”Hoppas vi slipper den otäcka banan”

Foto: Stefan Melander och Iceland.
TRAV

Iceland var inte som bäst i senaste starten.

Nu är elitloppsvinnaren tillbaka för att försöka vinna guldfinalen annandag jul.

Tränaren Stefan "Tarzan" Melander är dock orolig över en sak.

– Jag hoppas att det inte blir någon betongbana igen, säger han.

Det är jackpot på V75 annandag jul på Solvalla. En ensam vinnare kan ta hem 45 miljoner kronor, enbart på sju rätt. Omgångens clou är Silverhästen, tillika finalen i gulddivisionen. Mycket av förhandssnacket handlar om matchen mellan Jaded och Iceland. Den senare svarade för en lysande insats näst senast i Gävle då Iceland joggade hem gulddivisionen.

”Fick inget fäste senast”

Efteråt var det många som trodde att han skulle slå Maharajah i senaste starten. Istället blev han utklassad av Stefan Hultmans tanks och Iceland stod inte riktigt att känna igen. Han var seg i loppet redan halvvarvet kvar och blev fyra efter att ha tappat en del över upploppet. Tränare Melander är ganska klar över vad den bleka insatsen berodde på.

– Iceland är inte någon häst som gillar hård bana. Vi har haft dåligt väder i Stockholm en tid och Solvallas bana passar honom inte. Den är väldigt stum och han klarar inte av att springa på betong, säger Stefan "Tarzan" Melander.

– Det är inte lätt för banpersonalen att hålla banorna fina när det är så här otäckt väder. Jag vill egentligen inte skylla på något för det är lika för alla, men han fick inget fäste senast och sprang och slirade enligt kusken. Så utan att skylla på något så tror jag att det berodde på banan.

Hur har Iceland varit efteråt i träningen?

– Han verkar fin men har bara gått lugna jobb. Konditionsmässigt är han bra i ordning och normalt sett borde han gå framåt med flera lopp i kroppen.

Vad tror du om uppgiften med spår fem bakom bilen?

– Till att börja med får vi hoppas på mildväder så att vi slipper den otäcka banan. Den får inte bli stum och som spelare bör man vara observant på hur banan blir under söndagen.

– Han är heller ingen värmningshäst och man ska inte bry sig om hur han ser ut under uppvärmningen. Blir det bra bana kommer han att gå ett bra lopp, det tror jag, hävdar Tarzan.

– Jaded var ruggigt bra och hela "Grönsakshandlarens" stall verkar vara i riktigt bra form nu. Det finns även flera andra hästar som är riktigt bra i loppet. Men är Iceland som han ska och banan är fin räknas han som vanligt.

I de senaste starterna har Iceland tävlat med öppet huvudlag? Blir det skygglappar på den här gången?

– Det kan bli helstängt huvudlag och han blir lite piggare då. Men jag bestämmer först på tävlingsdagen hur det blir, säger Stefan Melander.

Michael Carlsson/Kanal75