Bazire: ”Jag tvivlar på start i Olympiatravet”

Sportchefen jagar stjärntränaren för svar: ”Håller på febrilt”

avErik Pettersson

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild
Looking Superb.

Norske hästen Looking Superbs utveckling hos franske demotränaren Jean-Michel Bazire i vinter är smått sensationell.

Åbytravet vill gärna se vinterns komet-häst i Olympiatravet - men ser ut att gå miste om honom.

– Vi vet inte så mycket, vi har inte fått något bekräftat, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.

Franske ikonen Jean-Michel Bazire hade ett fantastiskt vintermeeting. Både som tränare- och kusk. Han gjorde stor succé med framförallt norska hästar.

Den mest sensationella förvandlingen stod Looking Superb för. En ”vanlig” häst i Norge gjorde den franske demotränaren till en Prix d’Amérique-häst.

Och inte bara det, i PdA gjorde komet-hästen en rå insats som knappt slagen tvåa.

”Inte fått tag på honom”

Med norska ägare så har det tidigt uttalats om en satsning mot de skandinaviska storloppet under våren och sommaren. Men Åbytravet ser ut att gå miste om Looking Superb i årets första storlopp: Olympiatravet.

I förra veckan skrev facktidningen Sulkysport att hästen skulle komma till storloppet.

Något som inte verkar stämma.

– Det var ju bara efter något som Bazire hade sagt i Equidia (franska travkanalen), säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.

– Vi har sökt Bazire, men inte fått tag på honom. Vi har bara pratat med en medarbetare i stallet, hans högra hand, kan man säga, och hon var tveksam till start i Olympiatravet och hade inte hört något om det.

”Trodde det var flygtransport...”

Norska trav- och galopptidningen tgn.no har fått snack med Bazire som verkar vara tveksam till storloppet i Mölndal, utanför Göteborg, i slutet av april.

– Vi tränade Looking Superb stenhårt inför Prix d’Amérique. Därefter fick han tre väldigt tuffa lopp på sex veckor. Han var sliten efter Prix de Paris och han är nu på min gård i Sable-sur-Sarthe, där han laddar batterierna, säger tränaren.

Jean-Michel har inte planerat nästa start.

– Först ska han få en paus och hämta sig. Just nu tvivlar jag på Olympiatravet. Jag trodde det var flygtransport dit, men det var det inte, säger han till tidningen.

Jon Walter Pedersen har läst samma sak.

– Vi jagar Bazire febrilt. Jag vill veta om det finns en möjlighet eller om det är uteslutet. Ägarna har velat komma hela tiden, men vi vill ju få höra det från tränaren också. De får prata ihop sig så får vi kolla med kretsen. Det är inte jätte-bråttom, men för min del är det bra att veta.

”Finns andra som startar i helgen”

Enligt vad Trav365 erfar så kan Readly Express komma att bli aktuell för loppet.

– Jag har inte haft någon kontakt med Timo Nurmos (tränaren) på ett tag. Han ska starta i helgen och då får jag prata med Timo, när jag träffar honom. Höra hur han tänker. Det borde kunna ligga bra till hands, det är ju en månad innan Elitloppet.

– Samma sak gäller Propulsion, jag ska prata med Daniel Redén (tränaren) och se hur han kommer lägga upp matchningen.

Vilka andra har du ögonen på?

– Det finns ju några som startar i helgen, typ Uza Josselyn och Dijon. Tony Gio är också intressant. Bazire har ju även Aubrion du Gers, som kan vara en möjlighet, vi jobbar på det. Det skulle vara bra att få klart med någon av de utländska hästarna nu. Det är två månader kvar nu, tiden tickar på.

– Jag pratade lite med Göran Antonsen också om Lionel. Tanken var väl att han skulle till avel, men han tränar på bra nu och ska kanske ut på Momarken i Steinlagers Äreslöp. Får se hur han tävlar där, en norsk häst vill vi ju alltid ha.

– Titelförsvararen Ringostarr Treb kom till Jerry Riordan i veckan och siktas mot en ny start i Olympiatravet, säger Jon Walter Pedersen.

Olympiatravet körs på Åbytravet lördag 27 april och har ett förstapris på 1,5 miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav