EXTRA V75

TRAV

Sportbladets tips till Solvalla

Årets Elitlopp har allt – i alla fall på förhand. Vilket innebär att det är sanslöst jämnt med hur många segerbud som helst och dessutom öppet för spekulationer om hur försöken blir körda.

Vilket är ovanligt, normalt sett vet man ganska väl i de här sammanhangen vem som frontar, vem som kör i dödens, och så vidare.

Men inte den här gången. Visst, Lavec Kronos och Beanie M.M. är de naturliga spetsbuden i respektive försök. Men varför skulle ­inte Nu Pagadi kunna överraska med att hålla ledningen? Och är det helt otänkbart att Åke Svanstedt chansar och testar i ledningen med Torvald Palema i det andra försöket? Vi inleder omgången, elitloppsförsöken alltså, med tre gånger sex streck.

I övrigt är det den avslutande avdelningen som ser mest intressant ut. Fyraåringseliten kan bli en härlig duell mellan Mago d’Amore och Main Wise As.

Per Nicklasson

V75-1

Loppet

Det första av två mycket svårtippade Elitloppsförsök. Men det här är i alla fall inte lika streckkrävande som det andra, känns det som.

Tipsettan

Första ­tipsettan var Lucky Jim, ­sedan ändrade vi oss till Quarcio du ­Chene. Men nu när vi försökt läsa loppet ­ytterligare en gång har vi ­fastnat för Nu Pagadi. Han ­galopperade ­visserligen bakom ­bilen från spår ett i Olympia­travet på Åby men vi hoppas att det var ett olycksfall i arbetet. Över 1?609 meter ­hinner hästarna med spår långt in på vingen få upp ­farten bättre. Stig H Johansson har sagt att Nu Pagadi i år kommer att bevisa att han är naturligt startsnabb. Vi tycker att det här är ett bra ­tillfälle att göra det. Visst, han kan få svårt att svara ut en sådan som Lavec Kronos, men om det lyckas blir Nu Pagadi mycket, mycket svårslagen.

Motbuden

Lucky Jim kommer med det bästa av ­rykten, men från sjundespår kan det vankas tung ­löpning. Dessutom fick han stryk i ­senaste ­starten. Är ­formen kanske inte på topp? ­Quarcio du ­Chene blir farlig med ett lopp i ­draget i hårt tempo, men är tuff nog att ge samtliga en match även om han skulle tvingas till en resa utan rygg. Lavec ­Kronos var fin i lördags, men nu är det väl ändå aningen för hårt emot, eller?

Skrällbudet

Nimrod Borealis kan massor, ständig ­outsider. Insatsen senast var visserligen svag men skylls på att han inte klarar att gå utan rygg, vilket han fick göra då.

Spetsbudet

Med det långa anloppet i starten tror vi att Nu Pagadi kan överraska och hålla ut samtliga. Annars är Lavec Kronos det naturliga spetsbudet.

! Statistik­vinnaren

Nu Pagadi.

Vår rankning

?1 Nu Pagadi

?7 Lucky Jim

?3 Quarcio du Chene

?4 Lavec Kronos

?6 Nimrod Borealis

?8 Triton Sund

?2 Copper Beech

?5 Ilaria Jet

V75-2

Loppet

Vårt tips är baserat mycket mer på hur vi tror loppet blir kört än på hästarnas kapacitet.

Tipsettan

Beanie M.M. bör kunna ta hand om ledningen – ­annars är han bara en

i mängden i det här loppet. Men från ­ledningen säljer han sig dyrt. Vi tror ju att Torvald ­Palema ­släpper och att ­Beanie är den som får överta. Sedan handlar mycket om Torbjörn Jansson kan hålla fast Torvald Palema ­tillräckligt länge för att denne inte ska hinna utnyttja sin speed. Jansson är rutinerad och skicklig nog för att klara det och från ledningen är han nog ­lösningen på det här loppet.

Motbuden

Prix d’Amerique-vinnaren Oyonnax måste ­givetvis tas på största allvar även om förutsättningarna är något annorlunda från vad han är van vid. Define the World gjorde ett väldigt gott intryck i Oslo Grand Prix. Torvald Palema… Åke Svanstedt hade nog önskat sig ett annat spår än innern. Nu måste han göra valet: ­antingen ­chansa och köra i ledningen, där Torvald ­inte trivs lika bra. Eller släppa och hoppas på att ­luckan dyker upp – inte alls säkert. Ett tredje ­alternativ är att ta en lugn start och säkra sig ut i tredje–fjärde ytter. Är det någon som kan klara att vinna därifrån så är det Torvald Palema. Lisa ­America avgjorde Oslo Grand Prix på ett imponerande sätt när hon växlade ner ledande Maharajah på ett par steg när luckan uppenbarade sig.

Skrällbudet

Brioni står sig väl mot dessa, men spåret gör att han säkert behöver en del tur på vägen.

Spetsbudet

Torvald Palema släpper, Beanie M.M. övertar?

! Statistik­vinnaren

Brioni har en segerprocent som är svårslagen i de flesta sammanhang.

Vår rankning

?4 Beanie M.M.

?3 Oyonnax

?5 Define the World

?1 Torvald Palema

?7 Brioni

?6 Lisa America

?8 Iceland

?2 Enough Talk

V75-3

Loppet

Spåren kan fälla dem som vi tycker höjer sig.

Tipsettan

Raja Mirchi är ­Sveriges överlägset bästa treåring så här långt, även om det dyker upp ­potentiella utmanare lite här och var just nu. Han bör ­vara mogen en ­riktigt snabb tid om ­loppet blir kört som han vill. Vi ­misstänker dock en viss risk för tung – alltför tung? – resa nu när det är lite ­finnar och norrmän med som faktiskt med största ­sannolikhet kan tänka sig att göra tävling av det hela. Därför garderar vi.

Motbuden

Nevele Wood verkar vara en rejäl häst och bakom Raja Mirchi är han den som höjer sig. Spåret gör dock att även han känns sårbar. Vi vill därför gärna ha med ett kul bud från bra spår också och på den beskrivningen passar ­Agostiinsin bra in, därför blir han vårt tredje och sista streck.

Skrällbudet

Deuxieme Picsous är en fin häst, men väldigt svårbedömd mot den här typen av motstånd. Kanske duger han bra, kanske räcker han inte till. Ska bli intressant att se.

Spetsbudet

Svårt att veta exakt hur startsnabba de utländska gästerna är, men vi är inne på att favoriten får svar.

! Statistik­vinnaren

Raja Mirchi har aldrig förlorat på svensk mark.

Vår rankning

?7 Raja Mirchi

10 Nevele Wood

?1 Agostiinsin

?4 Eysee

?2 Deuxieme Piscous

?5 Pele D.K.

?3 Thierry

?9 J.Gold

?6 Dominus

?8 Västerbo Face It

V75-4

Loppet

Tre hästar höjer sig.

Tipsettan

Somekindacatch har varit ifrån för ­hälta. Hur ­allvarligt kan det inverka på hennes prestation nu? Inte ­mycket ­hoppas vi som valt att tippa henne, ­vilket vi gör eftersom det här verkar ­vara en ­riktig flyg­maskin som bör ­passa ­väldigt bra med de här förutsättningarna.

Motbuden

Timjan U.S. och Nice Kronos är två hästar som verkligen visat framfötterna. Det ska bli spännande att se vem av dem som är bäst och, framförallt, om de kan rå på vår tipsetta med förmodat tyngre resor.

Skrällbudet

Domino Sund verkar ta den ganska ­tuffa matchningen på rätt sätt och har dessutom ­perfekt spår.

Spetsbudet

Somekindacatch öppnade vasst bakom bilen vid segern i näst senaste starten och vi tror att hon kan öppna ännu bättre vid behov.

! Statistik­vinnaren

Somekindacatch.

Vår rankning

?4 Somekindacatch

?6 Timjan U.S.

?3 Nice Kronos

?7 Irina Outlaw

?2 Domino Sund

?9 Warrawee Lizzy

?8 Avida de Vie

10 Fleetfoot Hanover

?5 Classic Belle

?1 Dakota Tooma

V75-5

Loppet

Här tror vi att de finska gästerna spelar första­fiolen, med extra plus för den som vi tror frontar.

Tipsettan

Sundsvik Saigon flög till ­ledningen ­senast. Fick ­sedan en tryckare av Luck Smith för att till slut gå undan till överlägsen seger i mer ­eller mindre ­oberörd stil. Det finns några startsnabba invändigt men vi har svårt att se vem som ska svara honom. Känns som om han leder runt om igen.

Motbuden

Luck Smith är nog lika bra som Sundsvik ­Saigon, men 2 maj var han chanslös efter en tyngre resa. Mycket talar för samma scenario.

Skrällbudet

Ewe Palema är bra nog, men spåret?

Spetsbudet

Nr 1 och 2 är snabba, men nr 5 är snabbare?!

! Statistik­vinnaren

Joke Face.

V75-5

Vår rankning

?5 Sundsvik Saigon

?4 Luck Smith

?1 Global Limousine

?3 Joke Face

?9 Castor Race

?8 Ewe Palema

?2 Winning Love

11 Eldoret

12 Lucilu Hanover

10 Ted Blågul

?6 Ohio Gilbak

?7 Dedes Brassie

V75-6

Loppet

Fina hästar, såklart, men ganska profillöst ändå. Det är känslan angående fyraringseliten för ston.

Tipsettan

Pebbly är startsnabb, travsäker och lättplacerad. Hon är nog bäst med en ryggresa fast med spetsläge över kort distans är det kanske läge att prova i ledningen?

Motbuden

Save the Quick får vi erkänna att vi inte riktigt kan men hennes meriter är starka, formen är bra och spåret går inte heller att klaga på. Dont Wear Pjs har vi fallit för. Synd på spåret, det är risk för att positionstrubbel. Arctic Love har visat att hon är väl så bra som de bästa svenska stona i kullen, Viola Silas undantagen, och med perfekt smygläge ska hon räknas.

Skrällbudet

Omega Neo blir nog bortglömd men är inte alls tokig. Senaste starten är bara att glömma.

Spetsbudet

Pebbly är mycket snabb vd laddning.

! Statistik­vinnaren

Moonlight Kronos.

V75-6

Vår rankning

?4 Pebbly

?2 Save the Quick

?7 Dont Wear Pjs

?1 Arctic Love

?9 Littlemscantbwrong

10 Omega Neo

?3 Michelle de Champs

?8 Moonlight Kronos

?5 Action Wind Ås

?6 Golda Jewel

V75-7

Loppet

Förutom Elitloppsförsöken det bästa loppet på V75-kupongen

Tipsettan

Mago d’Amore vinner det ena loppet efter det andra i imponerande stil. Nu ska han möta en av Europas bästa fyraåringar samt några gångbara utmanare till. Då får vi ett svar på exakt hur bra mago d’Amore är.

Motbuden

Main Wise As var grymt fin näst senast men inte alls till sin fördel senast, då han tydligen ska ha besvärats av en hovböld. Det skulle förklara den insatsen men väcker istället frågan om han hunnit återhämta sig från det? Zyrano Boko är vårt roliga bud i loppet men den som har råd bör även strecka I Won’t Dance.

Skrällbudet

Beat the Tag är en fin häst som har bra spår. Det är från de här lägena man hittar skrällarna och kan han få drömresan kan han duga.

Spetsbudet

I Won’t Dance är snabb ut. Zyrano Boko kan överraska och hålla ledningen från innerspår. Hur modiga är deras kuskar ifall hästar som Mago d’Amore och Main Wise As skulle testa för ledningen? Svara! tycker vi och lägger efter moget övervägande vår spetsröst på Zyrano Boko.

! Statistik­vinnaren

Mago d’Amore har aldrig startat i Sverige men är mycket segerrik på hemmaplan.

Vår rankning

?5 Mago d’Amore

?6 Main Wise As

?1 Zyrano Boko

?4 I Won’t Dance

?7 Juggle Face

?2 Beat the Tag

?9 Up Date Hoss

?3 Howthehaloareyou

10 Antonio Duo

?8?Tannerman Can