år. Det är väl nummer ett.

– Nummer två, om jag bara tittar på Quinté, det som är bra är att det går snabbt. Men man ska vara försiktig när man säger att Quinté är lösningen på alla världens problem. Spelet på hästar i Frankrike går ju nedåt...

– Men det är givetvis ett intressant spel. Sen måste jag säga att det var jätteroligt att det var en vinnare som vann 52 miljoner kronor i tisdags.

”Har inte råd att stänga någon dörr”

I Frankrike är Quinté det överlägset största spelet, som V75 i Sverige. Och för att komma upp till den statusen med en spelform krävs tid.

– Man ska även ha klart för sig att om man ska kunna vinna så mycket pengar (52 miljoner kronor) så krävs det att det är väldigt många som spelar på det. Det är en resa som tagit Frankrike dit de är i dag. Det är liknande resa som ATG har gjort för att få V75 dit det är i dag. Man får inte de där poolerna som i Frankrike över en natt, menar Skarplöth.

I Frankrike så får man välja ett bonusnummer vilket gör det till lite lotto, skulle det vara tillåtet med nuvarande reglement för spel på hästar i Sverige?

– Det måste bottnas ordentligt med våra myndigheter i så fall.

Men det här är inget ni stänger dörren för?

– Vi upplever oss inte ha råd att stänga någon dörr. Men det måste ju utvärderas ordentligt innan man kör. Hur har det gått över tid? Hur fungerar det med svenska förhållanden? Man ska veta att kunden alltid har rätt.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!