”Pappa har varit min läromästare”

Foto: Fredrik Lennartsson.
TRAV

Han är son till av landets bästa travtränare.

På onsdag gör Fredrik Lennartsson, 17, debut som kusk.

– Jag har inte hunnit bli nervös ännu, men det kommer inte bli så mycket sömn fram till loppet, säger Lennartsson.

Foto: Per Lennartsson.

17-årige Fredrik Lennartsson är uppväxt i stallmiljö då hans pappa är travtränare. Per Lennartsson är en av landets mest framgångsrika travtränare och hade under 2010 sitt bästa år någonsin som aktiv inom travsporten då hans hästar sprang in över nio miljoner kronor och vann 82 lopp.

Fredrik Lennartsson har varit travintresserad i hela sitt liv och körde sitt första ponnylopp som tolvåring. För fyra år sedan började han jobba hos sin pappa och nu är han hästskötare i stallet. På onsdag gör 17-åringen debut som ”riktig” kusk då han kör stallets Norah Garline i ett lopp på Solvalla.

– Jag har inte hunnit bli nervös än. Vi var inne på Solvalla i torsdags och körde fort med lite hästar och jag visste inte om att pappa hade anmält mig till lopp. Pappa hade väl försökt smyga med det så att det skulle bli en kul grej. Jag tror aldrig att jag läst på en startlista som jag gjort nu. Natten mellan tisdag och onsdag blir det nog inte så mycket sömn skulle jag kunna tänka mig. säger Fredrik Lennartsson.

”Ska köra försiktigt”

Det fyraåriga stoet Norah Garline inleder från spår fem bakom startbilen över 1 640 meter med bilstart. Men kusken har inga större segerförhoppningar.

– Det ska bli väldigt lugnt, jag ska köra försiktigt. Det är en bra häst att köra och det kommer bli hård körning från start vad jag kan förstå. Så vi sätter oss någonstans där bak för hon har en jävla speed på 300 meter. Det blev ett tufft för att vara ett lärlingslopp, men vi siktar på en hygglig slant. Jag ska försöka köra så snyggt som möjligt och får vi en slant är jag jättenöjd.

Hur mycket stöd får du av pappa?

– Den bästa läraren för mig har varit pappa. Han har lärt mig allt från grunden, till exempel hur man kör en häst. Det är ingenting man kan på en dag och han är en jättebra läromästare, lugn och harmonisk. Han har ett väldigt lugn och är noggrann med hästarna. Han tänker alltid på hästarna i första hand.

Vad är det som är roligt med att vara hästskötare?

– Att ta hand om djuren är en underbar känsla, att få hålla på med levande varelser. Att se utvecklingen i hästarna är fantastiskt roligt. Sedan finns det ingen bättre känsla än att köra häst, det är helt sagolikt.

Kan ta över efter pappa

På onsdag kör Fredrik Lennartsson sitt första lopp och framtidsplanerna är stora. 17-åringen vill bli egen proffstränare och eventuellt ta över pappa Pers stall.

– Jag vill bli travtränare och kusk, det är den största drömmen. Men konkurrensen är så jävla hård nuförtiden och har man ingen häst från början som vinner så kommer man ingenstans. Det är många småtränare som är duktiga som inte kommer fram för att de inte har det rätta materialet. Det är många talanger som går till spillo. Man får se hur det blir när pappa lägger av, om man ska ta över. Det finns i planerna, säger Fredrik Lennartsson som här under kommenterar stallets V64-chanser.